8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmenzi mari pentru fermieri

Amenzi mari pentru fermieri

Guvernul a majorat de zece ori nivelul amenzilor pentru fermierii care nu anunţă medicul veterinar, în maximum 48 de ore, că deţin animale bolnave. Amenzile aplicate de stat fermierilor care nu anunţă suspiciunile de boală, moartea sau tăierea de necesitate a animalelor şi care nu izolează animalul bolnav sunt cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei.
Aceleaşi amenzi vor fi percepute şi pentru înstrăinarea cărnii provenite de la animale bolnave sau tăiate până la sosirea medicului veterinar, nerespectarea restricţiilor de circulaţie a animalelor, neasigurarea normelor de biosecuritate în exploataţiile de animale, conform unei hotărâri aprobate de guvern.
Noile amenzi vor intra în vigoare în termen de zece zile şi vor fi percepute atât de poliţişti, ca în prezent, dar şi de către inspectorii autorităţii sanitar-veterinare. Actul normativ aprobat de executiv menţine prevederile în vigoare conform cărora, pentru lichidarea rapidă a focarelor de boli transmisibile la animale, statul acordă despăgubiri, cu excepţia sumelor recuperate prin valorificarea produselor de la animale. Pe lista bolilor pentru care sunt acordate despăgubiri a fost inclusă şi trichineloza, în cazul sacrificărilor pentru consum familial. Despăgubirile sunt plătite în 90 de zile de la tăierea animalului, la valoarea de piaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS