17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjISJ pregăteşte generaţia elevului autostopist

ISJ pregăteşte generaţia elevului autostopist

Sute de elevi din Gorj vor fi nevoiţi să meargă la alte unităţi de învăţământ din judeţ, din cauza comasărilor şcolilor, care se vor produce începând cu 15 septembrie 2010. La Târgu Jiu, în urma închiderii Şcolii Generale nr. 7, 192 de elevi îşi vor împărţi timpul între ore şi autostop.

Autorităţile din Târgu Jiu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj nu au ajuns la nici un compromis în privinţa funcţionării Şcolii Generale nr. 7 din Târgu Jiu  după 15 septembrie. Unitatea de învăţământ aflată în partea de nord a oraşului, în localitatea componentă Iezureni, este pe lista şcolilor care urmează să îşi închidă porţile, potrivit noilor prevederi legale. Întrucât şcoala are 192 de elevi şi a beneficiat de investiţii de peste 200.000 de lei în ultimii doi ani, Primăria Târgu Jiu a încercat să îi convingă pe şefii ISJ să renunţe la iniţiativa de a-i muta pe copii la Şcoala Generală nr. 2, din cartierul CAM. În urma discuţiilor, soluţia aleasă a fost cea a comasării celor două unităţi de învăţământ şi transferarea elevilor la şcoala aflată mai aproape de centrul municipiului, adică la o distanţă de aproximativ doi kilometri faţă de Şcoala din Iezureni. Elevii nu au altă variantă decât naveta cu mijloacele de transport în comun sau autostopul, în cazul în care orarul sau bugetul părinţilor nu le va permite să îşi cumpere bilet sau abonament.

„Am aflat că şi bugetul a fost făcut fără Şcoala nr. 7“

Constantin Fârţă, directorul Direcţiei Publice de Patrimoniu din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a declarat că bugetul a fost structurat de la Bucureşti fără să mai fie incluse şcolile care vor fi comasate, cum este şi cazul Şcolii Generale nr. 7. În prezent, reprezentanţii primăriei caută altă destinaţie pentru spaţiul unităţii de învăţământ din Iezureni. „Ni s-a explicat faptul că la şcoală, în cele 11 clase, nu este numărul de elevi necesar pentru a mai putea funcţiona în continuare. Cheltuielile nu mai pot fi făcute, potrivit noilor prevederi legislative. Este însă o şcoală foarte bună pentru localităţile învecinate. Noi o să acceptăm propunerea inspectoratului şcolar pentru comasare. Va fi foarte greu cu transportul pentru că este vorba de 200 de elevi. Noi nu avem în buget achiziţionarea de microbuze. Va fi foarte greu de adaptat şi programul mijloacelor de transport în comun la orarul şcolii. Părinţii sunt nemulţumiţi. O să găsim acum altă destinaţie pentru spaţiul de la Şcoala nr. 7. Sunt câteva variante: să mutăm Liceul Auto la Şcoala nr. 7 şi la Liceul Auto să vină Poliţia Comunitară“, a menţionat Constantin Fârţă.  

Cereri de la părinţi

La rândul său, Gheorghe Mitescu, inspectorul şcolar general adjunct care răspunde de problema Şcolii nr. 7, a declarat că aceia care vor avea cu adevărat probleme cu transportul sunt elevii din mediul rural. De asemenea, Mitescu spune că a primit cereri din partea părinţilor pentru a fi comasate şcoli în judeţ. „Ştiu că aceste comasări ridică semne de nemulţumire. Nu mai putem să funcţionăm în condiţiile actualei legi cu astfel de şcoli. Copiii din oraş se vor descurca mai bine cu transportul decât cei de la ţară. Culmea este că tocmai din mediul rural am primit 32 de solicitări de la părinţi care vor să fie comasate şcoli. Sunt şcoli cu 10 sau 15 elevi care consumă resurse. Avem cazuri şi cu trei şcoli în aceeaşi localitate cu numărul de elevi sub medie. În prezent, propunerea noastră, a ISJ, este de comasare a 17 şcoli, inclusiv cea din Târgu Jiu“, a afirmat Gheorghe Mitescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU