20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLa copiii săraci, şi rechizitele gratuite ajung târziu

La copiii săraci, şi rechizitele gratuite ajung târziu

Cei aproximativ 28.000 de elevi din Dolj, care provin din familii cu venituri reduse, nu au primit, la o lună de la începerea şcolii, rechizitele gratuite promise de Ministerul Educaţiei.

Dacă anul trecut la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj s-au strâns 29.000 de cereri din partea copiilor cu venituri mici pentru solicitarea rechizitelor şcolare oferite de Ministerul Educaţiei, în această toamnă 28.000 de elevi cer acest ajutor.
Copiii provin din familii care au un venit ce nu depăşeşte 50 la sută din salariul minim de bază brut pe economie. Reprezentanţii ISJ Dolj au menţionat că nu au nici o vină pentru întârzierea distribuirii rechizitelor, aceasta depinzând în totalitate de banii sosiţi de la minister.
„Pentru acest an, Ministerul Educaţiei ne-a virat aproximativ 700.000 de lei, cu aproximativ 200.000 de lei mai mult faţă de anul trecut, bani pentru achiziţionarea rechizitelor necesare pentru elevii cu o situaţie financiară precară. La clasa I, avem 3.650 de copii care aşteaptă rechizite şcolare gratuite, la clasele II-IV, 10.540 de elevi, la clasele V-VII, 10.740 de beneficiari, clasa a VIII-a, 3.170. Pe 28 octombrie, vom desfăşura etapa de deschidere a ofertelor, după care va urma licitaţia pentru desemnarea firmei care va furniza rechizitele şcolare“, a spus Diana Buşoi, inspectoarea generală a ISJ Dolj.  
Pentru a beneficia de pachetul de rechizite, părintele sau tutorele legal trebuie să depună o cerere la unitatea de învăţământ la care este înscris copilul, împreună cu toate actele doveditoare ale venitului pe membru de familie din luna iulie. Condiţia este ca micuţul să frecventeze cursurile de zi ale învăţământului primar sau gimnazial.

Rechizite şcolare de 20 de lei

Nici măcar aceste pachete nu îi pot ajuta prea mult pe elevii doljeni, fiecare copil primind rechizite în valoare de 25, respectiv 30 de lei. Micuţii de clasa I vor primi două caiete tip 1, altul tip II, un caiet special abecedar, unul de matematică, alte două de 48 de file şi un caiet de desen. Pe lângă acestea, micuţii mai primesc creioane, un stilou, culori, gumă de şters, ghiozdan, ascuţitoare, beţişoare şi coperte. Pe lângă rechizitele menţionate, elevii din clasele II-IV mai primesc ca „bonus“ un vocabular, un pix şi un şablon cu harta României. Elevii din clasele V-VII au ca bonus trusa geometrică, iar la clasa a VIII-a, caietele speciale.
Ajutorul dat de Ministerul Educaţiei este o bătaie de joc, având în vedere numărul copiilor nevoiaşi din toată ţară. Aceste rechizite nu ajung nici măcar pentru un semestru şcolar. Valoarea pachetului gratuit acordat micuţilor proveniţi din familii sărace s-a păstrat la valoarea anului 2001…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS