21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii, dependenţi de un aparat defect

Bolnavii, dependenţi de un aparat defect

Bolnavii de cancer din Oltenia sunt condamnaţi la dureri cumplite şi la agravarea afecţiunii din cauza defectării unui aparat de radioterapie de la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Acceleratorul liniar de particule, un dispozitiv medical care efectuează iradierea zilnică a aproximativ 100 de pacienţi, s-a defectat pe 10 decembrie 2009, din cauza utilizării peste capacitate, şi până în prezent nu a putut fi reparat. Potrivit conducerii Clinicii de Radioterapie de la Spitalul de Urgenţă Craiova, defecţiunea a apărut la cablurile de alimentare şi piese de schimb nu pot fi aduse decât din străinătate. „Cablurile de alimentare s-au împuşcat din cauza folosirii intensive a aparatului. Aceste piese de schimb nu sunt nişte cabluri obişnuite, ci este vorba de un întreg set de cabluri speciale, care nu pot fi procurate decât de la producătorul aparatului“, a explicat dr. Veronica Diţă, şefa clinicii.
Spitalul de Urgenţă Craiova a găsit finanţare, a făcut comandă în Statele Unite pentru setul de cabluri de alimentare şi aşteaptă ca până la sfârşitul acestei săptămâni să-i fie onorată comanda. Cel puţin aşa au promis reprezentanţii firmei de service.

Liste de aşteptare

Defectarea acceleratorului liniar a dat peste cap tratamentul bolnavilor şi activitatea Clinicii de Radioterapie. Veronica Diţă susţine că pacienţii care se aflau în tratament în momentul defectării aparatului au fost trecuţi pe cobaltoterapie, alt procedeu de iradiere învechit, prin care nu pot fi trataţi decât jumătate dintre bolnavii care erau trataţi la acceleratorul liniar. „Iradierea are loc în aproximativ 30 de minute, în timp ce la acceleratorul liniar nu durează decât unu-două minute. Cu ambele aparate reuşeam să efectuăm tratamentul unui număr de aproximativ 150 de bolnavi pe zi. Acum, cu aparatul de cobaltoterapie vechi nu putem să tratăm decât 50 de bolnavi pe zi“, a precizat Veronica Diţă. Pentru a putea termina tratamentul tuturor pacienţilor care începuseră deja terapia la acceleratorul liniar, cadrele medicale au lucrat zi şi noapte, prin rotaţie, la cobaltron.
Dr. Diţă a mai spus că tratamentul prin iradiere este foarte important pentru bolnavii de cancer, având dublu rol: de a ameliora durerile cumplite pe care le suportă îndeosebi cei aflaţi în faze terminale şi de a opri evoluţia bolii.
Din cauza defectării acceleratorului liniar, sute de bolnavi care ar fi trebuit să-şi înceapă tratamentul în lunile decembrie şi ianuarie au fost reprogramaţi, iar listele de aşteptare se întind până în luna martie.
Tratamentul cu radiaţii trebuie făcut de cinci ori pe săptămână, timp de cinci sau şase săptămâni, pentru a avea efect. Spitalul de Urgenţă Craiova este singurul din Oltenia şi unul dintre puţinele din ţară care au accelerator linear de particule.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII