21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLegislaţie pentru falimentul primăriilor

Legislaţie pentru falimentul primăriilor

Autorităţile locale nu vor putea să transfere sume de la cheltuieli de capital la cele curente. Cele care vor solicita fonduri suplimentare trebuie să semneze programe de ajustare.

Guvernul va elabora legislaţia pentru intrarea în incapacitate de plată a autorităţilor locale şi le va interzice acestora să transfere sume de la cheltuieli de capital la cheltuieli curente, iar primăriile care vor solicita fonduri suplimentare trebuie să semneze programe de ajustare.
„Toate autorităţile locale care solicită resurse suplimentare sau încalcă regulile fiscale vor fi obligate să semneze cu guvernul un program de ajustare, care va stipula măsurile pe care îşi propun să le ia pentru soluţionarea depăşirilor de cheltuieli şi a dezechilibrelor fiscale şi pentru a realiza consolidarea într-o perioadă de timp rezonabilă, precum şi sancţiunile şi măsurile de restructurare aplicabile în cazul în care condiţiile agreate nu sunt îndeplinite“, se arată în scrisoarea suplimentară pe care România o va transmite board-ului Fondului Monetar Internaţional pentru aprobarea celei de-a doua tranşe din acordul stand-by.
Aprobarea reformelor instituţionale de contracarare a riscurilor fiscale aferente autorităţilor locale reprezintă o condiţionalitate nouă în acord, stabilită la prima evaluare, şi are ca termen de implementare luna iunie 2010.
Pachetul de modificări legislative va cuprinde aplicarea de normative de cost tuturor autorităţilor locale în vederea asigurării echităţii şi eficientizării, interzicerea transferurilor de sume de la cheltuieli de capital la cheltuieli curente şi instituirea cadrului legal pentru insolvabilitatea autorităţilor locale.
„Direcţia de supraveghere a autorităţilor locale de la Ministerul Finanţelor Publice, în colaborare cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, va fi întărită pentru a monitoriza şi analiza activităţile autorităţilor locale“, se mai arată în scrisoare.

Pogea: Se va stabili numărul de personal angajat al primăriilor

Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Pogea, a declarat, acum două zile, că a fost constituit un grup de lucru din experţi de la Finanţe, Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, consilii judeţene, municipii, oraşe, care va avea drept obiectiv să finalizeze în următoarele patru zile normativele care vor sta la baza stabilirii „cu exactitate“ a numărului de personal care va lucra în administraţiile publice locale.
Executivul s-a angajat să aprobe, până la finalul anului, legislaţia necesară pentru reducerea semnificativă a personalului din sectorul public, inclusiv instituţii autofinanţate şi autorităţi locale, care să asigure în 2010 o reducere brută a cheltuielilor cu 0,66% din PIB, respectiv cu 3,5 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU