10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCarantină cu jumătate de normă

Carantină cu jumătate de normă

Accesul vizitatorilor în Spitalul de Urgenţă Craiova a fost restricţionat ieri doar parţial, în ciuda carantinei. Motivul: unele secţii s-au obişnuit să lase o parte din îngrijirea pacienţilor în seama rudelor acestora.

Declararea carantinei în spitale ca urmare a valului de gripă nouă a făcut ca vizitatorii să se îmbulzească ieri la intrările Spitalului de Urgenţă Craiova, în încercarea de a trece de punctele de pază.
Vizitatorii, obişnuiţi până acum să intre la orice oră în spital, nu s-au lăsat opriţi uşor la intrare de agenţii de pază a instituţiei şi-au folosit toată puterea de convingere pentru a ajunge la bolnavi.
Aşa se face că agenţii de pază făceau compromisuri, de exemplu în cazul rudelor care tocmai cumpăraseră medicamente de la farmacie sau aduceau mâncare bolnavilor internaţi. Vizitatorilor li se permitea accesul în spital chiar şi fără mască de protecţie sau halat.
Totuşi, per ansamblu, în spital s-a intrat destul de greu. Din această cauză, în unele secţii activitatea a fost grav perturbată de indolenţa unor angajaţi ai spitalului care s-au obişnuit ca rudele bolnavilor să preia o parte din responsabilitatea îngrijirii acestora.
Iată un exemplu. O bătrână trebuia să fie externată din Clinica de Chirurgie Oro-maxilo-facială. Medicii i-au făcut bilet de externare şi au uitat pacienta în salon, în speranţa că va veni vreun aparţinător să o ia acasă. Bătrâna nu se putea deplasa singură, aşa că a avut de aşteptat. În acest timp, la intrarea în spital aştepta fiica pacientei, cu hainele de schimb. Femeia nu reuşise să-l convingă pe unul dintre agenţii de pază să îi dea drumul în spital ca să-şi poată lua mama din secţie. Nu a reuşit nici măcar să urnească vreun angajat de pe secţie care ar fi avut obligaţia de serviciu să însoţească pacienta externată – cu atât mai mult cu cât aceasta nu se putea deplasa fără ajutor – până la garderobă, apoi la ieşirea din spital. Problema s-a rezolvat abia după ce femeia, disperată, s-a adresat conducerii spitalului.

Spitalul cumpără medicamente

Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova susţine că măsurile de restricţie în unitatea sanitară se vor înăspri în zilele următoare, în măsura posibilităţilor. „În mod normal, în perioada carantinei, nu ar trebui să mai fie program de vizită. Totuşi, având în vedere că mai există situaţii deosebite, vom permite intrarea în spital a aparţinătorilor în situaţii speciale şi numai cu echipament adecvat: halate şi măşti de protecţie, pe care urmează să vedem de unde le achiziţionăm, pentru că în prezent nu prea se mai găsesc pe piaţă“, a declarat conf. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.
De asemenea, pentru ca accesul vizitatorilor să nu mai fie necesar, conducerea spitalului susţine că a suplimentat fondurile pentru medicamente, astfel încât bolnavii să nu mai fie nevoiţi să-şi trimită rudele să cumpere medicamente de la farmacii. „Am alocat încă 700.000 de lei din fondurile primite de la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj pentru tratamentul specific al bolnavilor, dar şi pentru medicamentele de uz intern, şi vom avea în plan încă o suplimentare, spre sfârşitul lunii. Aceleaşi sume vor fi alocate şi în luna decembrie, pentru că am reuşit să obţinem de la Casa de Asigurări de Sănătate o suplimentare care ne va ajuta să acoperim toate capitolele deficitare“, a spus Petrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII