17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalInfecţiile spitaliceşti, o realitate

Infecţiile spitaliceşti, o realitate

Spitalele doljene sunt minunate. Curăţenia este exemplară, iar dezinfectarea se face ca la carte. Cel puţin aşa se înţelege din statisticile care plasează aceste unităţi sanitare printre spitalele cu cel mai mic număr de pacienţi care au contractat alte boli în timp ce erau internaţi.

Potrivit Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor, se estimează că 4,1 milioane de pacienţi, adică 5% dintre bolnavii internaţi, necesită îngrijiri medicale în fiecare an în Uniunea Europeană pentru infecţii spitaliceşti. Aproximativ 50.000 dintre aceşti pacienţi mor ca urmare a bolilor contractate în spital. Cele mai frecvente infecţii intraspitaliceşti sunt cele urinare, urmate de infecţii ale tractului respirator, infecţii postchirurgicale şi ale sângelui. Dintre toate bolile contractate în spital, cele ca stafilococul auriu multirezistent sunt cele mai frecvente, reprezentând 5% din totalul infecţiilor intraspitaliceşti, urmate de infecţiile cu enterococi, Clostridia şi Pseudomonas.
În Statele Unite ale Americii, potrivit The New York Academy of Sciences, se înregistrează în fiecare an aproximativ 100.000 de decese din cauza infecţiilor intraspitaliceşti. Iar în Italia, datele Institutului Naţional de Sănătate adunate din 50 de spitale din această ţară au arătat că 7% din bolnavii internaţi dezvoltă infecţii intraspitaliceşti. Nici în Marea Britanie, ţara europeană cu cel mai bine pus la punct sistem sanitar, situaţia nu este mai bună. Potrivit Central Public Health Laboratory, 7,8% din totalul bolnavilor dezvoltă în perioada internării o formă de infecţie intraspitalicească.

Spitalele ascund mizeria sub preş

În întreaga lume, combaterea infecţiilor intraspitaliceşti constituie o prioritate. Acestea sunt atent monitorizate şi se încearcă printr-o mai bună igienizare limitarea numărului de îmbolnăviri. România a aderat şi ea la eforturile internaţionale de a limita numărul îmbolnăvirilor din spitale, însă mai mult teoretic. Cu toate că în spitale există compartimente speciale de epidemiologie, acestea raportează mult mai puţine infecţii intraspitaliceşti decât sunt în realitate.
Iată, de exemplu, spitalele din judeţul Dolj. Potrivit datelor oferite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), numărul infecţiilor contractate în spitalele doljene în 2009 a fost derizoriu. Spitalul de Urgenţă Craiova a avut 0,07%, Spitalul Municipal „Filantropia“ – 0,03%, Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova – 0,08%, Spitalul Dăbuleni – 0,06%, iar Spitalul de Psihiatrie de la Poiana Mare – 1,24%. Se observă că procentul cel mai mare, de 1,24%, atins de Spitalul Poiana Mare, nu se apropie nici pe departe de media europeană de 5%.
Mai mult, sfidând parcă unităţile sanitare din lumea civilizată, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova şi-a depăşit planul pe 2009, înregistrând un adevărat record mondial de zero cazuri de infecţii intraspitaliceşti. Şi asta, în ciuda faptului că unitatea sanitară a avut probleme cu aprovizionarea cu dezinfectanţi, două cadre medicale s-au îmbolnăvit cu tuberculoză multirezistentă, iar sala de mese şi bucătăria unităţii sanitare sunt loc de pelerinaj pentru câinii vagabonzi, deveniţi rezidenţi permanenţi în curtea spitalului.

În secţii nu se face curăţenie cum ar trebui

Tot zero cazuri de infecţii intraspitaliceşti au mai raportat Centrul de Cardiologie din Craiova şi spitalele din Băileşti, Calafat, Filiaşi, Segarcea şi Leamna. Mai mult, potrivit DSP Dolj, toate spitalele din subordinea acestei instituţii au autorizaţie sanitară de funcţionare. Cum au obţinut-o, este greu de spus. Nu este nevoie să fii inspector sanitar ca să vezi condiţiile igienico-sanitare din spitale. Pereţii jupuiţi, grupurile sanitare mizere, gândacii şi puricii care colcăie prin secţii, cearşafurile rupte, saltelele murdare, noptierele ruginite şi mirosul greu care te întâmpină la intrarea într-o secţie sunt realităţi din spitale. Unii şefi de secţii nu încearcă să ascundă nici faptul că numărul infecţiilor intraspitaliceşti (sau nosocomiale, cum le spun medicii) raportate de unii şefi de secţii este pură ficţiune.
„Numărul infecţiilor nosocomiale este mult mai mare în spitalele noastre decât ceea ce se comunică oficial. Nu înţeleg de ce şefii de secţii nu le raportează. Nu mai suntem pe vremea lui Ceauşescu, să ne fie teamă că vom fi pedepsiţi“, susţine conf. dr. Marian Munteanu, şeful Clinicii de Chirurgie III de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Se pare însă că nu teama de pedepse este de vină pentru raportările false. Potrivit dr. Munteanu, 50% din infecţiile intraspitaliceşti ar putea fi evitate prin curăţenie şi dezinfecţie, iar în unele secţii nu se face curăţenie aşa cum ar trebui. „Au fost probleme când, din cauza lipsei fondurilor, nu s-a mai făcut aşa cum ar trebui aprovizionarea cu dezinfectanţi, însă unii dintre noi au găsit soluţii. Eu mi-am adus dezinfectat de acasă pentru cabinetul din spital“, a spus Munteanu.
Aproximativ 30% dintre infecţiile intraspitaliceşti ar putea fi prevenite prin igienă intensivă şi programe de control, avertizează autorităţile medicale europene. Avertismentul nu se aude însă şi în spitalele din România, care continuă să nege existenţa fenomenului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII