13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJudecătoarea Maria Nicola rămâne în magistratură

Judecătoarea Maria Nicola rămâne în magistratură

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, luni, recursul declarat de judecătoarea Maria Nicola de la Tribunalul Dolj împotriva deciziei Consiliului Superior al Magistraturii, care a sancţionat-o cu excluderea din magistratură în cazul Gorbunov.

Maria Nicola a susţinut luni, în faţa Completului de nouă judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că decizia Consiliului Superior al Magistraturii, prin care a fost exclusă din magistratură, nu este legală. Primul motiv invocat de Nicola a fost tardivitatea acţiunii disciplinare. Fostul magistrat a susţinut în instanţă că acţiunea disciplinară împotriva sa a fost pornită prea târziu. Fosta judecătoare a spus că CSM-ul a considerat că termenul de la care trece perioada de un an în care poate fi cercetată a început în momentul în care s-a pronunţat în dosarul Gorbunov, adică pe 5 mai 2008, însă termenul ar fi trebuit să înceapă din ziua în care a fost înregistrat dosarul, adică din 15 ianuarie 2008.
De asemenea, Nicola a spus că abaterea pentru care a fost sancţionată nu are caracter de continuitate, aşa cum susţine CSM. De asemenea, Nicola a declarat că nu a încălcat normele de procedură în ceea ce priveşte repartizarea aleatorie a dosarului Gorbunov, ci doar a respectat cutuma Tribunalului Dolj în ceea ce priveşte dosarele care, dintr-o eroare, erau repartizate într-o zi nelucrătoare. Maria Nicola a spus că a luat decizia să îl pună în libertate pe Serghei Gorbunov pe baza unei expertize medico-legale care recomanda operarea de urgenţă a acestuia.
De cealaltă parte, reprezentantul CSM a cerut Completului de nouă judecători să respingă recursul Mariei Nicola ca nefondat, arătând că, din probele aflate la dosar, rezultă că aceasta a săvârşit abaterile disciplinare pentru care CSM a hotărât să o excludă din magistratură.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, pe 29 octombrie, repunerea în funcţiile de conducere a trei procurori doljeni revocaţi în cazul Gorbunov.
Cei trei procurori din conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, sancţionaţi de Consiliul Superior al Magistraturii în cazul Gorbunov, au câştigat pe 20 octombrie la instanţa supremă, definitiv şi irevocabil, procesele intentate CSM, ei urmând să fie repuşi în funcţiile deţinute anterior sancţionărilor.
Procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Gheorghe Stoian, adjuncta Tena Tulitu şi şeful Secţiei Judiciare, Ioana Sandu, au declarat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) împotriva sancţiunilor aplicate de CSM în cazul eliberării pe motive medicale a lui Serghei Gorbunov.
Tribunalul Dolj a fost instanţa care a decis eliberarea pe motive medicale a lui Gorbunov, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj nu a atacat această decizie. Tribunalul Braşov a fost instanţa de executare în cazul Serghei Gorbunov şi a decis condamnarea la 15 ani de închisoare a acestuia. Serghei Gorbunov se numără printre suspecţii unei crime din Braşov. Două persoane au fost împuşcate şi alta, rănită, pe 29 ianuarie în faţa unei case de schimb valutar din Braşov.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII