16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTichetul de sănătate, încă un bir pentru salariaţi

Tichetul de sănătate, încă un bir pentru salariaţi

De la 1 ianuarie, salariaţii vor plăti mai mult la asigurările de sănătate prin introducerea tichetelor de coplată. Aceiaşi salariaţi vor alimenta bugetul de stat cu 550 de milioane de lei, care vor reprezenta coplata pentru categoriile sociale scutite.
Intenţia ministrului sănătăţii de a introduce de la 1 ianuarie 2010 tichetele de sănătate nu va rezolva criza de bani din sistem, din cauză că majoritatea populaţiei va fi scutită de la plata contribuţiei aferente tichetului de sănătate.
Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, coplata va fi efectuată de la bugetul de stat pentru majoritatea populaţiei. Adică, pentru categoriile sociale care sunt scutite de la plata asigurărilor de sănătate (copii, coasiguraţi, elevi, studenţi, persoanele persecutate politic, revoluţionarii şi urmaşii acestora, veteranii, persoanele cu handicap, persoanele fără venituri care sunt incluse în programele naţionale de sănătate, gravidele şi lăuzele) sau pentru care plata asigurării se face de la bugetul de stat (militarii, şomerii, deţinuţii, asistaţii social, persoanele aflate în concediu de îngrijire a copilului, pensionarii cu venituri sub limita impozitării).

Peste 8.900.000 de asiguraţi neplătitori

În evidenţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate erau înregistraţi, la 31 decembrie 2008, 8.942.886 de persoane care erau asigurate fără să cotizeze la sănătate, în timp ce numărul salariaţilor, adică al celor care contribuiau efectiv, era de 6.286.646.
Cu alte cuvinte, aceiaşi cotizanţi la fondul asigurărilor de sănătate vor contribui la finanţarea sistemului şi prin coplată, atunci când vor avea nevoie de asistenţă medicală, iar din taxele plătite de ei şi angajatori, statul va achita şi coplata categoriilor sociale scutite. Ceea ce înseamnă că statul va trebui să contribuie cu restul de bani. Potrivit Ministerului Sănătăţii, din experienţa de până acum, aproximativ 70% dintre persoanele care beneficiază de asistenţă medicală fac parte din categoriile sociale, adică scutite de la plată, ceea ce ar presupune un efort bugetar de 550 de milioane de lei.

30% dintre asiguraţi cotizează

Nici în Dolj situaţia nu este roz. Numărul asiguraţilor din evidenţa CAS era la 31 august 2009 de 572.850, cu 5.300 mai puţini decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, numărul de salariaţi pentru care s-a achitat contribuţia la asigurările de sănătate la 31 august 2009 este de 188.768.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII