14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCâinii comunitari, ocrotiţi de lege

Câinii comunitari, ocrotiţi de lege

Autorităţile locale din Craiova recunosc că pierd „lupta“ cu câinii comunitari şi dau vina pe legislaţia neclară şi chiar contradictorie în ceea ce priveşte gestionarea acestor animale. Serviciul Public de Salubritate, cel care ar trebui să rezolve problema maidanezilor, aşteaptă modificarea legislaţiei pentru a scăpa craiovenii de câini.

O primă încercare legislativă de rezolvare a problemei câinilor fără stăpân a fost în 2001. Articolul nr. 4 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 155 prevedea că patrupedele vor fi capturate şi transportate în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, unde ar fi trebuit cazate o perioadă de până la şapte zile, cu respectarea tuturor normelor. Dacă după expirarea termenului de cazare câinii nu erau revendicaţi sau adoptaţi, aceştia trebuia eutanasiaţi.
Deşi maidanezii au fost omorâţi pe capete, numărul acestora a scăzut o perioadă, însă, după schimbarea legislaţiei, câinii s-au înmulţit din nou. Potrivit datelor oferite de Serviciul de Ecarisaj, numai în 2005 au fost adăpostiţi la Făcăi 3.073 de câini, dintre care doar 200 au fost adoptaţi, restul fiind eutanasiaţi.
În anul 2004 a apărut altă lege privind protecţia animalelor, care a fost modificată în 2008 de Legea nr. 9, ţara noastră aliniindu-se astfel normelor UE. Potrivit noilor reglementări, câinii comunitari sunt protejaţi de acţiunile violente ale oamenilor şi nu mai pot fi eutanasiaţi decât în cazul în care, odată luaţi de pe străzi şi duşi în centre special amenajate, se constată că suferă de o boală incurabilă. Altfel, în limita spaţiilor din adăposturi, ei trebuie ţinuţi acolo, în vederea adopţiei, sau eliberaţi, nu înainte însă de a fi identificaţi, marcaţi şi sterilizaţi.

Contravenţiile au devenit infracţiuni

Dacă în legislaţia în vigoare până în anul 2008 supunerea unui animal la rele tratamente sau la cruzimi se pedepsea cu amendă de până la 2.000 de lei, Legea nr. 9/2008 a incriminat aceste fapte ca fiind infracţiuni.
Conform Legii nr. 9 din 11 ianuarie 2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, la articolul 23 din aceasta din urmă s-a introdus un nou aliniat. Legiuitorul a hotărât că omorârea animalelor, organizarea de lupte, folosirea de animale vii pentru dresajul câinilor sau pentru a le controla agresivitatea, abandonarea unui patruped a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului sau administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice în timpul competiţiilor sportive constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea de la şase luni la trei ani sau cu amendă penală de la 1.000 de lei la 10.000 de lei şi confiscarea animalelor. După articolul 24 s-a introdus altul, care stipulează că, în cazul constatării unei infracţiuni, instanţa poate dispune interdicţia ca proprietarul să mai deţină animale pe o perioadă de cinci ani.

Legea ţine câinii pe stradă

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Public de Salubritate Craiova, principala piedică în gestionarea problemei câinilor fără stăpân este legislaţia neclară, uneori chiar contradictorie. Sorin Ciobanu, directorul Serviciului Public de Salubritate, a explicat că Legea nr. 205/2004 nu a fost abrogată de Legea nr. 9/2008, ci numai modificată. Astfel, sunt în vigoare atât articolul care prevede că după expirarea termenului de cazare câinii care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi vor fi eutanasiaţi, cât şi cel care stipulează că este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia celor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar.
„Problemele cu care ne confruntăm au ca principală cauză legislaţia neclară privind protecţia animalelor. Sunt articole contradictorii în aceste legi, iar noi trebuie să ţinem cont de ele. Am înţeles că Legea nr. 9/2008 nici măcar nu a fost finalizată, unele aspecte fiind încă în discuţie în parlament. Până nu va fi schimbată legea nu putem face mare lucru“, a explicat Sorin Ciobanu. În aceste condiţii, autorităţile locale spun că nu pot decât să ridice patrupedele de pe străzi în urma sesizărilor, să le sterilizeze, vaccineze şi crotalieze, după care aşteaptă să fie adoptate de craioveni sau de asociaţiile pentru protecţia animalelor. În prezent, în adăpostul canin de la Făcăi sunt „cazaţi“ 90 de câini comunitari care aşteaptă să fie adoptaţi.

 Dosar penal pentru uciderea unui câine

Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că nu există o evidenţă în ceea ce priveşte dosarele penale întocmite după apariţia Legii nr. 9/2008. Reamintim că, în februarie 2008, imediat după apariţia Legii 9, poliţiştii au întocmit un dosar penal pe numele unui bărbat din localitatea Bulzeşti. Maria Cotoi, de 37 de ani, din comuna Bulzeşti, a sesizat poliţia că vecinul său, Dorel Vlad, de 42 de ani, i-a omorât câinele în bătaie cu un par. Oamenii legii au stabilit că sunt adevărate cele sesizate de femeie, pe numele lui Vlad fiind întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de omorâre a unui animal cu intenţie.
 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

46 COMENTARII