17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoi ani cu suspendare pentru schilodirea unei copile

Doi ani cu suspendare pentru schilodirea unei copile

Un tânăr din comuna doljeană Bucovăţ a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare după ce, în iulie 2008, a lovit cu maşina o copilă de 16 ani, căreia i-a fost amputat un picior în urma accidentului.

În dimineaţa de 28 iulie 2008, Mihaela Barbu, de 16 ani, din Craiova, în timp ce se afla pe trotuar, a fost lovită de o maşină scăpată de sub control. Accidentul s-a petrecut la intersecţia străzii Râului cu bulevardul Ştirbei Vodă. Poliţiştii de la Rutieră au stabilit atunci că Alin Codiţoiu, de 20 de ani, din comuna Bucovăţ, posesor al permisului de conducere de numai câteva luni, care se afla la volanul unei Dacii, la intersecţia cu bulevardul Ştirbei Vodă, a pierdut controlul direcţiei din cauza lipsei de experienţă şi a neadaptării vitezei la condiţiile de drum – carosabil umed. Maşina a lovit un stâlp de semafor şi a ajuns pe trotuar, unde a acroşat-o pe tânără. Mihaela a fost transportată la spital şi internată în Secţia de reanimare, având piciorul drept zdrobit. Medicii nu au putut face nimic pentru a-i salva piciorul copilei şi i l-au amputat de la coapsă. În urma accidentului, poliţiştii au întocmit pe numele şoferului un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. După aproape un an de cercetări, în februarie 2009, Alin Codiţoiu a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă. După mai multe termene de judecată şi amânări, pe 18 decembrie 2009, magistraţii de la Judecătoria Craiova l-au condamnat pe inculpat.

Închisoare cu suspendare

Magistraţii craioveni l-au condamnat pe Alin Codiţoiu la doi ani de închisoare pentru vătămare corporală din culpă, maximul pedepsei prevăzute de art. 184, aliniatul 2 Cod Penal. Judecătorii au dispus însă suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata termenului de încercare. A fost admisă acţiunea civilă formulată de partea civilă Spitalului Clinic de Urgenţă Craiova, iar inculpatul şi asigurătorul SC OMNIASIG SA au fost obligaţi la plata sumei de 2.290,05 lei daune materiale, cu menţiunea că asigurătorul plăteşte doar pentru sumele ce nu depăşesc plafonul stabilit societăţilor de asigurare pentru anul 2008. De asemenea, judecătorii au admis şi acţiunea civilă formulată de partea civilă Mihaela Cristina Barbu şi au obligat inculpatul, alături de asigurător, la plata sumei de 21.469,52 lei daune materiale, la plata echivalentului în lei a sumei de 50.000 de euro, cu titlu de daune morale, precum şi la plata unei prestaţii periodice lunare în cuantum de 1.000 de lei, începând de la data pronunţării hotărârii şi până la intervenirea unei cauze legale de modificare sau stingere a obligaţiei. Alin Codiţoiu a mai fost obligat să achite 1.000 de lei cheltuieli judiciare către stat, 200 de lei reprezentând onorariul avocatului din oficiu. Codiţoiu poate face apel la Tribunalul Dolj împotriva sentinţei date de Judecătoria Craiova.

Campanie pentru o viaţă

În toamna anului 2008, Gazeta de Sud a iniţiat o campanie pentru a o ajuta pe Mihaela Barbu să-şi cumpere o proteză. La începutul anului 2009, Mihaela a găsit o proteză la Centrul de Protezare şi Ortezare „Theranova“ din Oradea. Cu mari eforturi şi după multe şedinţe de recuperare, Mihaela a învăţat să meargă din nou.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII