11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCriza loveşte în confort

Criza loveşte în confort

Craiovenii îşi drămuiesc fiecare bănuţ. Căldura din ultima perioadă nu i-a mai convins să investească în aparate de aer condiţionat, chiar dacă oferta este extrem de diversificată.

În situaţia economică actuală, în care veniturile medii sunt în scădere, iar numărul şomerilor este în creştere, craiovenii sunt din ce în ce mai prudenţi cu cheltuielile pe care le fac, chiar şi atunci când este vorba de propriul confort. Deşi nu sunt foarte costisitoare, iar piaţa nu este nici pe departe saturată (potrivit comercianţilor, în prezent, piaţa este acoperită doar în proporţie de 30%), numărul celor care-şi cumpără aparate de aer condiţionat este în scădere faţă de anul trecut. „Dacă anul trecut în aceeaşi perioadă se vindeau aproximativ şase aparate pe zi, anul acesta avem aproximativ un client pe zi“, a explicat un consultant al unei firme de electrice şi electrocasnice din Craiova. O diminuare a numărului de clienţi pe acest segment au observat şi reprezentanţii altor magazine similare din Craiova. „Comparativ cu anul trecut, numărul celor care cumpără aparate de aer condiţionat este în scădere. La această situaţie au contribuit atât faptul că perioadele cu temperaturi foarte ridicate au fost foarte scurte (de câteva zile, faţă de anul trecut, când au fost de câteva săptămâni), cât şi faptul că, pe fondul situaţiei economice actuale, clienţii sunt mult mai prudenţi“, a declarat Stelian Drînceanu, şeful altui magazin de electrice şi electrocasnice. Afirmaţia a fost confirmată şi de clienţi. „Intenţionăm să cumpărăm un astfel de aparat, dar vrem unul cât mai ieftin. Încercăm să vedem care este oferta care ne avantajează. Deocamdată, nu suntem hotărâţi“, a explicat Mălina N., o craioveancă de 30 de ani.

Perioada de montare a scăzut considerabil

Comportamentul clienţilor a atras după sine un mare avantaj în favoarea celor care nu rezistă căldurii. Timpul de instalare a aparatelor a scăzut considerabil. „Perioada de montare durează maximum cinci zile lucrătoare“, a explicat Stelian Drînceanu. Asta, în condiţiile în care în anii trecuţi cumpărătorii puteau aştepta chiar şi o lună şi jumătate pentru această operaţiune. De fapt, anul acesta, unii comercianţi le oferă clienţilor posibilitatea de a-şi alege singuri perioada maximă de montare (cinci zile lucrătoare, pentru 300 de lei, sau 15 zile lucrătoare, pentru 250 de lei). „Asta nu înseamnă însă că se montează în a cincea sau a 15-a zi. În funcţie de comenzi, aparatele pot fi montate mai repede“, a explicat alt comerciant.

Aparate de aer condiţionat de la 599 de lei
În această perioadă, comercianţii vin cu o serie de oferte tentante pentru aparatele de aer condiţionat. Astfel, în funcţie de clasa de consum şi de includerea sau nu a montajului, preţul unui aparat de aer condiţionat porneşte de la 599 de lei (fără montaj) şi urcă, în medie, până la 1.500-1.600 de lei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII