20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Traumă, traume

Traumele emoţionale pot surveni oricând, chiar din momentul concepţiei, ba, mai mult chiar, experienţa ne arată că de multe ori traumele emoţionale ale părinţilor îşi pun amprenta asupra viitorilor copii, spun specialiştii de pe www.homeo.ro. După momentul producerii, traumele se împart în: anterioare concepţiei (traume nerezolvate ale părinţilor); în momentul concepţiei; în timpul sarcinii; în timpul naşterii; postnatale, de-a lungul întregii vieţi.

Moştenire de familie

Traumele părinţilor, anterioare concepţiei, sunt foarte importante. Uneori, copiii pot prezenta anumite manifestări negative ale planurilor mental sau emoţional, nejustificate de experienţa lor de viaţă. De exemplu, o spaimă, o mare dezamăgire, o pierdere dureroasă resimţite de mamă vor influenţa negativ copilul. Încercând să detecteze sursa acestei frici, psihologul a aflat că tatăl, cu mult înainte de conceperea copilului, în armată fiind, lucrase la dezamorsarea bombelor, fiind martorul unui accident în care au murit unii dintre colegii săi şi rămânând de atunci cu o mare frică de explozii. Prin urmare, teama aparent inexplicabilă a copilului fusese, de fapt, moştenită de la tatăl său.
Traumele din momentul concepţiei. Starea emoţională a părinţilor în momentul concepţiei reprezintă alt factor care poate influenţa dezvoltarea ulterioară a fiinţei nou-formate. Un copil conceput în urma unui viol, de exemplu, va purta în subconştient frica şi revolta împotriva violenţei, resimţite de mamă. Un copil în vârstă de patru ani a fost adus la homeopat cu autism. Din anamneză s-a aflat că fusese conceput în timpul unui viol, autismul său putând fi tradus ca un refuz de comunicare cu lumea pe care, prin trăirile mamei sale, a perceput-o violentă şi ostilă.

Malformaţia psihică

În momentul concepţiei, celulele sexuale aduc fiecare nu numai informaţia necesară formării corpului fizic, ci şi pe aceea care va determina formarea „organelor“ mentale şi emoţionale. Aceasta va fi influenţată de starea organismelor părinţilor atât dinainte, cât şi din perioada actului sexual prin care este conceput copilul. Aşa cum se nasc copii malformaţi fizic, fiinţe cărora le lipsesc diferite părţi ale corpului fizic, la fel se nasc şi copii malformaţi mental sau emoţional. Aceştia prezintă o lipsă sau o distorsionare a anumitor „organe“ ale „corpurilor“ mental sau emoţional. Şi dacă toţi ştim ce înseamnă malformaţia fizică, să ne imaginăm cum se comportă o fiinţă malformată psihic – o fiinţă care nu poate simţi iubirea, compasiunea sau oricare dintre sentimentele pozitive. Şi unde poate duce, de exemplu, o inteligenţă deosebită secondată de lipsa sentimentelor şi a moralei?!

Liniştea intrauterină sau experienţele din timpul vieţii

Traumele din timpul vieţii intrauterine nu sunt deloc neglijabile. Încă din momentul concepţiei a apărut o nouă fiinţă vie, capabilă să primească informaţii din mediul înconjurător. Toate acestea vor fi stocate în subconştient şi vor influenţa comportamentul şi trăirile ulterioare ale copilului şi, mai apoi, adultului. Dacă sarcina nu este dorită şi părinţii se gândesc să o întrerupă, spun specialiştii de pe www.homeo.ro, acest lucru va fi resimţit de copil ca o agresiune şi poate să-l marcheze pentru tot restul vieţii.
Traumele din timpul naşterii. Naşterile prelungite, cu complicaţii, eventualele agresiuni sau tratamente dure aplicate nou-născutului sunt percepute de copil ca o agresiune, putând genera sufocare, panică, frică de moarte, care pot persista ani întregi.
Traumele din timpul vieţii postnatale sunt cele mai evidente. În timpul vieţii, ne confruntăm cu multiple experinţe dureroase, care îşi pot pune amprenta asupra subconştientului nostru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU