16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalConcedii fără plată în sănătate

Concedii fără plată în sănătate

Zilele libere neplătite vor da peste cap activitatea unităţilor sanitare, sunt de părere cadrele medicale doljene. Angajaţii va trebui să lucreze şi pentru colegii aflaţi în concediu fără plată, iar pacienţii va trebui să aştepte în unele cazuri ore întregi ca să primească îngrijiri medicale.

Legea nr. 329/2009, care prevede printre altele şi raţionalizarea cheltuielilor publice, trimite în concediu fără plată şi cadrele medicale. Toţi angajaţii bugetari, inclusiv medicii şi asistenţii medicali, va trebui să aibă un program de lucru redus în noiembrie şi decembrie cu până la 32 de ore lunar. Potrivit Ministerului Sănătăţii, modalitatea de aplicare a legii care ar trebui să aducă economii de 15,5% la bugetul unităţilor sanitare va trebui să fie hotărâtă de fiecare instituţie.
„Modul de aplicare a legii se va stabili la nivelul fiecărei unităţi sanitare, cu acordul salariatului, după consultarea organizaţiilor sanitare. Angajatul poate opta fie pentru reducerea programului zilnic de lucru, în aşa fel încât să nu depăşească 32 de ore libere lunar, fie pentru acordarea a câte patru zile libere, în lunile noiembrie şi decembrie. De asemenea, se poate opta şi pentru o măsură care să combine cele două alternative“, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Ministerul le pune totuşi în vedere angajaţilor din sistemul sanitar să asigure continuitatea serviciilor de asistenţă medicală, în lunile noiembrie şi decembrie, şi în condiţiile aplicării prevederilor Legii nr. 329/2009.
„Fondurile economisite prin diminuarea salariilor vor fi folosite în cadrul unităţilor medicale pentru achiziţia de medicamente şi materiale sanitare, necesare în tratamentul pacienţilor“, se arată în acelaşi comunicat.
 
3.000 de angajaţi trimişi în 12 zile în concediu fără plată

Angajaţii din unităţile sanitare doljene avertizează că reducerea programului de lucru al angajaţilor, mai ales în spitale şi policlinici, va avea consecinţe directe asupra pacienţilor. „În luna decembrie, ne vom descurca cumva, dar nu ştiu cum vom face luna aceasta, pentru că reducerea cheltuielilor cu 15,5% va trebui să se facă în următoarele 11-12 zile pentru toţi angajaţii. Ce o să se întâmple dacă vom trimite toţi angajaţii acasă câte patru zile? Cine va mai rămâne să lucreze?“, se întreabă Ion Cotojman, liderul Sindicatului SANITAS de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Conducerea unităţii sanitare, sindicatele şi şefii de clinici nu au găsit încă un răspuns la această întrebare. Până la sfârşitul lui noiembrie, cei aproximativ 3.000 de angajaţi ai spitalului va trebui să stea în concediu fără plată timp de patru zile, însă nimeni nu ştie cum s-ar putea proceda pentru ca activitatea spitalului să nu fie perturbată. „Parlamentarii dau legi prin care ne obligă să stăm acasă şi după aceea ne trimit adrese că trebuie să asigurăm continuitatea. Nu ştiu cum vom putea face acest lucru“, a declarat Andrei Pană, asistent-şef la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului de Urgenţă Craiova.

Bolnavii vor aştepta patru-cinci ore la Urgenţă

În UPU lucrează 256 de angajaţi. Unii dintre aceştia aveau programate concedii de odihnă în luna decembrie. Legea nr. 329 îi obligă însă să renunţe la ele pentru a putea suplini lipsa colegilor care vor intra în concediu fără plată.
Cel mai mult va fi afectat numărul medicilor care lucrează în Urgenţă. Dacă, într-o zi obişnuită, lucrează câte cinci-şase pe zi şi trei-patru pe tura de noapte, în perioada următoare vor mai veni la serviciu doar doi-trei. Efectele reducerii numărului de medici de la UPU le vor simţi însă pacienţii pe pielea lor, susţin medicii.
„Practic, în loc să stea două ore, bolnavii vor rămâne în sala de aşteptare şi patru sau cinci ore, până când un medic va putea să vină să-i vadă“, a spus dr. Septimius Antonie, medic primar medicină de urgenţă.
Dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, susţine însă că activitatea serviciilor medicale de urgenţă nu va fi perturbată pentru că există o derogare de la lege care permite angajaţilor să-şi ia concediu fără plată după 1 ianuarie 2010.

Angajaţii de la Centrul de Transfuzii ameninţă că vor ieşi în stradă

O situaţie deosebită este la Centrul de Transfuzii Sanguine Craiova, unde salariile au întârziat şi luna aceasta, ca de fiecare dată în ultimele luni, iar de sporuri nici nu mai poate fi vorba. Cei 33 de angajaţi de aici ar fi trebuit să-şi primească banii pe 15 noiembrie.
„Suntem personal puţin. În opt ani, unii dintre noi nu au luat nici măcar o zi de concediu de odihnă, pentru că nu avea cine să le ţină locul la serviciu. Avem 700-800 de lei salariul de bază, iar acum vom pleca acasă cu 500 de lei. Nici sporuri nu mai primim de câteva luni“, a spus Sorina Popescu, asistent medical la Centrul de Transfuzii Sanguine Craiova. Practic, este vorba de neacordarea integrală a salariilor din iunie şi iulie, când Centrul de Transfuzii Sanguine a făcut economie din fondul de salarii de 24% pe lună.
Angajaţii Centrului de Transfuzii Sanguine Craiova ameninţă că vor ieşi în stradă dacă guvernanţii îi vor obliga să mai renunţe la un procent important din salarii prin impunerea zilelor libere neplătite. Într-o situaţie similară se află şi angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, precum şi medicii rezidenţi de la Spitalul de Urgenţă Craiova, care nu şi-au mai primit sporurile de câteva luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

32 COMENTARII