11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTurişti electorali cu dosare penale

Turişti electorali cu dosare penale

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj a anunţat că duminică, în jurul orei 17.00, poliţiştii au fost sesizaţi că în comuna Scaeşti – sat Valea lui Pătru, în apropierea secţiei de votare, au oprit trei autoturisme ai căror pasageri erau suspectaţi de turism electoral.
La faţa locului a ajuns o echipă de poliţişti, care a stabilit că în cele trei autoturisme se aflau mai multe persoane de etnie romă, majoritatea din comuna Breasta, care veniseră în sat la o nuntă. Înainte de a ajunge la nuntă, romii au oprit la secţia de votare. Observând că nu sunt din localitate, poliţistul de la intrarea în secţie le-a atras atenţia să nu voteze dacă au mai făcut-o şi în localitatea de domiciliu. Unii romi au făcut cale întoarsă, însă alţii, printre care şi Nicoliţa Duduianu, de 25 de ani, Nela Blencoi, de 40 de ani, şi Nicoliţa Firu, de 58 de ani, toate din comuna Breasta, au votat. În urma verificărilor s-a stabilit că femeile şi-au exercitat dreptul de vot de două ori, o dată la Secţia de votare nr. 265 Obedin din localitatea de domiciliu, pe listele permanente, şi a doua oară la Secţia de votare nr. 467 Valea lui Pătru, din comuna Scaeşti, pe listele speciale. Pe numele celor trei au fost întocmite dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de vot multiplu.

Alte incidente electorale

Doljul a „dat“ duminică primul dosar penal întocmit pentru comiterea infracţiunii de vot multiplu dintre cele 45 de acest fel descoperite la nivelul întregii ţări. IPJ Dolj a comunicat că, duminică dimineaţă, în jurul orei 8.45, preşedinta Secţiei de votare nr. 73 din Craiova a observat că Ion Diaconu, de 58 de ani, din localitate, care reprezenta Partidul România Mare în biroul electoral al secţiei, a votat de două ori, o dată pe lista permanentă şi a doua oară pe lista suplimentară de la aceeaşi secţie de votare. Craioveanul a recunoscut în faţa poliţiştilor că a votat de două ori, iar pe numele său a fost întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de vot multiplu. După incident, Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Dolj a dispus înlocuirea lui Diaconu din Biroul Electoral al Secţiei nr. 73 cu un reprezentant al PNG.
Alt incident a avut loc la Secţia de votare nr. 195 din Bechet, unde, la ora 10.25, s-a observat faptul că a dispărut o ştampilă cu menţiunea „VOTAT“.
Procesul electoral a fost întrerupt aproape o jumătate de oră, după care a fost reluat în condiţii normale. Ştampila nu a mai fost găsită de poliţişti, care efectuează cercetări pentru a stabili condiţiile în care a dispărut.

Turism electoral semnalat la Almăj

Poliţiştii doljeni au fost sesizaţi duminică, în jurul orei 20.30, de către reprezentanţii BEJ, care au explicat că un partid politic a semnalat faptul că pe listele suplimentare de la Secţia nr. 223 Almăj au votat mai multe persoane care fuseseră şi la secţiile unde îşi au domiciliul. IPJ Dolj a precizat că sesizarea a fost înregistrată şi se fac verificări pentru a se stabili dacă persoanele care au votat pe listele suplimentare au mai votat şi în localităţile de domiciliu.
Alt incident a fost înregistrat la Dăbuleni, unde o membră din biroul electoral al Secţiei de votare nr. 204, Lucia Cimpoieru, a sesizat faptul că, în aceeaşi zi, în timp ce se îndrepta către secţie, a fost ameninţată de Dorian Vârcan, de 41 de ani, din Dăbuleni. Plângerea penală a fost înregistrată la Poliţia Dăbuleni, în acest caz fiind făcute verificări pentru a se stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de ameninţare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII