5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEliberat pentru ucidere, arestat pentru furt

Eliberat pentru ucidere, arestat pentru furt

Alin Constantin Buşe, tânărul condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, furt şi conducere fără permis, a fost arestat din nou şi trimis în judecată, de data aceasta pentru furt calificat. Anchetatorii au stabilit că, în timp ce era judecat pentru uciderea a doi oameni, după ce a provocat un accident cu un microbuz furat pe care îl conducea fără a avea permis, craioveanul a mai comis trei spargeri de autoturisme. 

Pe 19 ianuarie 2010, Alin Constantin Buşe, de 21 de ani, din Bănie, a fost condamnat de Judecătoria Craiova pentru ucidere din culpă, furt şi conducerea unui autovehicul fără a avea permis, fapte comise pe 1 ianuarie 2009. În acea zi, Buşe a luat un microbuz şi 520 de litri de motorină de la SC Tifco SRL, unde lucra ca agent de pază, şi a pornit către Craiova, deşi nu avea permis de conducere. Pe bulevardul Nicolae Titulescu a lovit în plin un Matiz condus în regim de taxi de Gheorghe Dinu, de 56 de ani, din Craiova. În urma impactului, taximetristul a decedat pe loc, iar pasagerul de pe locul din dreapta faţă, Alin Gigi Florea, de 23 de ani, tot din municipiu, a fost transportat la Spitalul de Urgenţă, unde, o zi mai târziu, a decedat din cauza rănilor suferite.

Închisoare cu suspendare

Conform încheierii Judecătoriei Craiova, pentru ucidere din culpă, Buşe a fost condamnat la doi ani de închisoare, iar pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere, la un an de închisoare. Pentru furt, Buşe a mai fost condamnat la trei ani de detenţie. Judecătorii au dispus ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, cea de trei ani, însă cu suspendare, urmând să fie sub supraveghere pe durata termenului de încercare de cinci ani. Magistraţii au dispus ca Buşe, în solidar cu SC DPI Group Security SRL Craiova, să îi plătească părţii civile Ion Florea suma de 6.474,14 lei daune materiale şi 10.000 de lei daune morale. A fost admisă, tot în parte, şi acţiunea civilă formulată de partea civilă SC Tifco SRL, Buşe fiind obligat să plătească, împreună cu firma de pază, 52.978,15 lei daune materiale. Spitalul de Urgenţă Craiova urmează să primească de la condamnat 624,48 de lei despăgubiri civile, reprezentând cheltuieli de spitalizare. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au precizat că a fost declarat apel împotriva hotărârii Judecătoriei Craiova pe motive de nelegalitate şi netemeinicie.

Arestat preventiv câteva luni

Imediat după accident, poliţiştii l-au reţinut pentru 24 de ore pe Buşe şi au întocmit pe numele acestuia un dosar penal pentru furt, conducere fără permis şi ucidere din culpă. După terminarea cercetărilor, pe 2 ianuarie, poliţiştii l-au dus pe Buşe la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, cu propunere de arestare preventivă, însă procurorul de serviciu nu a fost de acord, dispunând ca tânărul să fie cercetat în stare de libertate. Pe 6 ianuarie, după ce a fost reanalizat materialul de urmărire penală, procurorii s-au răzgândit şi au admis propunerea poliţiştilor. În aceeaşi zi, Alin Constantin Buşe a fost prezentat în faţa judecătorilor craioveni, care au dispus ca acesta să fie arestat preventiv, pentru 29 de zile, începând cu 6 ianuarie. După trei cereri de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea, toate admise de Judecătoria Craiova, dar respinse la recurs de Tribunalul Dolj, pe 14 iulie 2009 Buşe a fost eliberat. După ce a părăsit arestul, el nu s-a cuminţit, ba din contră, a comis mai multe spargeri de autovehicule în Bănie, ultima cu câteva zile înainte să fie condamnat pentru faptele comise în urmă cu un an.

După arest a trecut la furturi din auto

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, pe 1 decembrie 2009, o patrulă de la Secţia 4 Poliţie a depistat pe strada Basarabia trei tineri, Alin Buşe, Constantin Asoltanei şi Leontin Vasiluţă, ultimii doi din comuna Vela. Buşe avea asupra sa mai multe bunuri – o casă de marcat tip „taxi“, un cuţit cu lama rabatabilă, un briceag tip „fluture“, un pistol-brichetă şi o pereche de mănuşi de culoare neagră. La Vasiluţă a fost găsit un detector radar, iar la Asoltanei două telefoane mobile şi un cuţit. În urma cercetărilor, s-a stabilit că, în noaptea respectivă, cei trei au spart două autoturisme parcate pe raza municipiului Craiova, din care au sustras bunurile găsite asupra lor. Poliţiştii au dispus reţinerea celor trei învinuiţi pe bază de ordonanţă de reţinere pe o perioadă de 24 de ore şi au fost prezentaţi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de furt calificat, respectiv port ilegal de armă albă. Propunerea nu a fost însuşită însă de Parchet, procurorul apreciind că lăsarea în libertate a celor trei învinuiţi nu prezintă pericol pentru ordinea publică şi a dispus cercetarea lor în stare de libertate.
Pe 13 ianuarie, anul acesta, cu şase zile înainte să fie condamnat de Judecătoria Craiova, Buşe a comis altă spargere. De data aceasta, a spart geamul unui Hyundai SantaFe parcat pe strada Parcului şi a furat un GPS. Poliţiştii doljeni au probat toate cele trei spargeri de autoturisme comise de craiovean, iar pe 15 ianuarie au dispus începerea urmăririi penale. În aceeaşi zi, Alin Buşe a fost reţinut şi a fost prezentat Judecătoriei Craiova cu propunere de arestare preventivă, judecătorii dispunând reţinerea sa pentru 15 zile. Pe 26 ianuarie, cei trei au fost trimişi în judecată, dosarul fiind pe rol la Judecătoria Craiova.

Rămâne în arest

După ce a fost trimis în judecată, miercuri, Judecătoria Craiova a dispus menţinerea măsurii arestării preventive a lui Alin Buşe şi a respins cererea de înlocuire a acestei măsuri cu obligaţia de a nu părăsi localitatea sau ţara, ca fiind neîntemeiată. Inculpatul a făcut recurs la Tribunalul Dolj împotriva încheierii Judecătoriei Craiova. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

50 COMENTARII