Soldaţii şi gradaţii voluntari, activi până la 45 de aniModificarea statutului soldaţilor şi gradaţilor voluntari, adoptată luni de Senat, aduce o serie de beneficii acestora, de la gratuitatea medicamentelor şi asistenţei medicale oferite şi după ieşirea voluntarilor din serviciul militar, până la dublarea vechimii pentru perioadele în care aceştia participă la misiuni militare în afara ţării.

Prin modificarea unor prevederi sau prin abrogarea unor articole, proiectul de lege privind modificarea Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari aduce o serie de îmbunătăţiri acestei categorii.

Soldaţii şi gradaţii voluntari vor putea activa în sistemul militar până la 45 ani, faţă de 40 ani, cum permite legea în prezent, vechimea în serviciu în calitate de soldat sau gradat voluntar fiind considerată vechime în serviciul militar şi luată în calcul la stabilirea pensiei.

„Soldaţii şi gradaţii voluntari vor beneficia de încadrarea în condiţii deosebite, conform legislaţiei aplicate cadrelor militare în activitate, cei trecuţi în rezervă sau scoşi din evidenţele militare putând beneficia gratuit de asistenţă medicală şi medicamente, potrivit prevederilor statutului cadrelor militare. Cei încadraţi într-un grad de invaliditate vor beneficia de pensie de invaliditate conform dispoziţiilor Legii nr. 164 pe 2001 privind pensiile militare de stat“, a declarat ministrul apărării, Gabriel Oprea, în cadrul şedinţei de guvern.

El a precizat că perioada în care soldaţii şi gradaţii voluntari participă la misiuni în afara teritoriului statului român se va dubla în calculul vechimii în serviciul militar.

„Stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii, în perioada 24 decembrie 2006 şi până la intrarea în vigoare a actualei legi, constituie vechime în serviciu şi se valorifică la stabilirea pensiei“, a mai spus ministrul.


În ceea ce priveşte sancţiunile aplicate, ministrul a afirmat că se va elimina cea referitoare la diminuarea veniturilor cu 5-20% pe o perioadă cuprinsă între 1-3 luni, dar aceasta va fi înlocuită cu retrogradarea din funcţie sau sancţiunea disciplinară.

„Modificarea legii mai prevede că acordarea concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului se va face conform legislaţiei existente, fără a mai fi necesară şi emiterea unui ordin al ministrului apărării în acest sens“, a completat Gabriel Oprea.

În prezent, soldaţii şi gradaţii voluntari pot participa doar la forme de perfecţionare a pregătirii. Prin modificarea legii, aceştia vor putea urma orice formă de învăţământ, din sistemul de învăţământ superior civil.

Soldaţii şi gradaţii voluntari vor putea fi mutaţi la cerere dintr-o unitate militară în alta fără să mai fie nevoie de interesul serviciului, cum este în prezent.Comenteaza acum

4 Comentarii

 1. ioooo said:

  pai daca toata varsta de pensionare se duce in sus logic ca si soldatii se pensioneaza mai tarziu insa atentie sa nu cumva sa se treaca de 45 ca e belea ,ajungem sa luptam cu mumiile si e hilar 45 e de prea ajuns ,decat aia auxiliari sa aiba legi diferite ,adik esti mecanic, bucatar etc in armata sa te duci la pensie la 65 ,nush cum sunt legile exact dar asa ar parea logic si mai usor cu militaria putini soldati da bine antrenati nu multi si prosti ,iar tampitii din armata sa faca naiba ceva cu aviatia ca ne bat si bulgarii cu ale 48 de miguri 21 pe care le avem noi ,ne facem de ras naiba o tara de 3 ori mai mica si la fel de saraca deci nu compar mere cu pere ,ungureii si cehii au luat gripen-uri bagati acolo cateva sa iasa la inaintare sa se sperie inamicu sa dea bine la parada ,mai puneam aci la craiova o piesa ceva ,le mai vopsim tricolor :))

 2. to`arashul Matrics said:

  e de ajuns sa iesi cu poza lui Ceausescu si se sperie toti! 🙂 nu-ti mai trebuie miguri! :))))))

 3. la 45 de kg said:

  Ca pe vremea lu’ mos Teaca! Asa este cand toti neavenitii devin “specialisti” in ale Armatei.

 4. bb said:

  Bai matrix de la nr.2 ai putea sa-i faci ceva lu Ceausescu dar dupa cum vad tu esti un bou

Alte stiri

15 septembrie 2018

Fotbal / Înfrângere pentru trupa lui Ștefan Stoica

Lider în primele două runde, FCU Craiova s-a împiedicat data trecută de FC Pucioasa și a coborât pe trei. Trupa lui Ștefan Stoica încearcă să profite de terenul propriu și să revină pe primul loc în Liga a III-a, seria

Sumarul ediției de vineri, 26 februarie 2010

Actualitate

» 96 de cupluri din Târgu Jiu au sărbătorit nunta de aur
» Scurte ştiri
» Curăţenie în Dolj, poluare în Craiova
» Craiova: Vasile Şolea a fost reţinut pentru 24 de ore
» Primăria Târgu Cărbuneşti a dat în judecată Consiliul Judeţean Gorj

Local

» Scurte ştiri
» Plan pentru pregătirea aderării la Schengen
» Soldaţii şi gradaţii voluntari, activi până la 45 de ani
» Camion militar, răsturnat
» Velcu a ajuns după gratii
» Familie de carderi
» S-a spânzurat de teamă că va pierde pensia
» Scurte ştiri
» Se circulă pe un singur sens la Stoina
» Directorii de spitale rămân fără funcţii
» Fără soldări în perioada oficială
» Cum să faci afacere din comerţ cu vouchere

Dolj

» Comunele Doljului, „faultate“ la proiectele pe Măsura 322

Gorj

» Ponta se teme de plecarea primarilor din PSD
» Morega cere Înaltei Curţi să trimită dosarul său la DNA
» Pensionari săraci lipiţi

Sport

» UEFA pedepseşte aspru corupţia
» Rio Ferdinand, din nou accidentat
» ŢSKA a remizat acasă, cu Sevilla
» Mourinho l-a învins pe Abramovici
» Avocaţii lui Mutu speră că-l vor salva pe român
» Leonard Curti şi Dănuţ Fota atacă lotul de juniori
» Gallovits este în revenire de formă
» MCM Târgovişte, eliminată din Eurocup
» Oltchim s-a distrat la Roman şi Bacău
» Desfiinţaţi Dinamo!
» Craiovenii au şanse mici să meargă la Doha
» Gane vrea victoria la Cluj
» Ciobotariu: Putem bate la Vaslui!
» Şoavă, în Ucraina
» Ştiinţa joacă la Severin

Sanatate

» Cum previi stresul cotidian
» Cordul pulmonar
» Mituri despre cancerul de col uterin

Magazin

» Apariţii editoriale
» Agenda evenimentelor
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» „Zile gratuite de vacanţă“ pentru turiştii români
» Horoscop
» City break: unde fugim în weekend?

Opinii

» Călcâiul lui Dinescu

Top