10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPlan pentru pregătirea aderării la Schengen

Plan pentru pregătirea aderării la Schengen

Şeful Departamentului Schengen din MAI, secretarul de stat Marian Tutilescu, şi adjunctul ministrului de interne bulgar, Pavlin Dimitrov, au semnat marţi, la Ruse, un plan comun de acţiuni în vederea pregătirii Republicii Bulgaria şi a României pentru aderarea la spaţiul Schengen în martie 2011.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor, acest plan cuprinde acţiunile şi activităţile comune, precum şi alte măsuri care trebuie îndeplinite de cele două state, în strânsă cooperare, pentru aderarea la spaţiul Schengen.
Principalele măsuri prevăzute în Planul de acţiune fac referire la aspecte de ordin legislativ, operativ, de dezvoltare a mijloacelor de comunicaţie şi echipamentului tehnic, de intensificare a cooperării practice, de pregătire şi dobândire de competenţe.
Altfel spus, cele două ţări vor avea un punct comun de contact la Giurgiu şi s-au stabilit coordonatele acţiunilor de control al navelor pe Dunăre. Mai mult, potrivit secretarului de stat Marian Tutilescu, cele două ţări vor accesa fonduri europene pentru dezvoltarea capabilităţilor pe Schengen, astfel că un sediu al Poliţiei de Frontieră din Giurgiu va fi modernizat pe bani europeni şi va servi drept centru comun de pregătire.  
În cadrul reuniunii, cele două delegaţii au convenit organizarea ulterioară a unor întâlniri punctuale, la nivel de expert, pentru discutarea şi definitivarea măsurilor conţinute în Planul de acţiune.
Din delegaţia română au mai făcut parte reprezentanţi ai Direcţiei Schengen, Direcţiei Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, ataşatul de afaceri interne român în Bulgaria, precum şi consilierul ministrului administraţiei şi internelor, Harald Maas. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII