15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPiese de vagoane, furate şi revândute către CFR

Piese de vagoane, furate şi revândute către CFR

La doar o lună de la accidentul feroviar de la Cârcea, poliţiştii de la Transporturi au scos la iveală o adevărată filieră prin care piese de vagoane, vechi sau furate, erau „cumpărate“ cu acte false, apoi revândute către CFR drept piese noi.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Balş a ajuns ieri dosarul unei fraude de proporţii săvârşite în ograda primarului din Oboga – judeţul Olt. După încheierea cercetărilor în acest dosar, ofiţerii Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova au propus procurorilor trimiterea în judecată a învinuitului Lazăr Matei, de 27 de ani, din Oboga, fiul primarului Tudor Matei. În acest dosar a fost cercetat chiar şi edilul, însă oamenii legii n-au reuşit să găsească vreo legătură între el şi această afacere care ar putea pune în pericol siguranţa circulaţiei pe căile ferate. „Au fost ceva probleme, dar s-au rezolvat. Firma administrată de băiatul meu a achiziţionat distribuitoare de frână pentru vagoane de marfă de la nişte persoane din Craiova. A primit chitanţă pe ele. De unde să ştie băiatul meu că distribuitoarele fuseseră furate? El e nevinovat, iar treaba asta e veche. Firma lui achiziţiona distribuitoare de la acele persoane de cinci ani. Dacă, într-adevăr, erau furate, cum de poliţiştii au aflat tocmai acum? Asta e lucrarea PD-L-ului, doar a venit campania electorală! Judecătorii o să stabilească cine e vinovat. Fiul meu nu a emis nici o factură falsă“, a spus primarul din Oboga.  

Furturi cu camionul

Ancheta în acest caz a început cu ceva vreme în urmă, odată cu depistarea unui grup de hoţi care devalizau vagoanele de marfă şi călători garate în Triajul Gării Craiova. Furturile se petreceau de obicei noaptea, dar uneori şi ziua. Hoţii luau ce apucau – sau, poate, ce aveau comandă, aspect care însă n-a fost lămurit până în prezent de anchetatori. Componentele de vagoane – mergând de la cuple, distribuitoare şi robinete până la aparate de legare, saboţi şi portsaboţi – erau transportate în mod obişnuit cu taxiul, dar uneori hoţii foloseau pentru piese de mari dimensiuni chiar şi camionete.
La început, ei vindeau piesele furate la fier vechi. Apoi, au găsit o variantă de „desfacere“ mult mai profitabilă. După cum le-au spus chiar ei anchetatorilor, componentele de vagoane erau vândute firmei SC GHIMPEX SRL din Oboga, al cărui patron şi administrator este Lazăr Matei, fiul primarului localităţii. Aşa au ajuns procurorii şi poliţiştii să verifice afacerile acestei firme.

Evaziune de peste 180.000 de lei

Societatea amintită se ocupă, de fapt, cu comercializarea de vopsele şi cerneluri tipografice, însă a reuşit să scoată bani frumoşi şi din afacerea cu piese de vagoane. După cum au stabilit poliţiştii de la Transporturi, fiul primarului a încercat să dea un iz de legalitate comercializării de piese furate. În acest sens, în perioada ianuarie 2005 – iunie 2006, el ar fi întocmit şi înregistrat în contabilitatea societăţii 100 de facturi fiscale false, provenind de la 29 de societăţi comerciale fictive, de la care, chipurile, cumpăra componente de vagoane. Firma din ograda edilului de la Oboga curăţa de rugină piesele furate, le dădea un pic de lustru şi eventual un strat de vopsea, apoi le revindea companiilor de căi ferate din ograda cărora fuseseră sustrase piesele respective.
Prin înregistrarea în contabilitate a facturilor false, susţin poliţiştii în referatul de terminare a urmăririi penale trimis Parchetului Balş, Lazăr Matei s-ar fi sustras astfel de la plata către bugetul consolidat al statului a impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată. „Prin aceasta, învinuitul a cauzat un prejudiciu în valoare de 181.902 lei, din care 83.155 de lei impozit pe profit şi 98.747 de lei TVA“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Transporturi. Cât despre hoţi, aceştia au fost deja deferiţi justiţiei de procurorii craioveni, anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII