16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalIonuţ Dinu, reţinut pentru omor

Ionuţ Dinu, reţinut pentru omor

Anchetatorii au stabilit că arma cu care fiul poliţistului Nelu Dinu, Ionuţ Cristian, a împuşcat-o în cap pe Alexandra Iancu nu s-a descărcat accidental şi nu prezenta defecţiuni care ar fi putut duce la declanşarea ei. În lumina noilor probe, care contrazic declaraţia lui Ionuţ Dinu, acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru comiterea infracţiunii de omor.

Varianta descărcării accidentale a armei de tir cu care a fost împuşcată joi Alexandra Iancu, susţinută de agentul Nelu Dinu şi de fiul acestuia, Ionuţ Dinu, a fost demontată de anchetatorii doljeni.
Joi, la ora 10.55, poliţiştii au fost sesizaţi prin 112 că pe strada Jieţului din Craiova, într-un imobil, a fost tras un foc de armă, o tânără fiind împuşcată. Procurorul care a preluat cazul a stabilit, din declaraţiile lui Ionuţ Dinu, de 20 de ani, că acesta a fost rugat de tatăl său, agentul de poliţie Nelu Dinu, să ia o armă de tir UMC, de calibrul 5,6 milimetri, cu glonţ cu pulbere explozivă, din camera în care era ţinută şi să o aducă la poartă. Puşca urma să fie luată de poliţist şi dusă la un armurier pentru a fi calibrată.
Băiatul le-a explicat anchetatorilor că în timp ce mergea cu puşca prin casă, pe hol s-a împiedicat, iar arma s-a descărcat, glonţul lovind-o în cap pe Alexandra Iancu, de 19 ani, o tânără care a locuit în gazdă la familia Dinu mai mult timp şi care în acel moment se afla pe pat, într-o cameră a locuinţei. Tânăra a fost transportată la Spitalul de Urgenţă Craiova în stare gravă, iar o zi mai târziu, vineri dimineaţă, a decedat.

De la ucidere din culpă, la omor

Anchetatorii doljeni au precizat că, până vineri dimineaţă, când Alexandra a decedat, din declaraţii s-a stabilit că a fost vorba de vătămare corporală din culpă, pentru că tânărul nu ar fi tras intenţionat sau s-ar fi jucat cu arma care s-ar fi descărcat. După ce Alexandra a murit, procurorii au explicat că va fi schimbată încadrarea juridică în acest caz, Ionuţ Dinu urmând să fie cercetat pentru ucidere din culpă, dar şi pentru efectuarea fără drept de operaţiuni cu arme sau muniţii. După audierile de vineri, procurorul a dispus, printr-o ordonanţă, faţă de Ionuţ Dinu, obligaţia de a nu părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile, după cum a precizat magistrat Magda Bădescu, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Procurorii doljeni au explicat încă de vineri că s-a dispus efectuarea mai multor expertize tehnice de specialitate şi numai după rezultatul acestora se poate stabili exact ce s-a întâmplat.
Ieri, după ce ofiţerii de la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice (BAEST) Dolj au încheiat raportul de expertiză balistică, procurorul de caz a concluzionat că arma nu putea să se descarce accidental. „Având în vedere concluziile raportului de expertiză balistică efectuat în cauză, la 29.06.2009 s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuitul Dinu Cristian Ionuţ pentru săvârşirea infracţiunii de omor“, a precizat procuror Magda Bădescu. Surse din cadrul IPJ Dolj au explicat că din anchetă a reieşit faptul că glonţul a lovit-o pe Alexandra de sus în jos, fapt care contrazice total declaraţia lui Ionuţ Dinu, care spunea că a scăpat puşca pe jos. Ionuţ Dinu a fost reţinut pentru 24 de ore în baza unei ordonanţe emise de procuror, acesta urmând să fie prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. Anchetatorii urmează să stabilească acum dacă băiatul s-a jucat cu arma, care s-a descărcat, sau dacă a tras intenţionat.

Poliţistul Dinu, cercetat de IPJ Dolj

Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că, la nivelul Inspectoratului, a fost începută cercetarea prealabilă a agentului de poliţie Nelu Dinu. Comisia de disciplină din cadrul IPJ Dolj urmează să stabilească dacă în ziua în care Alexandra a fost împuşcată, Nelu Dinu a încălcat sau nu normele de conduită atunci când a plecat cu maşina de serviciu fiind, în timpul programului, să îşi rezolve problemele personale. De asemenea, reprezentanţii IPJ Dolj au explicat că agentul Nelu Dinu nu a solicitat BAEST Dolj o autorizaţie pentru a putea duce puşca la un armurier, aşa cum este prevăzut în lege. În Legea privind regimul armelor şi muniţiilor, la articolul 28 se precizează că titularul dreptului de deţinere a armelor poate fi autorizat de organul de poliţie, la cerere, să scoată armele deţinute în condiţiile legii din incinta locului unde sunt păstrate, cu ocazia depunerii armelor la un armurier. În autorizaţie se menţionează perioada în care armele urmează să fie transportate în afara locului unde sunt păstrate, motivul pentru care acestea se transportă, traseul utilizat, destinaţia şi condiţiile în care trebuie asigurată arma în timpul transportului. Potrivit IPJ Dolj, în urma verificărilor s-a constatat că, deşi agentul Dinu nu solicitase o astfel de autorizaţie, acesta nu poate fi sancţionat, pentru că fapta nu s-a produs, mai exact arma nu a ajuns la armurier. „Încălcarea acestui articol din Legea privind regimul armelor şi muniţiilor se sancţionează contravenţional, însă, în acest caz, s-a stabilit că fapta prevăzută de lege nu a fost săvârşită“, a explicat comisar Florentina Popescu, purtătoarea de cuvânt a IPJ Dolj.

Amendat cu 5.000 de lei

În urma verificărilor efectuate de specialiştii BAEST s-a stabilit că agentul Nelu Dinu nu a respectat condiţiile de deţinere, păstrare şi asigurare a armei, fapt care a permis accesul unei persoane neautorizate la arma cu care a fost împuşcată tânăra. Poliţistul a fost sancţionat vineri cu o amendă contravenţională în valoare de 5.000 de lei pentru neîndeplinirea obligaţiei de păstrare a armelor. În cazul poliţistului s-a dispus şi pedeapsa complementară a suspendării dreptului de a deţine arme pe o perioadă de şase luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

58 COMENTARII