16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Morţi de frig

Doi oameni au murit şi alţi trei au necesitat îngrijri, medicii de familie nu au putut ajunge la centrele de permanenţă, privând mulţi bolnavi de asistenţă medicală, iar ambulanţele au avut nevoie de aproape 12 ore ca să transporte o gravidă la spital. Acestea sunt doar o parte dintre problemele cauzate de căderile masive de zăpadă, dar şi de viscolul şi gerul din weekendul trecut.

Ambulanţele au avut mari probleme din cauza zăpezii şi a viscolului puternic în weekendul trecut. Municipiul Băileşti a fost blocat, drumurile de acces fiind impracticabile. Proba de foc pentru medicii, asistenţii şi ambulanţierii Serviciului de Ambulanţă Dolj a venit în momentul în care un echipaj a fost solicitat să ducă o gravidă din Pleniţa la spital. Femeii de 20 de ani îi venise sorocul şi trebuia să nască, având indicaţie pentru cezariană. O ambulanţă din staţia de la Pleniţa a luat gravida duminică, în jurul orei 17.00, însă drumul până la Spitalul de Urgenţă Craiova s-a dovedit peste măsură de anevoios. Autosanitara a înaintat foarte greu, iar la un moment dat a rămas blocată în zăpadă. Pentru scoaterea ei a fost nevoie de intervenţia autorităţilor, care au trimis două tractoare cu pluguri să cureţe calea. La ora 23.00, altă ambulanţă, trimisă de la Craiova, a preluat gravida din salvarea de la Pleniţa, însă drumul a fost aproape imposibil de străbătut. Abia după 12 ore de la plecarea din Pleniţa, femeia gravidă a ajuns în siguranţă la spital, iar după alte câteva ore a născut.

Centrele de permanenţă, paralizate de ger

Gerul năprasnic a făcut victime în noaptea trecută în judeţul Dolj. Potrivit managerului Serviciului de Ambulanţă, dr. Cristian Gângioveanu, din cauza frigului s-au înregistrat cazuri de hipotermie, unele soldate cu decese. „Doi oameni au murit de frig în judeţ, iar alţi trei au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au suferit o uşoară hipotermie“, a spus Gângioveanu.
Tot în weekendul trecut, un echipaj de ambulanţă a fost chemat să acorde asistenţă medicală unui bătrân de 70 de ani, din comuna Bucovăţ, cu sindrom alergic, survenit după ce acesta mâncase dovleac. Echipajul de salvare plecat să-l aducă la spital a rămas înzăpezit pe serpentinele de la Bucovăţ. Din fericire, pacientul a avut zile. Simptomele au trecut de la sine, iar cadrele medicale de pe ambulanţă au răsuflat uşurate.
La Sălcuţa, echipajele de salvare au preluat un bolnav de 70 de ani dintr-un autoturism rămas înzăpezit şi l-au transportat la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Foarte mulţi doljeni au solicitat ambulanţa pentru cazuri minore. Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă susţin că astfel de cazuri sunt de competenţa medicilor de familie, iar în weekend, a centrelor de permanenţă. În acest weekend însă, centrele de permanenţă nu prea au funcţionat întrucât medicii, majoritatea din Craiova, nu au putut ajunge în localităţile respective din cauza viscolului. „Centrele de permanenţă ar trebui să fie deservite de medici care domiciliază în localităţile respective“, a oferit Gângioveanu soluţia. 
Unii medici, asistenţi medicali şi ambulanţieri angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă Dolj, care au prestat muncă în condiţii deosebite precum cele descrise mai sus, se aflau în concediu fără salariu. Ei au venit la serviciu şi au muncit gratis, urmând ca zilele libere să fie recuperate în 2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII