10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEvacuaţi... în disperare

Evacuaţi… în disperare

O familie de craioveni a ajuns în stradă, după ce proprietarul i-a scos cu executorul din imobilul naţionalizat în care au locuit cu chirie timp de 20 de ani. 

Iulian Cotoi şi familia sa, chiriaşi într-o casă naţionalizată, de pe strada Carol I, nr. 35, s-au trezit cu somaţie din partea executorului. În acest fel, proprietarul, medicul Alin Popescu, le dădea un ultim termen pentru a părăsi locuinţa. „Am primit somaţie să părăsim casa în cinci zile. Proprietarul este un medic şi, de când a venit aici, ne-a tot şicanat. Acum ne-a spus să plecăm de bunăvoie ca să nu ne scoată el cu jandarmii. Ce putem face? Suntem disperaţi, tatăl meu a primit preaviz, mama este internată în spital, iar eu sunt pe lista de disponibilizări. De la primărie nu avem nici un sprijin, nici în audienţă nu ne-au primit, că nu e treaba lor. Nu ştim ce vom face, acum, în pragul iernii, fără casă, fără un loc de muncă“, spune împietrită de tristeţe şi de frig Florentina Cotoi, fiica lui Iulian.
Împreună cu fratele său, tânăra scosese, ieri după-amiază, toată agoniseala familiei pe trotuarul din faţa casei în care au locuit. Un fotoliu, o maşină de spălat, saci cu haine, un şifonier. Toate înghesuite pe marginea străzii, pentru ca mai apoi să fie acoperite cu folie, fiindcă aici îşi va petrece noaptea întreaga familie. Mai puţin mama, care se află în spital. Situaţia disperată este amplificată de faptul că familia Cotoi traversează cea mai neagră perioadă a existenţei sale. „Avem şi probleme în familie, mama este bolnavă şi, de o săptămână, este în spital. Eu sunt singurul care mai am un loc de muncă şi nu ne putem permite să locuim cu chirie. Am făcut dosar pentru locuinţele sociale date de primărie, dar până acum nu am primit nici un răspuns. Unde să ne ducem? Ce să facem?“, sunt întrebările fără răspuns ale lui Sever, fiul lui Iulian Cotoi.

Găzduire de-o noapte

Autorităţile locale, depăşite de situaţie, nu fac decât să promită. Şi-apoi, cine este vinovat, nu cel aflat la ananghie? Adică familia Cotoi, care nu prea s-a îngrijit de dosarul prin care au solicitat o locuinţă socială, iar acum se află într-o situaţie fără ieşire. Un adăpost cât ai bate din palme, cu siguranţă, nu vor primi de la primărie. Singura lor şansă rămâne o locuinţă socială, dar şi aici se ridică un mare semn de întrebare. „Familia Cotoi şi-a făcut dosar pentru obţinerea unei locuinţe sociale. Acesta este înregistrat la Serviciul Fond Locativ din cadrul primăriei. În anul 2008, chiriaşii au ataşat o declaraţie din care reiese că vor fi evacuaţi din locuinţă, numai că, pe parcurs, nu au adus actele doveditoare, iar dosarul nu a fost reactualizat pe anul în curs. Ceea ce înseamnă că nu pot fi luaţi în calcul pentru o locuinţă socială. Tot ce pot face este să se intereseze de situaţia acestui dosar şi să-l readucă cu actele la zi pentru a mai avea o şansă anul viitor, dar situaţia nu le este deloc favorabilă“, a declarat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.
Ce se poate face momentan pentru aceşti oameni? Pot obţine găzduire pe timp de noapte la adăpostul primăriei de pe strada Râului. Numai că aici nu au căldură şi nu-şi pot aduce lucrurile, pe care nici nu le pot abandona în stradă. „Noi avem acel aşezământ de pe strada Râului. Acolo este apă, electricitate, dar nu avem încă încălzire. Poate se descurcă cu un reşou… Putem să-i găzduim pe timp de noapte, pentru că situaţia lor este într-adevăr gravă. Nu ştiu însă ce vor face cu lucrurile pe care le deţin. Vom ruga, totodată, patrula poliţiei comunitare să le asigure protecţie, pentru a nu cădea victime unor persoane răuvoitoare“, a precizat Rodica Ţenea, şefa Direcţiei Asistenţă şi Protecţie Socială din cadrul Primăriei Craiova. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII