15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFamilie de carderi

Familie de carderi

Tatăl şi unul dintre fii sunt cercetaţi în stare de libertate, iar cel de-al doilea fiu, cu antecedente în copierea datelor de pe carduri, a fost arestat preventiv pentru acces fără drept la un sistem informatic şi deţinere de echipamente în vederea falsificării de carduri.

Un bărbat din Craiova şi cei doi fii ai săi sunt cercetaţi de procurorii Serviciului Teritorial al DIICOT şi de poliţiştii de la Crimă Organizată după ce au fost depistaţi în timp ce încercau să copieze datele de pe cardurile celor care utilizau un bancomat din Bănie. Povestea începe în seara de 14 ianuarie 2010, când Mihai Aurelian Poenaru, de 30 de ani, şi fratele lui, Aurel Poenaru, de 22 de ani, au montat o gură falsă la bancomatul BRD Group Societe Generale, situat în zona „Ciupercă“ din Craiova. Dispozitivul, realizat artizanal, însă conţinând un sistem electronic miniatural sofisticat, urma să copieze datele de pe carduri, informaţii care puteau fi folosite ulterior la clonarea cărţilor de credit şi golirea conturilor celor care ar fi utilizat acel bancomat. O persoană care a dorit să scoată bani a observat însă că se umblase la respectivul bancomat. Mai mult, i-a reţinut pentru câteva momente pe fraţii Poenaru, i-a împiedicat să recupereze gura de bancomat şi a încercat să alerteze autorităţile sunând la 112. N-a reuşit, pentru că în acel moment a intervenit Aurel Poenaru, de 52 de ani, tatăl celor doi tineri, care l-a convins pe cetăţean să le dea drumul băieţilor şi să-i ierte, pentru că nu ştiau ce fac.
Tatăl şi fiii au plecat, însă n-au renunţat la ideea recuperării gurii de bancomat, pe care se pare că au achiziţionat-o din străinătate cu 3.000 de euro, o sumă deloc de neglijat. Aşa că l-au trimis pe un prieten de-al lor – Cătălin Mihail Negoianu, zis „Nebunică“ – să o recupereze. Acesta s-a dus la bancomat pregătit cu tot ce-i trebuie, inclusiv o daltă şi un ciocan, să scoată dispozitivul, însă gura falsă lipsea. O demontase martorul ocular, care a predat-o apoi organelor de anchetă.

„Pregătire“ în Germania

Cercetările efectuate ulterior de poliţiştii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT au scos la iveală faptul că, în urma montării gurii false pe bancomatul BRD de la „Ciupercă“, cei trei membri ai familiei Poenaru reuşiseră să copieze deja datele mai multor carduri bancare ale cetăţenilor care scoseseră bani de acolo. Mai mult, anchetatorii au stabilit că Mihai Aurelian Poenaru nu era un începător în acest domeniu. El montase un asemenea dispozitiv de skimming, în august 2008, şi la un bancomat al Băncii Post Bank din Hamburg (Germania).
În baza unui mandat emis de judecători, procurorii şi poliţiştii au făcut şi o percheziţie la domiciliul familiei Poenaru, de unde au ridicat în vederea cercetărilor două hard-disk-uri, un laptop, 410 CD-uri şi DVD-uri, patru carduri bancare, zece cartele telefonice şi patru telefoane mobile.
Pe baza probelor din dosar, procurorii DIICOT au dispus faţă de cei trei începerea urmăririi penale pentru infracţiunile de acces fără drept la un sistem informatic şi deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, fapte sancţionate cu până la 12 ani de închisoare. Tatăl, Aurel Poenaru, şi unul dintre fii, cel care poartă acelaşi nume cu al părintelui, sunt cercetaţi în prezent în stare de libertate, faţă de ei dispunându-se doar măsura obligării de a nu părăsi ţara. Cel de-al doilea fiu – Mihai Aurelian Poenaru – care are şi antecedente penale, a fost însă reţinut de procurori miercuri, în seara aceleiaşi zile fiind arestat preventiv, pentru 29 de zile, în baza unui mandat emis de Tribunalul Dolj la solicitarea procurorilor Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

35 COMENTARII