10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnşelăciuni pe bandă rulantă

Înşelăciuni pe bandă rulantă

O craioveancă de 53 de ani a fost deferită justiţiei pentru o serie de înşelăciuni fără precedent. Nela Marinoaia a reuşit să înşele zeci de firme cu cecuri ori bilete la ordin fără acoperire şi a păcălit şase bănci să o crediteze pe baza unor adeverinţe false.

Dacă s-ar alege vreodată o regină a înşelăciunilor, craioveanca Nela Marinoaia, de 53 de ani, ar avea şansa de a obţine acest titlu. Cel puţin, aşa este descrisă femeia în rechizitoriul prin care procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au trimis-o în judecată la sfârşitul anului trecut.
Nela a avut calitatea de administrator la societăţile Andrep SRL, WGS Stil SRL, Dreian SRL şi Adedamar SRL, toate din Craiova. În perioada în care a fost administrator al celor patru firme, ea ar fi săvârşit mai multe infracţiuni de fals şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
„Acesta este unul din cele cinci dosare preluate în ultima vreme de la Parchetul Judecătoriei Craiova şi soluţionate de unitatea noastră prin trimiterea în judecată a învinuiţilor“, a precizat procurorul Ionel Grigorie, purtătorul de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Craiova.

Cecuri fără acoperire

Lista întocmită de procurori cu societăţile care au „beneficiat“ de cecurile fără acoperire semnate de Marinoaia este stufoasă. Pe ea se află 23 de firme, unele dintre ele fiind înşelate de mai multe ori. Spre exemplu, Nova Textile SRL Piteşti a acceptat, în perioada 3 decembrie 2006 – 8 februarie 2007, să i se achite contravaloarea mărfurilor cu 15 cecuri fără acoperire, totalizând peste 37.000 de lei. Prejudiciul total produs de Nela Marinoaia prin metoda cecurilor fără acoperire depăşeşte 77.000 de lei.
Cam la fel a procedat craioveanca şi în cazul înşelăciunilor cu bilete la ordin, emise fără a avea disponibilităţi în conturile firmelor pe care le administra. Aşa au fost înşelate 33 de unităţi economice, în perioada 2000 – 2007, prejudiciul depăşind 83.500 de lei.

Rate pe numele altora

Altă metodă prin care Nela Marinoaia a făcut rost de bani era obţinerea unor credite pe numele angajaţilor din subordine. Femeia a luat bani de la şase bănci, în numele mai multor salariaţi ai firmelor pe care le păstorea. Iar dacă respectivii nu aveau salarii suficient de mari pentru a li se aproba creditul pe care îl dorea Nela, femeia le aranja veniturile din condei, completându-le adeverinţe prin care atesta în fals că sunt şefi la vreun compartiment, cu salarii de cinci-şase ori mai mari decât primeau în realitate.
Şase bănci – ING, Banc Post, CEC, Raiffeisen Bank, BCR şi BRD – au fost prejudiciate în acest mod, acordând astfel de credite pentru 15 persoane, pe baza unor adeverinţe false de venit.
Potrivit expertizei complexe efectuate de anchetatori, prejudiciul total reţinut de procurori în sarcina Nelei Marinoaia este de 421.550 de lei. Dacă va fi găsită vinovată de acuzaţiile care-i sunt aduse, femeia riscă până la 20 de ani de închisoare.

Datoare la întreţinere

Pe 15 octombrie 2009, Judecătoria Craiova a dat câştig de cauză Asociaţiei de proprietari nr. 3 Spania din Craiova, în procesul intentat Nelei Marinoaia. Femeia a fost obligată să achite asociaţiei suma de 8.312,59 lei, cheltuieli de întreţinere şi penalităţi de întârziere pe perioada martie 2006 – martie 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII