10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlchimie fiscală: mai puţini bani pentru salarii mai mari

Alchimie fiscală: mai puţini bani pentru salarii mai mari

Cheltuielile de personal din învăţământ au fost stabilite după rectificarea bugetară la 13,8 miliarde de lei, cu un miliard mai mult decât în 2008, în timp ce totalul cheltuielilor bugetare cu personalul a scăzut de la 43,3 la 41,5 miliarde de lei, relatează Mediafax.

În aceste condiţii, ministrul finanţelor publice, Gheorghe Pogea, susţine că salariile profesorilor nu vor scădea, chiar dacă în prima parte a anului trecut ei nu au beneficiat de majorări salariale. El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă un nivel al cheltuielilor similar cu cele din 2008 va putea acoperi nivelul salariilor profesorilor din decembrie anul trecut şi a răspuns afirmativ.

Ministrul finanţelor a recunoscut că prin rectificare a fost eliminată creşterea salarială de 5% programată pentru învăţământ la începutul anului. Pe de altă parte, Pogea s-a ferit să folosească termenul de „îngheţare" a salariilor bugetare, afirmând însă că în acest an, de criză economică, ele nu vor fi mai mici decât cele de la sfârşitul anului trecut.

Totuşi, oficialul MFP nu a putut să explice cum va menţine salariile la nivelul de anul trecut, în condiţiile în care cheltuielile pentru personal programate în acest an sunt cu aproape două miliarde de lei mai mici decât în 2008, când au avut loc şi majorări succesive şi pe diferite categorii ale veniturilor bugetarilor.

Veniturile bugetare, diminuate cu peste 18 miliarde de lei

Senatorii şi deputaţii au votat marţi, în şedinţa comună a celor două Camere, Ordonanţa de Urgenţă nr. 34/2009, cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009. OUG modifică veniturile bugetare pe anul 2009, diminuându-le cu suma de 18,797 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetare se diminuează cu 6,22 miliarde de lei, iar deficitul bugetar se majorează cu 12,576 miliarde de lei. Rectificarea nu va determina diminuări ale salariilor de bază la nici o categorie de bugetari, a declarat marţi seară premierul Emil Boc, referitor la reducerile de fonduri în sistemul de învăţământ.

Guvernul a aprobat marţi ordonanţa de urgenţă prin care se propune prelungirea până la finalul anului a actelor normative în vigoare privind salarizarea în sectorul bugetar, procedură care, în lipsa altei decizii, reprezintă practic o îngheţare a salariilor în sistemul bugetar, la nivelul actual, până la 31 decembrie 2009.

Deficitul bugetar după trimestrul I – 1,5% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat a fost, potrivit datelor finale, de 7,925 miliarde de lei, respectiv 1,5% din PIB, la finalul primului trimestru, încadrându-se astfel în ţinta negociată cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), de 8,3 miliarde de lei, a declarat ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea. Deficitul bugetar a rezultat din venituri totale de 38,06 miliarde de lei şi cheltuieli de 45,98 miliarde de lei, a afirmat el, într-o conferinţă de presă.

Veniturile din primul trimestru au scăzut cu 5,5%, respectiv 2,2 miliarde de lei, comparativ cu nivelul din perioada similară a anului trecut, de 40,25 miliarde de lei.

În categoria veniturilor, impozitul pe profit s-a diminuat cu 337 de milioane de lei, veniturile colectate din TVA au fost cu 1,72 miliarde de lei mai mici, iar cele nefiscale au scăzut cu 356 de milioane de lei. Pe de altă parte, veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 696 de milioane de lei, iar cele din accize, cu 797 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII