12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMamă a nouă copii, eliberată de 1 Iunie

Mamă a nouă copii, eliberată de 1 Iunie

O deţinută încarcerată în Penitenciarul de Maximă Siguranţă (PMS) Craiova a primit ieri cel mai frumos dar: a fost eliberată din închisoare printr-un decret prezidenţial şi s-a întors acasă la cei nouă copii ai săi, pe care nu îi mai văzuse de cinci luni.

Conducerea PMS a anunţat ieri că printr-o adresă a Judecătoriei Craiova i s-a adus la cunoştinţă faptul că, prin Decretul Prezidenţial nr. 898 din 31 mai, Dalia Stoica, de 35 de ani, din Piatra-Olt, a fost graţiată de executarea pedepsei de trei ani şi şase luni închisoare care îi mai rămăsese.
„Penitenciarul Craiova a întreprins măsurile legale pentru punerea de îndată în libertate a condamnatei“, a explicat Daniel Barbu, purtător de cuvânt al PMS. Femeia a fost eliberată din închisoare în jurul orei 15.00. Eliberarea acesteia a fost posibilă după ce, la începutul lunii mai, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Olt, Paul Stănescu, a făcut apel către Traian Băsescu pentru a o graţia pe motive umanitare pe Dalia Stoica, mamă a nouă copii minori. Demersul CJ Olt a fost făcut după ce s-a constatat că o bunică grav bolnavă are grijă de ce mici, iar copiii nu merg la şcoală din lipsa banilor. Cele zece suflete trăiau numai din alocaţiile de stat pentru copii, iar în ultima vreme le-au fost oferite o masă caldă şi haine de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt.

Condamnată pentru furt calificat

Femeia a fost condamnată definitiv în 2001, pentru că, în 1998, a fost prinsă furând fier vechi. Potrivit unei sentinţe judecătoreşti emise în 2001, Dalia Stoica trebuia să execute o pedeapsă cu închisoarea de trei ani şi şase luni. Femeia nu a ajuns însă imediat după gratii. Pentru a scăpa de pedeapsă, Dalia a făcut încă cinci copii, fiind încarcerată abia în februarie 2009. De la trei copii, câţi avea în anul în care a comis furtul, în momentul încarcerării a lăsat acasă, în grija soacrei, nouă copii cu vârste cuprinse între un an şi jumătate şi 15 ani.
Dalia Stoica a fost eliberată ieri după-amiază şi a reuşit să ajungă lângă copiii ei chiar de 1 Iunie. Femeia a declarat la ieşirea din penitenciar că familia sa nu ştie că a fost eliberată. „Am fost anunţată ieri (duminică – n.r.) să îmi fac fac bagajele pentru că o să mă elibereze. Copiii nu ştiu că mă duc acasă. Nu i-am mai văzut de cinci luni, de când m-au arestat“, a spus Dalia Stoica.

Şi-a strâns copiii la piept

Dalia a ajuns acasă la Piatra – Olt ieri după-amiază. Soacra acesteia, Geta Stoica, şi cei nouă copii nu erau acasă. „Plecasem cu cei mici să fac nişte araci pentru grădină. Eram cu ei pe drum, când am aflat că Dalia s-a întors. Nu mi-a venit să cred. Copiii stau numai în braţele ei. Nu credeam că va veni acasă aşa de repede. Mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat şi, în special, preşedintelui Băsescu“, a spus cu lacrimi în ochi soacra Daliei.
În acest timp, Dalia stătea în faţa casei şi îşi chema copiii. A plâns, a râs, însă cel mai mult şi-a sărutat copiii şi i-a strâns la piept. „V-a fost dor de mine? Tu nu mă mai cunoşti? Mi-a fost tare dor de voi!“, le spunea întruna Dalia copiilor ei. Ea s-a lăsat apoi fotografiată şi filmată. A dat interviuri şi a mulţumit tuturor celor care au ajutat-o. „Mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat, domnului primar, domnului Paul Stănescu şi, în mod special, preşedintelui Traian Băsescu. Le mulţumesc pentru că au făcut posibil ca eu să ajung astăzi (ieri – n.r.) de 1 Iunie la copiii mei“, a rostit emoţionată Dalia. Femeia a mărturisit că de acum înainte va sta numai cu copiii săi, nu va mai fura şi va munci ca să aibă ce să le pună pe masă.

Încă o femeie graţiată

Gorjeanca Angelica Pârvan, care avea de executat în Penitenciarul Craiova o pedeapsă privativă de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie, a fost eliberată pe 2 aprilie printr-un decret semnat de Traian Băsescu. Femeia fusese încarcerată în septembrie 2008 şi a lăsat acasă, la Turceni, trei copii minori de care a avut grijă concubinul ei şi tatăl micuţilor, Costel Murgilă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII