8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPSD şi PD-L se chinuiesc să divorţeze

PSD şi PD-L se chinuiesc să divorţeze

După ce ziua de luni a fost extrem de agitată în coaliţie, fiind în discuţie remanierea ministrului de interne Dan Nica, marţea a continuat în aceeaşi manieră, fiecare declaraţie a principalilor actori politici mărind încă un pic miza, în aşteptarea deciziei şefului statului privind remanierea ministrului de interne.
În urma unei întâlniri cu liderii partidelor din coaliţie, preşedintele Traian Băsescu nu a adus însă o soluţie, care de altfel era aşteptată. Acesta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că le solicită acestora să organizeze o întâlnire pentru a găsi o soluţie ca să nu suprapună crizei economice o criză politică.
Cele două propuneri prezentate premierului Emil Boc şi preşedintelui PSD, Mircea Geoană, în cadrul întâlnirii, au fost fie alegerea unui ministru independent, fie a unui ministru dintr-un partid aflat în opoziţie, ceea ce ar duce, conform şefului statului, la liniştirea PSD şi PD-L cu privire la neutralitatea acestui ministru.
În contextul explicării propunerii variantei unui ministru din opoziţie, Băsescu a amintit de faptul că el însuşi a utilizat această soluţie, când a desemnat directorii serviciilor de informaţii.
„Atât la SRI, cât şi la SIE, am desemnat politicieni cu carnet al partidelor lor, care proveneau din partide în opoziţie cu preşedintele“, a precizat şeful statului.
 
Băsescu: Când premierul nu mai doreşte un ministru în echipă, este clar că remanierea trebuie să aibă loc

Preşedintele a menţionat că „atunci când premierul nu mai doreşte un ministru în echipă, este clar că remanierea trebuie să aibă loc“. Totodată, acesta a spus că nu se grăbeşte şi că preferă să lase partidele să găsească soluţii.
De asemenea, şeful statului a mai spus că propunerea lui Emil Boc ca Blaga să asigure interimatul nu este nici ea potrivită, o astfel de decizie având rolul de a „accentua neîncrederea între cele două partide“.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că i se pare nepermisă suspendarea dialogului PD-L – PSD, precizând că, de luni dimineaţă, de când primul-ministru şi-a exprimat intenţia de a solicita revocarea ministrului de interne, cele două partide nu au mai discutat, corespondenţa fiind făcută prin intermediul presei, preferând de multe ori să utilizeze jignirea ca mijloc de a se adresa unii altora.
Şeful statului a mai amintit că preşedintele nu este parte a acordului dintre cele două partide, ceea ce, de altfel, şi reprezentanţii acestora au menţionat public de câteva ori.
„Dânşii au obsesia fraudării alegerilor de către MAI, care mă tem că ascunde prefigurarea justificării pentru un eventual eşec“, a mai apreciat preşedintele Băsescu.
„Fac precizarea că sunt un om care provine dintr-un partid şi a condus un partid, şi ştiu foarte bine ce presiune au şi unii, şi alţii din partea organizaţiilor când este vorba de orgolii“, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, spunând, totodată, că aceste orgolii trebuie stăpânite pentru a nu împinge România într-o criză politică.
Prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, a declarat că speră ca liderii PSD să accepte o întâlnire în coaliţie pentru a discuta propunerile preşedintelui Traian Băsescu: „Preşedintele PD-L a convocat coaliţia în seara aceasta (aseară – n.r.), la ora 21.00, sau mâine dimineaţă (astăzi – n.r.), la ora 9.00, dând libertatea colegilor de la PSD să aleagă care este soluţia optimă pentru dânşii. Sperăm ca, în baza protocolului pe care îl avem, şedinţa coaliţiei să aibă loc şi să discutăm aspectele ridicate şi de preşedintele Traian Băsescu“, a declarat Videanu.
El a precizat că soluţiile propuse de şeful statului pentru desemnarea unui nou ministru al administraţiei şi internelor reprezintă unicul punct de pe ordinea de zi a şedinţei coaliţiei convocate de Emil Boc.
Întrebat dacă democrat-liberalii vor să invite liderii PNL sau ai UDMR pentru a participa la discuţii, având în vedere că Traian Băsescu a propus ca soluţie pentru dezamorsarea conflictului nominalizarea unui ministru al internelor din partea opoziţiei, Videanu a declarat că PD-L şi PSD încearcă să rezolve această problemă mai întâi în cadrul coaliţiei.

Geoană: Băsescu a propus soluţia ipocrită a unui independent la MAI

După întâlnirea cu şeful statului, preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat ieri că preşedintele Traian Băsescu „a mimat o aşa-zisă mediere“, considerând soluţia oferită de acesta – de a numi un independent la MAI – ca fiind ipocrită, susţinând că PSD a propus un guvern cu premier independent, care să găsească o rezolvare la criză.
Geoană a spus că remanierea lui Dan Nica echivalează cu ruperea Protocolului PD-L – PSD, amintind, totodată, că actualul cabinet este cel de-al treilea pe care Traian Băsescu îl sabotează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII