8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenii au fermă la standarde europene

Oltenii au fermă la standarde europene

Cu o investiţie de peste 500.000 de euro, un întreprinzător din Olt a reuşit să pună bazele uneia dintre cele mai moderne ferme de vaci de lapte din Oltenia. Construită la standarde UE, ferma are doar doi angajaţi.

În timp ce majoritatea fermierilor din România continuă să crească animalele în curte, fără apă curentă şi cu foarte multă muncă, un întreprinzător din Olt a decis să urmeze exemplul fermierilor europeni. La marginea localităţii Izvoru, comuna Găneasa, a ridicat una dintre cele mai moderne ferme de vaci de lapte din regiune, care are un grajd cu dotările aferente (boxe pentru creşterea vacilor şi a viţeilor, sală de muls pentru opt vaci, sistem de colectare a dejecţiilor, platformă dejecţii etc.), fânar, siloz, puţ forat care asigură apa curentă. La acesta se adaugă un sistem de hrănire a animalelor care permite distribuirea în mod dozat a alimentelor – fiecare văcuţă primeşte zilnic o anumită cantitate de mâncare (stabilită în prealabil). Aceasta este recunoscută de sistem cu ajutorul unui microcip ataşat animalului. Astfel, dacă nu mănâncă întreaga cantitate la o masă, o primeşte ulterior. Pe de altă parte, dacă vrea o cantitate mai mare decât raţia zilnică, nu mai primeşte în plus. Şi sistemul de muls este special – aparatele măsoară grăsimea laptelui, proteina conţinută, precum şi calitatea şi cantitatea acestuia. În plus, depistează eventualele boli ale ugerului. „Ideea înfiinţării unei ferme la standarde europene ne-a venit pentru că aveam o suprafaţă de 800 de hectare de teren pe care le cultivăm şi nu aveam unde să desfacem toată cantitatea produsă. În 2006, am accesat bani europeni prin SAPARD, iar investiţia s-a ridicat la 500.000 de euro, din care 250.000 de euro – bani nerambursabili. Este o afacere în care se implică atât administratorul, Cristian Drăguloiu, cât şi tatăl său. Ferma are o capacitate de 50 de vaci de lapte şi este dotată cu utilaje specifice“, a declarat Gheorghe Drăguloiu, inginer agronom, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Olt.

„Am început cu 35 de bovine şi am ajuns la 50“

Acesta a explicat că, fiind atât de utilată, ferma nu are decât doi angajaţi care se ocupă de animale, iar numărul lor nu a crescut în timp. „Am început cu 35 de capete de bovine şi am ajuns la 50. Le-am adus din Germania pentru că sunt rasă pură. Montele obţinute au fost tot Holstei în pur“, a spus Gheorghe Drăguloiu. Potrivit acestuia, acomodarea bovinelor achiziţionate din nordul Germaniei a fost mai dificilă deoarece acolo clima e mai rece şi nu sunt oscilaţii mari de temperatură ca în zona Olteniei. „La 3 grade Celsius se simt foarte bine, vara însă, nu prea le place“, a adăugat Drăguloiu.

Greutăţile întâmpinate

Problemele de adaptare a bovinelor nu au fost singurele întâmpinate de-a lungul timpului. Obstacole au fost şi în ceea ce priveşte vânzarea laptelui. „Am încercat să angajăm un medic cu contract, dar ne-a fost foarte greu, pentru că decât să vină la coada vacii, mai bine merg în oraş. Partea sanitar-veterinară este o mare pierdere. Pur şi simplu, se consideră inspectori şi atât“, a precizat Gheorghe Drăguloiu. În plus, producătorii de produse lactate preiau laptele la un preţ de 0,7-0,8 lei/l, adică sub preţul de producţie (1,25 de lei/l) şi nici nu dau banii la timp. Astfel, se gândesc serios la o potenţială investiţie şi în procesare. „Ne lovim de partea financiară – băncile nu mai acordă credite prea uşor. Facem investiţii foarte prudente. Ne-am gândit să facem şi procesare, dar apare problema desfacerii şi ar fi dificil s-o acoperim şi pe aceasta. Avem în plan ceva de capacitate mică – o linie de pasteurizare şi ambalare a laptelui. Ne-am gândit, de asemenea, să instalăm dozatoare automate de livrare a laptelui pentru că ar avea succes şi ar implica o creştere a preţului laptelui la doi lei“, a adăugat Drăguloiu.

Alte afaceri în agricultură

În paralel cu investiţia prin proiectul cu care au accesat fonduri nerambursabile prin programul SAPARD, familia Drăguloiu a mai susţinut şi construirea unui sediu, a unor pătule şi a unui atelier de presă brichete de paie (pe care le comercializează la persoane fizice şi juridice – şcoli, primării, firme care vând centrale termice). În plus, au optat şi pentru o fermă de creştere a porcinelor, iar pentru distracţia nepoţilor au achiziţionat şi trei ponei. Au continuat activitatea de producţie agricolă. Au şase angajaţi şi un parc auto bogat, care le permite ca, într-o săptămână, cu trei oameni să reuşească să muncească 300 de hectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU