6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPreţul la curent creşte, la gaze stă pe loc

Preţul la curent creşte, la gaze stă pe loc

Preţul energiei electrice va fi majorat cu 3,5-4% de la 1 ianuarie 2010, a declarat pentru HotNews.ro, Petru Lificiu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei Electrice (ANRE). În schimb, preţurile la gaze vor rămâne neschimbate. În prima parte a anului, preţurile nu vor suferi modificări spectaculoase în ciuda faptului ca EON România a cerut ANRE scumpirea gazelor cu 15% şi a electricităţii cu 12%, pentru populaţie, pe motiv că trebuie să recupereze pierderile de anul trecut.
„La sfârşitul fiecărui an, operatorii cer ajustarea preţurilor. Din costurile prezentate de EON, într-adevăr au de recuperat pierderi din anii trecuţi. Însă, în prima parte a anului preţurile nu vor creşte cu mai mult decât a stabilit autoritatea de reglementare“, a precizat Lificiu. E.ON România deţine participaţia majoritară la companiile E.ON Gaz România, E.ON Moldova Furnizare, E.ON Gaz Distribuţie şi E.ON Moldova Distribuţie.
Lificiu susţine că preţurile la energia electrică şi gaze nu vor fi influenţate de majorarea accizelor. „Influenţa este nesemnificativă“, a afirmat preşedintele ANRE. Accizele pentru anul viitor se vor calcula la un curs de 4,2688 lei/euro, cu 14,2% mai mare faţă de anul trecut.
În ceea ce priveşte gazele naturale, Comisia Europeană a cerut liberalizarea preţurilor. Cu toate acestea, tarifele vor fi menţinute la nivelul actual, cel puţin în prima parte a anului viitor. Petru Lificiu susţine că există un grafic al liberalizării însă nu a putut preciza perioada de derulare a acestuia. Ministrul economiei, Adriean Videanu, a afirmat recent că „avem nevoie de un calendar al liberalizării pentru că am primit o notificare de potenţial infringement“.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Tudor Şerban, a declarat, în urmă cu două luni, pentru HotNews.ro, că Romania este presată de timp să liberalizeze piaţa gazelor, fapt care presupune şi alinierea preţurilor. „Se poate întâmpla într-un an sau mai repede“, a spus Tudor Şerban. Acesta a precizat ca în cazul în care nu este făcută această liberalizare la timp, România riscă procedura de infringement. În ultimii doi ani, autorităţile au evitat să furnizeze informaţii exacte referitoare la termenul impus de Comisia Europeană. Liberalizarea pieţei gazelor trebuia făcută până la 1 ianuarie 2009, după ce România a obţinut din partea Comisiei Europene o amânare de doi ani. Iniţial, România se obligase, prin tratatul de aderare, să opereze alinierea de preţ încă de la 1 ianuarie 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII