11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii pot beneficia de indemnizaţii de şomeri europeni

Doljenii pot beneficia de indemnizaţii de şomeri europeni

Persoanele care au muncit în străinătate pot primi şomaj în România. În funcţie de ţara în care  se stabileşte cuantumul indemnizaţiei de şomaj, aceasta poate varia între patru şi câteva zeci de euro pe zi.
Potrivit legislaţiei în vigoare, şomerii români cărora li s-au calculat aşa-numitele prestaţii de şomaj (echivalentul indemnizaţiei de şomaj din România) în statele UE pot veni să-şi caute un job în România fără să-şi piardă acest ajutor. Şomerul respectiv îşi va menţine dreptul la ajutor pe o perioadă de până la 90 de zile.
„Cei care solicită transferul dosarului de şomaj (şi implicit a indemnizaţiei) din alt stat membru UE trebuie să se prezinte la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) cu formularul E 303 (se obţine de la instituţiile competente din statul UE respectiv), în care se specifică data până la care primesc indemnizaţia şi cuantumul în euro al acesteia“, a declarat Aneta Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj. Formularul respectiv ar trebui depus cât mai repede după sosirea în ţară. Dacă vin în termen de şapte zile de la data până la care au fost plătiţi în ţara în care li s-a stabilit prestaţia de şomaj, în România, îşi vor primi banii cu data respectivă şi vor avea continuitate. „Dacă nu vin în termen de şapte zile, îşi vor primi indemnizaţia cu data înregistrării cererii“, a precizat Aneta Bădulescu. În plus, îşi vor primi indemnizaţia pe o perioadă mai mică de 90 de zile.  

Cuantumul zilnic net al indemnizaţiei, între 24 şi 39 de euro

Anul acesta, la AJOFM Dolj nu a existat până în prezent nici o persoană căreia să i se fi calculat indemnizaţia în străinătate. În 2009 însă, au fost cinci persoane care au lucrat în Spania şi Germania, au intrat în şomaj acolo şi au solicitat menţinerea indemnizaţiei după întoarcerea în România.
„Cuantumul zilnic al indemnizaţiei primite de aceste persoane a fost stabilit la sume cuprinse între 24 şi 39 de euro“, a precizat Aneta Bădulescu. Asta înseamnă că respectivii şomeri au beneficiat de o indemnizaţie de şomaj ce a variat între 720 şi 1.170 euro/lună.

Cei cărora li s-a stabilit indemnizaţia în România primesc câţiva euro pe zi

Şi cei care au lucrat în străinătate, dar, dintr-un motiv sau altul, nu li s-a acordat acolo indemnizaţia de şomaj o pot solicita din România. Condiţia este ca în ultimii doi ani să fi lucrat un an (din care o perioadă şi în România). „Aceste persoane trebuie să fi lucrat cel puţin patru săptămâni în România“, a precizat Aneta Bădulescu. În plus, când solicită indemnizaţia de şomaj din România, trebuie să aibă asupra lor formularul E 301 (pe care-l iau de la instituţiile competente din statul UE respectiv), în care se precizează stagiul  de cotizare realizat la şomaj.
„Acest formular poate fi solicitat şi de către noi, însă obţinerea acestuia durează mai mult decât dacă beneficiarul îl ridică personal din ţara în care şi-a desfăşurat activitatea“, a spus Aneta Bădulescu. Aceasta a explicat că modul de calcul al indemnizaţiei pentru aceste persoane este asemănător cu cel pentru şomerii care au lucrat doar în România.
La cei 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii indemnizaţiei (în prezent, acesta este de 600 de lei) se adaugă, în funcţie de stagiul de cotizare (cel puţin trei, cinci, zece sau 20 de ani), o cotă de 3%, 5%, 7%, respectiv 10% din media salariilor obţinute în România. Anul trecut, în Dolj au fost doi şomeri care şi-au depus dosarul de şomaj la AJOFM Dolj după ce au lucrat în altă ţară europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS