10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVând mure ca să scape de sărăcie

Vând mure ca să scape de sărăcie

Criza îi împinge pe oamenii din satele româneşti să recurgă la fel de fel de activităţi pentru a mai aduna câţiva bani. Ţăranii din Ciochiuţa – Mehedinţi au descoperit fructul sărăciei. Din cauza pensiilor mici, oamenii s-au apucat să vândă mure. Dacă în verile trecute mai munceau pe la consătenii mai înstăriţi, acum criza i-a afectat şi pe aceştia. Dis-de-dimineaţă, pe la 5.00, când soarele încă nu a răsărit, bătrânii şi copiii iau drumul pădurilor în căutarea tufelor de mure.
„Nu avem bani, suntem săraci! Mergem în pădure, ne ferim de şerpi şi adunăm câte o găleată de mure pe zi. Pensiile sunt mici. Suntem oameni bolnavi, care nu avem ce mânca“, a spus Maria Jianu din Ciochiuţa.
După ce au adunat murele, sătenii din Ciochiuţa ies la marginea Drumului European 70.
„Murim de foame în casă. Nu avem bani nici de pâine. Nu ne este uşor să trăim din mila celor care trec cu maşinile. Vindem o găletuşă plină cu mure cu 20 de lei, doar să avem ce pune pe masă copiilor şi nepoţilor. Am muncit 30 de ani la CAP şi am o pensie de 100 de lei. Înainte mă mai tocmea câte un vecin să prăşesc porumbii sau la vie. Acum sărăcia ne-a lovit pe toţi“, a declarat Ana Drăghici din Ciochiuţa. Fructele care le fac viaţa mai uşoară oamenilor din localitatea mehedinţeană sunt cumpărate de trecători pentru a fi servite ca gustare, pentru dulceaţă sau băuturi alcoolice. „Din mure se poate face dulceaţă, murată. Sunt foarte bune, dulci şi naturale, dar cu toate astea nu avem clienţi. Pesemne că a sărăcit toată lumea. De multe ori, seara, la masă, cu întreaga familie, mâncăm noi murele şi câte o bucată de pâine ca să ne potolim foamea“, a declarat altă femeie.
La plecare, marcaţi de povestea oamenilor din Ciochiuţa, am cumpărat şi noi câteva găleţi cu fructele sărăciei. Pentru noi, murele au fost gustoase, iar sătenilor care au avut norocul să ne oprim la poarta lor, puţinii bani pe care i-am plătit le mai lungesc viaţa cu încă o zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII