5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGăgeatu, deferit justiţiei

Găgeatu, deferit justiţiei

Fiul notarului public craiovean Ilie Găgeatu a fost trimis în judecată pentru înşelăciune, fals şi uz de fals, în urma mai multor prejudicii aduse statului sau partenerilor de afaceri.

Craioveanul Cătălin Găgeatu, de 33 de ani, odrasla notarului Ilie Găgeatu, ar putea fi catalogat drept un escroc de mâna întâi, dacă ar fi să ne luăm după procurorii şi poliţiştii care l-au anchetat. Pentru înşelăciunile sale, el a fost chiar arestat preventiv pe 26 septembrie 2007. După doar 30 de zile, însă, a reuşit să convingă instanţa că nu prezintă pericol social, astfel că poate fi cercetat în continuare în stare de libertate.
Plimbat timp de doi ani şi jumătate pe la mai mulţi procurori şi poliţişti, dosarul său a fost, în sfârşit, finalizat săptămâna trecută şi trimis la Tribunalul Dolj pentru ca instanţa să-i dea inculpatului pedeapsa pe care ar merita-o.

Cecuri fără acoperire pentru combustibili

După cum au menţionat procurorii în rechizitoriu, firma lui Găgeatu – SC Bernard Production SRL Craiova – a încheiat în vara anului 2004 un contract cu SC Rom Oil SA Braşov, de la care achiziţiona benzină şi motorină, combustibili pe care îi revindea pe piaţa doljeană. Conform contractului, plafonul maxim de îndatorare permis firmei craiovene era de 200.000 de lei. La începutul lunii decembrie 2004, Cătălin Găgeatu a încercat să-i convingă pe reprezentanţii firmei braşovene să crească plafonul de îndatorare la 600.000. N-a reuşit, aşa că şi-a mai făcut două firme – SC Trans Oil SRL şi SC Oltenia Oil SRL – cu sediul la el acasă, dar administrate formal de amicul său, Iulian Alexandru Danciu.
Pasul următor a fost înşelălotria. În luna mai 2005, toate cele trei firme ale lui Găgeatu au „uitat“ să achite combustibilii achiziţionaţi, în valoare totală de peste 50.000 de lei. În această situaţie, SC Rom Oil SA Braşov a încercat să-şi recupereze paguba pe seama cecurilor în alb lăsate garanţie de firmele craiovene. Filele cec au fost însă refuzate la plată, întrucât conturile datornicilor erau goale.

Patron fără să ştie

Între timp, combustibilii cumpăraţi de la Braşov fuseseră revânduţi de Cătălin Găgeatu sub preţul pieţei la SC Azalis SRL, firmă care achitase integral marfa, dar banii se topiseră. Fiscul doljean a stabilit ulterior că Găgeatu nu a declarat impozitul pe profit aferent vânzării benzinei şi motorinei către Azalis, cauzând bugetului un prejudiciu de circa 240.000 de lei.
Neregulile nu s-au oprit însă aici. Conform anchetatorilor, Cătălin Găgeatu a scăpat rapid şi de firmele cu pricina. Oltenia Oil a intrat în faliment, Trans Oil a fost vândută, iar Bernard Production a fost cesionată fictiv către un… fierar-betonist din Constanţa, care habar n-avea că devenise ditamai patronul!
Fericitul deţinător al acestei firme pline de datorii, comerciant de sute de tone de combustibili sau alimente, se numeşte Ionel Grigore. Nu a fost niciodată în Craiova şi nici prin cap nu-i trecuse că buletinul său, falsificat prin aplicarea altei fotografii, a fost utilizat pentru afaceri dubioase.

Ipotecă pe benzinăria altuia

Firma Bernard Production a lui Găgeatu a construit la Filiaşi, oraşul de baştină al patronului, o benzinărie, pe care, în martie 2005, a vândut-o Marinelei Ivan, sora sa, pe doar 190.000 de lei. Conform unui raport de evaluare din 2004, benzinăria valora aproape 6 milioane, valoare însă mult umflată, din moment ce, în februarie 2005, staţia a fost evaluată la numai 750.000 de lei.
Deşi nu mai era proprietarul oficial al benzinăriei, Găgeatu a ipotecat-o către SC Cem Construct SRL Bistriţa-Năsăud, firmă de la care a achiziţionat diverse sortimente de fier-beton. Conform facturilor, a primit mărfuri de 3.150.000 de lei, pe care le-a achitat parţial. Pentru restul a lăsat file cec de 2.300.000 de lei, refuzate însă la plată de bancă pentru lipsă de disponibil în cont. Şi aici, anchetatorii susţin că intenţia prejudiciului era clară, dovadă fiind faptul că mărfurile au fost vândute imediat sub preţul de achiziţie, pentru a obţine lichidităţi cu care să-şi plătească alte datorii personale.
Pentru că tot nu reuşea să-şi achite datoriile, Găgeatu a pus în practică altă şmecherie, susţin anchetatorii. Folosindu-se de un act notarial fals, provenit, chipurile, de la un notar din Bistriţa Năsăud, a reuşit să radieze ipoteca. Apoi, deşi oficial vânduse firma SC Bernard Production SRL – cu tot cu benzinărie – către o persoană neidentificată care utilizase un buletin falsificat, a reuşit să vândă încă o dată benzinăria, de această dată către SC Prestpopa SRL Craiova, administrată de Felician Popa, contra… 300 de tone de zahăr. În prezent, benzinăria cu pricina poartă firma Lukoil.

Inculpat prea ocupat

De mai multe săptămâni, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj încearcă fără succes să-i prezinte inculpatului materialul de urmărire penală. După ce acesta i-a amânat de mai multe ori, procurorii s-au săturat şi l-au trimis în judecată, fără să-i mai arate probele din dosar. Magistraţilor le-a pus capac o scrisoare pe care Cătălin Găgeatu le-a trimis-o săptămâna trecută, în care le menţionează că este foarte ocupat şi doar prin luna aprilie şi-ar putea face timp să vină până la Parchet.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

25 COMENTARII