10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu pariază pe unicameral

Băsescu pariază pe unicameral

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit la începutul acestei săptămâni cu jurnaliştii din presa locală pentru a explica motivele care l-au determinat să ceară organizarea referendumului din 22 noiembrie pentru un parlament unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari.

Şeful statului şi-a început discursul spunând că numărul de 300 de parlamentari, cât ar urma să aibă parlamentul în viziunea sa, nu este bătut în cuie.
„Am spus 300, pentru că totul este legat de norma de reprezentare şi nu am avut posibilitatea să fac o analiză în care fiecare judeţ s-ar găsi reprezentat de un număr de parlamentari. Un parlamentar nu poate acoperi două judeţe şi am lăsat la latitudinea parlamentului să analizeze care este numărul optim de cetăţeni reprezentaţi de un parlamentar. Putea fi un parlamentar la o sută de mii de cetăţeni, dar mandatul s-ar fi întins pe două judeţe“, a declarat Băsescu. Refuzul politicienilor de a revizui Constituţia şi de a reforma parlamentul a fost primul motiv invocat de preşedinte pentru declanşarea referendumului. A urmat simplificarea procedurilor de votare a legilor, apoi lipsa de responsabilitate prin disiparea răspunderii.
„Acum avem două Camere (Senat şi Camera Deputaţilor – n.r.) cu aceleaşi atribuţii care duc la prelungirea timpului de aprobare. Avem un parlament difuz ca responsabilitate. Nimeni nu ştie a cui este responsabilitatea pentru întârzierea unei legi care se blochează uneori la Senat sau la Cameră. Responsabilizarea tuturor parlamentarilor nu este corectă. În plus, un parlament unicameral face responsabilitatea parlamentarilor faţă de alegători mult mai mare“, a completat şeful statului.
Alt motiv invocat de preşedinte este reducerea „cheltuielilor considerabile“. Acesta a spus că desfiinţarea unor posturi din agenţiile guvernamentale create pentru clientela politică şi un număr redus de parlamentari ar duce la o economie de un miliard de euro la buget.
„Parlamentul nu poate fi lăsat în afara modernizării. Politicienii au avut toate condiţiile să evite acest referendum. Nu am avut altă soluţie decât să mă adresez poporului. Se încearcă acreditarea ideii că vreau instaurarea unei dictaturi. Pentru cei cu astfel de abordări le aduc acest argument: 14 state din Uniunea Europeană au parlament unicameral“, a spus preşedintele. Acesta a exemplificat statele care au parlament bicameral, dar a precizat că, în urma analizei atribuţiilor fiecărei camere, a constatat că rolul uneia dintre ele este total diferit de cel din România.
„În ţările UE, unde sunt parlamente bicamerale, Camera Superioară reprezintă administraţia locală şi interesele locale. Argumentul că 13 state au bicameral nu rezistă, deoarece atribuţiile Camerei Superioare sunt diferite. Cu aceste argumente europene m-am simţit îndreptăţit să organizez referendumul“, a precizat şeful statului.

Sondaje mincinoase

Şeful statului a contestat rezultatele sondajelor de opinie care îl dau câştigător pe liderul PSD, Mircea Geoană, atât în turul întâi, cât şi în bătălia finală. „Există construcţia că, dacă rezultatul este strâns, să se spună că au fost fraudate alegerile. Este o abordare imatură, copilăroasă. Insomar este specializat în fraudarea rezultatului alegerilor. La aceste alegeri va ieşi şi la televiziunea română pentru a arăta şapte-opt procente în plus, aşa cum au făcut la precedentele alegeri parlamentare“, a spus Traian Băsescu.    

„În ţările UE, unde sunt parlamente bicamerale, Camera Superioară reprezintă administraţia locală şi interesele locale. Argumentul că 13 state au bicameral nu rezistă, deoarece atribuţiile Camerei Superioare sunt diferite. Cu aceste argumente europene m-am simţit îndreptăţit să organizez referendumul“.

Traian Băsescu, preşedintele României

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

40 COMENTARII