17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjenii sacrifică în mod tradiţional porcii de Crăciun

Gorjenii sacrifică în mod tradiţional porcii de Crăciun

Ca în fiecare an, majoritatea gorjenilor preferă să sacrifice în mod tradiţional porcii de Crăciun. Cei care optează totuşi pentru asomare trebuie să se adreseze medicului veterinar din localitatea în care domiciliază.

Peste 100.000 de porci vor fi sacrificaţi anul acesta de Crăciun. Cele mai multe animale sunt sacrificate în gospodăriile din mediul rural, acolo unde ţăranii preferă înjunghierea în locul asomării. „Asomarea nu împiedică în nici un fel înjunghierea. Toţi medicii veterinari au asomatoare încă din 2006. Asomarea unui porc înseamnă o stare de inconştienţă a animalului de câteva zeci de secunde, timp în care este înjunghiat. Nu este interzisă înjunghierea sau sacrificarea porcului în mod tradiţional, mai ales că această tradiţie este recunoscută în Europa“, a declarat Ion Iliuţă, medic şef la Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Gorj.

Pomana porcului

În familia Ţicleanu, porcul se sacrifică în mod tradiţional. Obicei din străbuni, pomana porcului este denumirea pe care o poartă masa de mulţumire pentru ajutorul primit la tăierea porcului de la rude, vecini, prieteni şi este oferită după terminarea treburilor de către gazdă. Şi în gospodăriile din Ţicleni, localnicii respectă această tradiţie. Gazda invită toţi oamenii care au ajutat la tăierea porcului la masă. „La pomana porcului merge de minune un pahar de ţuică fiartă sau vin fiert, ce vrea fiecare. Înainte, pe când eram eu mic, se mânca în picioare, afară, chiar dacă ningea. Sunt obiceiuri pe care încercăm să le păstrăm“, a spus Constantin Ţicleanu.

Examenul trichineloscopic, obligatoriu

Autorităţile judeţene au recunoscut importanţa păstrării tradiţiilor, dar îi îndeamnă pe cetăţenii care au sacrificat porcul în gospodărie să efectueze analiza trichineloscopică a cărnii. Centre de examinare a cărnii există în 54 de localităţi, în municipiu fiind însă patru circumscripţii sanitar-veterinare în care se poate face examenul de depistare a trichinelozei. În Târgu Jiu sunt patru laboratoare: la Podul Turcineşti, Piaţa Centrală, pe Eroilor, lângă Circumscripţia veterinară şi la Piaţa Mică. În funcţie de unitatea în care se face verificarea cărnii, costul analizelor este cuprins între şapte şi zece lei. Anul acesta, potrivit lui Ion Iliuţă, nu a fost înregistrat nici un caz de îmbolnăvire cu trichinelă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU