17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCampanie de suflet

Campanie de suflet

Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova a fina-lizat vineri campania „Un mărţişor de su-flet“. Cu acest prilej, s-a acordat prima bursă socială pentru studii unui tânăr deţinut.

Aula Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Vineri, ora 11.00. Pe câteva rânduri, elevi, profesori, educatori. În centru, cuminţi şi ordonaţi, deţinuţi de la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Craiova. În faţa lor, „Răsar ghioceii, mamă“ – o expoziţie de tablouri şi icoane pe sticlă. Iar pe o masă, înşirate într-o dezordine colorată, mărţişoare de suflet.
Aşa s-a intitulat, de fapt, cea de-a patra campanie umanitară organizată anul acesta de către PMT Craiova, cu sprijinul Mitropoliei Olteniei, prin Fundaţia „Cuvântul care Zideşte“, şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, şi finalizată vineri în aula ISJ.
„În copiii ăştia s-a trezit dorinţa de a ajuta pe aproapele lor“, şi-a amintit comisarul-şef Viorel Najap, director adjunct al PMT Craiova, mobilul primei campanii. „Tineri şi cadre am fost impresionaţi la un moment dat de povestea unui copil cu afecţiuni cardiace grave. Nu am ezitat nici unul: voiam să-l ajutăm. Cu sprijinul colaboratorilor noştri vechi – Fundaţia «Cuvântul care Zideşte» şi Inspectoratul Şcolar Dolj – am iniţiat o campanie umanitară. La finalul acesteia, am putut să ne felicităm mulţumiţi: am salvat viaţa acelui copil!“.

2.000 de mărţişoare pentru salvarea copiilor

În sală e linişte. Toţi ochii sunt pe imaginile proiectorului lipite de perete. Un punct pe o hartă, lacrimi, trupuri însângerate, munţi de ruine, copii scăpaţi ca prin minune din ghearele morţii, dar sfâşiaţi de răni şi dureri. Cutremurul din Haiti a fost anul acesta motivul pentru care tinerii din PMT Craiova au decis să organizeze încă o campanie umanitară. Alături de dorinţa de a alina durerile copiilor loviţi de cataclism, s-a aflat şi convingerea sinceră că vor putea salva şi viaţa altui copil, de aici, din Craiova: un băieţel din clasa a cincea, de la Şcoala Specială „Sf. Mina“, bolnav de cancer osos. Şi astfel s-au născut „Mărţişoarele de suflet“.
„Din păcate, bugetul nu ne permite să achiziţionăm materiale pentru confecţionarea acestor obiecte. Aşa încât cu mic, cu mare am adus fiecare ce am putut de acasă, atât noi, personalul unităţii, cât şi tinerii aflaţi în custodia noastră. Iar din mâna lor, la activităţile educaţionale, au ieşit peste 2.000 de mărţişoare minunate“, a povestit comisarul-şef Najap paşii campaniei.

Elevi din 15 şcoli au donat

Aplauze, felicitări şi zâmbete generoase încălzesc sala luminată de neoane. Curios, auditorul află deznodământul. Cu sprijinul Fundaţiei Mitropoliei, care a luat legătura cu profesorii de religie din şcoli, şi cu acela al ISJ Dolj, care a aprobat acţiunea, mărţişoarele au fost distribuite în unităţile de învăţământ din Craiova şi împrejurimi. Elevii au avut astfel libertatea de a-şi alege unul sau mai multe obiecte. Cei care au dorit au donat din banii lor de plăcintă o sumă pentru campanie. S-au strâns astfel, din donaţiile a peste 15 unităţi de învăţământ, aproximativ 4.000 de lei, bani care vor încerca să ajute atât copiii din Haiti, cât şi pe elevul craiovean bolnav.
„Acţiunea are drept scop implicarea tinerilor din penitenciar să se deschidă sufleteşte către cei aflaţi în suferinţă, dar şi de a-i determina pe copiii din şcoli să fie alături de cei năpăstuiţi“, a declarat directorul Fundaţiei „Cuvântul care Zideşte“, preot Ion Răsceanu.
 
Primul deţinut cu bursă socială

Surpriza acestui final de campanie nu se lasă mult aşteptată. În aplauzele tuturor, este prezentat Marius Terheci, de 20 de ani. Deţinut, condamnat la cinci ani de puşcărie pentru infracţiunea de viol şi aflat acum, după trei ani de executare, cu doar 22 de zile înainte de eliberare. Cea mai importantă calitate a sa şi-a dobândit-o însă în penitenciar, după cum singur mărturiseşte: dorinţa de a învăţa. „Când am intrat în penitenciar, abia aveam şapte clase. Am decis că trebuie să fac ceva cu viaţa mea. Aşa că m-am înscris la şcoală. Acum sunt elev în clasa a IX-a“, povesteşte mândru Marius.
Pentru eforturile sale de a învăţa, dar mai ales pentru intenţia de a-şi continua studiile şi după eliberare, Fundaţia „Cuvântul care Zideşte“ i-a pregătit lui Marius o surpriză: o bursă socială – prima de acest fel dăruită de către fundaţie unui deţinut – acordată pe perioadă nedeterminată, până la finalizarea studiilor, cu condiţia ca acestea să fie probate cu dovezi în faţa binefăcătorilor.
„Este vorba de 200 de lei acordaţi lunar, pe toată perioada cât voi învăţa. Va fi a mea vreo câţiva ani buni, zâmbeşte Marius – pentru că intenţionez să urmez şi o facultate. De jurnalism!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII