20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMarea păcăleală n-a ţinut

Marea păcăleală n-a ţinut

Parlamentul a dezbătut ieri moţiunea de cenzură „Marea Păcăleală PD-L – PSD“ înaintată de PNL şi UDMR. Premierul Emil Boc a spus că guvernarea liberală a topit ca la cazinou banii munciţi de români, iar Crin Antonescu i-a acuzat pe actualii guvernanţi de minciuni şi erori permanente şi a cerut eliminarea impozitului minim.

Premierul Emil Boc a declarat ieri, la dezbaterea moţiunii de cenzură „Marea Păcăleală PD-L – PSD“ a PNL şi UDMR, că „adevărata moţiune de cenzură“ este cea declanşată de Comisia Europeană prin procedura de deficit excesiv „împotriva iresponsabilei guvernări PNL din 2008“ şi i-a acuzat pe liberali că au irosit banii. „Iniţierea unei moţiuni de cenzură reprezintă un drept constituţional al opoziţiei şi, ca atare, suntem aici pentru a răspunde moţiunii iniţiate. Însă adevărata moţiune de cenzură este cea declanşată azi de către Comisia Europeană împotriva iresponsabilei guvernări PNL din 2008. Este vorba de faptul că azi Comisia Europeană declanşează procedura de deficit împotriva României, ca urmare a faptului că, în 2008, guvernul PNL a dus România la marginea prăpastiei şi, în condiţiile unei creşteri economice de 7,8 la sută, a lăsat ţara cu un deficit de 5,4 la sută“, a spus Emil Boc în discursul de răspuns la moţiunea de cenzură depusă de PNL şi UDMR.
Boc a spus că „eminenţa politică şi economică a PNL“ a dat României „cea mai şocantă prăbuşire economică din ultimii 20 de ani“. „Banii munciţi de români au mers la buget, iar liberalii i-au topit ca la cazinou şi ne-au lăsat pe toţi datori. România riscă acum, din cauza guvernării iresponsabile a PNL, amenzi de miliarde de euro şi sancţiunea posibilă a tăierii unor fonduri europene“, a spus Boc.

Emil Boc: România riscă în prezent amenzi de miliarde de euro

Şeful executivului a afirmat că România riscă în prezent amenzi de miliarde de euro şi, probabil, reducerea fondurilor europene alocate. „Cei ce iniţiază această moţiune sunt cei vinovaţi de declanşarea acestei proceduri de deficit excesiv. Cu alte cuvinte, hoţul strigă hoţii!“, a spus el. Boc a adăugat că PNL trebuie să explice cum a ajuns anul trecut deficitul bugetar la 5,4% din PIB, în condiţiile în care trezoreria a fost „golită“, inclusiv prin utilizarea banilor din privatizări, şi cum s-a reuşit reducerea ratingului de ţară sub categoria „investment grade“.
Premierul a mai spus că suma cheltuită de liberali în ultimele trei luni ale anului 2008 – 4,5 miliarde de euro – este aproape egală cu suma împrumutată de actualul guvern de la Comisia Europeană. Potrivit lui Boc, dacă politicile fiscale ale liberalilor ar fi fost aplicate şi în 2009, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9% din PIB. „A fost cea mai neagră perioadă din istoria finanţelor româneşti“, a spus premierul.

Antonescu către PSD şi PD-L: „Aţi minţit împreună, vă rog să guvernaţi împreună!“

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a acuzat ieri pe guvernanţi de minciuni şi erori permanente, în cadrul dezbaterii moţiunii de cenzură a PNL şi UDMR, şi a cerut eliminarea impozitului minim.
„Asistăm la un spectacol care se desfăşoară într-un context dramatic pentru întreaga ţară, este o comedie a erorilor şi a minciunilor“, a afirmat Antonescu.
Liderul PNL i-a acuzat pe democrat-liberali şi social-democraţi de „minciuni repetate“, care „au intrat în folclor“. „Prima mare minciună“, aşa cum a consemnat-o Crin Antonescu, a fost spusă de PD-L după alegerile din 2008, când „a strigat sus şi tare“ că vrea să facă un guvern împreună cu liberalii, pentru a exista o coerenţă de guvernare.

Aura Vasile: Dacă un marţian ar citi moţiunea, ar crede că PNL a lăsat ţara în lapte şi miere

Deputata PSD Aura Vasile a susţinut, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, că PNL nu are dreptul să critice actualul guvern pentru că a lăsat ţara în criză, ea spunând ironic că, dacă un marţian ar citi textul opoziţiei, ar crede în mod greşit că PNL şi UDMR au lăsat ţara în lapte şi miere.
„Semnatarii moţiunii şi-au propus să ridice piatra şi să lovească. Problema nu gravitează în jurul interogaţiei de ce se dă cu piatra, ci în jurul unui subiect ce ţine de moralitatea politică: uite cine s-a găsit să dea cu piatra! Dacă moţiunea PNL ar nimeri în mâna unui marţian, ce ar înţelege el din acest text cu pretenţii de adevăr istoric? Ar înţelege că guvernarea Tăriceanu a fost ultraprogresistă, lăsând ţara într-un ocean de lapte şi miere, iar guvernarea PSD – PD-L a reuşit să prăbuşească economia naţională în numai patru luni, în condiţiile în care guvernării Tăriceanu i-au trebuit patru ani pentru acelaşi lucru“, a susţinut deputata PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII