27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCu căţelul sub litera legii

Cu căţelul sub litera legii

Locuitorii din Drobeta Turnu Severin care deţin unul sau mai multe animale de companie nu mai pot ieşi cu căţelul pe stradă sau în parcuri sau să îl lase liber.

Consiliul Local Drobeta Turnu Severin a iniţiat un proiect de hotărâre prin care au fost stabilite regulile şi modalităţile de îngrijire şi deţinere a unui animal de companie. În cazul în care nu îşi vor respecta obligaţiile, stăpânii vor fi nevoiţi să scoată lunar din buzunar 200 de lei, dacă animalul este neglijat.
Toa­te persoanele fizice sau juri­di­ce care deţin sau au în în­gri­ji­re câini sunt obligate să asi­gu­re înregistrarea şi crotalierea aces­tora de către medicul vete­ri­nar şi să deţină carnet de să­nă­­tate pentru fiecare animal deţinut, vizat periodic. Dacă stăpânul scoate câinele pe domeniul public, are mai multe obligaţii. Să poarte asupra sa carnetul de sănătate al câinelui, vizat la zi, pe care să îl prezinte la cerere per­soanelor cu acest drept, să ţină câinii în lesă, iar celor de talie mijlocie şi mare să le pună şi botniţă, să aibă asupra lor pungi de plastic şi alte acce­so­rii necesare colectării de­jec­ţii­lor câinilor respectivi, pentru păs­trarea curăţeniei pe do­me­niul public. Ne­respectarea acestor obligaţii constituie contravenţie şi se sanc­ţionează cu amendă cuprinsă între 20 şi 150 de lei.
Deţinătorii de câini au aflat despre noua hotărâre ce va intra în vigoare în următoarele zile, iar părerile sunt împărţite. Unii spun că este un lucru bun, alţii nu sunt de acord să meargă cu punga şi lopăţica în geantă ca să adune mizeriile după câine.
Există însă o regulă şi pentru câinii comunitari. Prin ho­tărârea locală se interzice adă­postirea, hrănirea sau atra­ge­rea în orice mod a câinilor fă­ră stăpân în zona blocurilor de locuinţe, în sediile ins­ti­tu­ţii­lor de învăţământ, precum şi la sediile societăţilor comerciale, pen­tru a se evita tulburarea ordinii şi liniştii publice, cât şi pen­tru protejarea sănătăţii ce­tă­­ţenilor. De fiecare dată când po­liţiştii comunitari încercau să prindă maidanezii au fost luaţi la înjurături sau împiedicaţi de către locatarii unor blocuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII