21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn deceniu de activitate academică

Un deceniu de activitate academică

Sala Albastră a Universităţii din Craiova a fost ieri neîncăpătoare pentru personalităţi ale vieţii academice, oficialităţi locale, studenţi, care au sărbătorit zece ani în slujba învăţământului superior şi a cercetării ştiinţifice a Facultăţii de Ştiinţe Sociale.

Activitatea acestei instituţii a început în 2000 cu un efectiv de aproximativ 900 de studenţi, iar astăzi ocupă locul cinci ca număr de studenţi în rândul celor 16 facultăţi craiovene, cu aproximativ 1.500 de studenţi, 480 de masteranzi şi 48 de doctoranzi. Încă de la înfiinţare, Facultatea de Ştiinţe Sociale a stat sub semnul schimbării, inovării, având drept deviză: „Cunoaştere şi acţiune“.
„Facultatea are doar zece ani de la înfiinţare ca structură instituţională, însă din punct de vedere al realizărilor se poate remarca prin cele peste 290 de cărţi publicate, opt reviste de specialitate, din care cinci sunt cotate B şi B plus, în sistemul de clasificare al Consiliului Naţional de Cercetare şi Studii în Învăţământul Superior (CNCSIS), pe o scară de la A la D, dar şi numeroase studii ştiinţifice sau contracte de cercetare. Aceste publicaţii sunt incluse şi în bazele de date internaţionale din Europa şi din Statele Unite ale Americii, ceea ce înseamnă o evoluţie remarcabilă. Avem bucuria să avem ca studenţi ai facultăţii noastre 37 de tineri din Republica Moldova, Serbia, Bulgaria, Zimbabwe, Afganistan şi China“, a menţionat Dumitru Otovescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale. 70% dintre cadrele didactice ale Facultăţii de Ştiinţe Sociale au până în 40 de ani, iar aproximativ 15 dintre acestea cunosc cel puţin trei limbi străine.

„Este foarte important să punem bază pe consolidarea specializărilor“

Rectorul Universităţii din Craiova, Ion Vladimirescu, a menţionat că se bucură de rezultatele deosebite obţinute de Facultatea de Ştiinţe Sociale, care a trecut cu fruntea sus de toate evaluările Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), dar şi de faptul că a reuşit să consolideze ideea de şcoală doctorală: „Facultatea de Ştiinţe Sociale, cu rădăcini în anii 1958-1960, a fost şi este una dintre componentele importante ale procesului educaţional din cadrul universităţii craiovene. Din martie anul acesta şi până în martie anul viitor vor urma noi evaluări pentru ierarhizarea Universităţilor în funcţie de domeniile de studiu. Tocmai de aceea, este foarte important să punem bază pe consolidarea specializărilor“.
Ca semn de gratitudine pentru contribuţiile şi sprijinul primit pentru „împlinirea“ acestei facultăţi, reprezentanţii Facultăţii de Ştiinţe Sociale au acordat diplome de excelenţă rectorului Universităţii din Craiova, Ion Vladimirescu, reprezentanţilor Consiliului Judeţean şi ai Prefecturii Dolj, dar şi diplome de merit sau onoare tuturor prodecanilor, şefilor de catedră sau profesorilor universitari de excepţie, dar şi reprezentanţilor mass-media locale.

Studii universitare de licenţă şi programe de masterat

Istorie, Geografie, Sociologie, Filosofie, Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, Jurnalism sunt specializările Facultăţii de Ştiinţe Sociale. Funcţionează şi programe de masterat postuniversitare: Studii Europene, Mediul geografic. Valorificarea şi protecţia resurselor naturale, Probleme fundamentale ale filosofiei contemporane, Sociologia comunicării şi jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII