16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalReintegrare fără şansă

Reintegrare fără şansă

Era un om normal, pe care un accident de tren l-a lăsat fără picioare. De atunci a devenit un paria, iar instituţiile autorizate să-i ofere ajutor îl resping.

 

Un accident nefericit i-a distrus viaţa. În noiembrie 2008 a căzut sub roţile trenului şi de atunci nu a mai fost un om întreg. Medicii de la Spitalul de Urgenţă Craiova i-au salvat viaţa, nu şi membrele. A rămas fără picioare, fără mâna stângă şi două degete de la cea dreaptă. Aşa a ajuns Ştefan Iordache la Spitalul de Urgenţă Craiova. Tânărul de 29 de ani suportă cu greu amintirile. Nu este zi în care să nu se gândească la cum ar fi arătat viaţa lui dacă ar fi fost puţin mai atent. Regretele sunt tardive. Ar fi vrut să se adune cumva şi să meargă mai departe, dar este mult mai greu decât şi-a imaginat, pentru că nu mai are nimic. A pierdut tot. Locuinţa din Argeş, sprijinul părinţilor şi al fraţilor. La fel s-a întâmplat şi cu vechii săi prieteni. Acum încearcă să o ia de la capăt, dar nu ştie cum.

Ar vrea să o ia de la capăt

A ajuns o povară pentru cadrele medicale de la Spitalul de Urgenţă Craiova. Deşi figurează ca externat pe 18 decembrie 2008, Ştefan a devenit rezident permanent al Clinicii de Ortopedie, pentru că nu are unde să se ducă. Sunt şase luni de când locuieşte practic în spital şi nu se imaginează deocamdată în altă parte. Poate doar într-un centru pentru persoane cu handicap, unde să fie îngrijit permanent. „Nu am unde să mă duc, pentru că nu pot să am singur grijă de mine", a spus tânărul mişcând sugestiv din umeri.

Aşa că a început o viaţă nouă în spital. Noaptea doarme pe un pat din salon, iar ziua pleacă numai el ştie unde. Încearcă încetul cu încetul să-şi construiască o viaţă nouă, dar nu prea ştie cum. Cadrele medicale bănuiesc că a intrat în nişte cercuri dubioase, pentru că a venit cu mai mulţi prieteni pe la spital, dar nu au reuşit să afle mare lucru de la el. Ştiu doar că tânărul, care nu are nici un venit, are totuşi bani, nu se ştie de unde, pe care îi cheltuieşte cu prieteni dubioşi. De multe ori se întoarce în salon băut şi cu chef de scandal, iar medicii şi asistentele îi potolesc cu greu pornirile războinice. Tânărul a reuşit până la urmă să scandalizeze pe toată lumea după ce şi-a invitat prietena în salon, unde au încins o partidă de sex. Fără să se sinchisească de ceilalţi trei bolnavi aflaţi în încăpere.

O astfel de abatere gravă de la regulamentul de ordine interioară al spitalului se pedepseşte cu externarea pe loc. Totuşi, medicii au ţinut cont de situaţia specială a lui Ştefan şi nu i-au dat drumul pe stradă.

Poate va avea cineva urechi să audă

Ştefan Iordache a devenit o povară pentru spital şi o problemă pentru bolnavi, care sunt nevoiţi să-i tolereze comportamentul libertin. Într-o societate normală, un tânăr ca el ar fi avut parte de sprijinul instituţiilor statului. Un acoperiş deasupra capului, recuperare fizică şi asistenţă psihologică sunt cerinţe minime de care orice om aflat într-o situaţie-limită ar trebui să beneficieze pentru a putea să trăiască. În România este foarte greu. Ştefan a avut parte până acum de ajutorul cadrelor medicale şi al asistentului social al spitalului, care s-au zbătut să-i găsească un loc într-un adăpost pentru persoane cu nevoi speciale.

Serviciul Public de Asistenţă Medico-Socială din cadrul Primăriei Craiova s-a arătat dispus să-l primească, dar cu condiţia ca tânărul să aibă acte de identitate. Spitalul a făcut toate demersurile şi a reuşit abia după trei luni, din cauza piedicilor birocratice, să-i facă rost de un act de identitate provizoriu. Prea târziu însă. Serviciul Public de Asistenţă Medico-Socială a refuzat să-l mai primească, motivând că nu mai are locuri libere. A început apoi alt şir de demersuri: telefoane şi scrisori către diferite instituţii publice cu intenţia de a-i găsi tânărului un loc într-un centru pentru persoane cu dizabilităţi. Până acum, nici un răspuns. Poate până la urmă va avea cineva urechi să audă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII