11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTratamentul psihoterapeutic, între patologie şi dezvoltarea personală

Tratamentul psihoterapeutic, între patologie şi dezvoltarea personală

Perioada sărbătorilor este pentru mulţi dintre noi prilej de bucurie. Atunci ne facem planuri de viitor şi trăim acel entuziasm al noilor începuturi. Există însă, din cauza percepţiei încărcate de semnificaţii pe care o atribuim acestei perioade de început de an, şi persoane care simt o stare mai puţin confortabilă atunci când au gânduri legate de trecut şi, mai ales, de viitor. Aceste persoane trăiesc ceea ce se numeşte anxietate de viitor.
De fapt, este vorba de acele griji pe care, la un moment dat, le trăim cu toţii atunci când nu avem certitudini. Şi este bine să ştim că, de fapt, aceste certitudini nu prea există! Există însă un sentiment de siguranţă pe care îl trăim în realitatea noastră psihologică şi care nu este totuna cu realitatea exterioară! Acest echilibru între interior şi exterior, între ceea ce este real şi proiecţiile noastre despre realitate dau, de fapt, nuanţa pe care o are viaţa pe care o trăim. Persoanele care au un comportament depresiv sau anxios au o anumită predispoziţie de a interpreta realitatea trecând-o prin filtre proprii, care sunt dobândite în anii trăiţi şi confirmate de evenimente. Din păcate, aceste filtre sunt, de fapt, ca nişte lentile de ochelari colorate în gri. Fiindcă sunt purtate ani de zile, persoana nu mai poate conştientiza că tot ceea ce priveşte realitatea are culoarea lentilelor prin care este privită! De aceea, într-o relaţie de cuplu, mai exact în orice relaţie, perspectivele asupra aceleiaşi realităţi sunt atât de diferite!
Un tratament psihoterapeutic poate ajuta persoana să identifice aceste filtre şi să conştientizeze percepţia distorsionată asupra realităţii. Odată modificată această percepţie distorsionată, persoana poate învăţa cum anume să privească realitatea şi cum anume să îşi modifice comportamentul şi acţiunile, astfel încât noul mod de gândire să determine apariţia de modificări biochimice în organism şi, odată cu aceasta, noi stări şi noi emoţii! Acesta este drumul de la patologic la echilibru, de la normalitate la optimizare personală.
De fapt, nu există oameni bolnavi, nu există oameni aşa-zis „nebuni“! Dacă stăm bine să ne gândim, aceste etichete sunt tot proiecţii pe care noi le punem când catalogăm, de fapt, stările, comportamentele pe care celelalte persoane le au! Aplicăm o etichetă omului, şi nu stării! Prin anumite convenţii medicale, psihologice şi sociale, noi, oamenii, am stabilit nişte itemi şi am definit nişte graniţe între patologic şi normal. Între normal şi special. Apoi, am categorisit şi am împărţit oamenii în mai multe categorii. Le-am pus etichete şi am început să-i identificăm, să reducem toată spledoarea, complexitatea şi potenţialul unei fiinţe umane la ceea ce tot noi am stabilit că se numeşte anxietate, depresie etc. Ceea ce vă propun astăzi este altă perspectivă care are rolul de a depatologiza, de a reda unei fiinţe umane aflate în suferinţă statutul de Om care trăieşte o percepţie distorsionată a realităţii din cauza unor dezechilibre chimice, psihologice, emoţionale sau cognitive poate, şi nu reducerea întregului potenţial cu care venim la o clasă conceptualizată de simptomatologie!
Odată restabilite aceste dezechilibre prin tratament psihiatric şi/sau psihoterapeutic – mai ales că acum în oraşul nostru există deja mai multe cabinete psihoterapeutice (internet), putem trece la stadiul de dezvoltare personală şi optimizare, menite să ne îmbunătăţească propria viaţă, a celor pe care îi iubim şi a celor cu care interacţionăm!
Terapia de grup, destul de puţin cunoscută la noi în ţară, oferă posibilitatea învăţării şi înţelegerii dintr-o nouă perspectivă a ceea ce trăim. Participanţii realizează că nu sunt singurii care manifestă aceste probleme, ei devin chiar  învăţători pentru ceilalţi şi descoperă că aşa cum unii membri ai grupului obţin progrese şi ei o pot face! Vindecarea într-un grup de terapie (pe lângă costul mai mic faţă de terapia individuală), participarea la seminarii şi workshop-uri destinate îmbunătăţirii calităţii propriei vieţi sunt acum şi pentru români, pentru olteni, pentru fiecare, posibile! Din această perspectivă, privită ca o investiţie în propria persoană, participarea la astfel de terapii şi workshop-uri oferă o soluţie, aduce protecţie şi siguranţă, devenind un capital generator de resurse secrete, puternice, mai ales în aceste timpuri de criză, grele din toate punctele de vedere! O astfel de investiţie în stima de sine, pe lângă faptul că ne face plăcere, aduce schimbare şi linişte, făcând să crească motivaţia de a trăi şi de a învăţa nu cum să supravieţuim, ci cum să ne bucurăm de viaţă în acest prezent perceput atât de diferit!

Psiholog principal Gina Chiriac (Centrul de psihoterapie „Sf. Grigorie Decapolitul“)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII