5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalChiul în masă în şcolile şi liceele craiovene

Chiul în masă în şcolile şi liceele craiovene

Oficial, vacanţa de primăvară s-a încheiat de câteva zile, în realitate însă continuă, elevii prelungindu-şi şederea. Profesorii se văd nevoiţi să îşi susţină lecţiile în clasele mai mult goale.

Bate vântul prin şcolile şi liceele craiovene. Deşi, oficial, vacanţa de primăvară s-a încheiat marţi, 20 aprilie, în realitate însă, elevii sunt în continuare în vacanţă, uitând să mai treacă pe la şcoală. Profesorii sunt nevoiţi să predea în clasele goale, în faţa câtorva elevi, ceva mai conştiincioşi. Gravitatea absenţelor nemotivate este cu atât mai mare, cu cât, în numai două săptămâni, încep evaluările, iar apoi pregătirile pentru examenul de bacalaureat.

La ICM 2, maximum zece elevi

Am dat un tur pe la câteva licee craiovene, în care, de obicei, eşti întâmpinat încă de la poartă de grupuri de elevi. De data aceasta însă, linişte totală. Puţinii elevi găsiţi pe la colţurile curţii şcolii mărturiseau că atmosfera de vacanţă nu s-a încheiat încă, mai ales că după Sfintele Sărbători Pascale au urmat alte două zile importante pentru credincioşi: Sfântul Gheorghe, iar vineri – Izvorul Tămăduirii. Şi cum românului îi place să petreacă, elevii doljeni au preferat atmosfera de sărbătoare, în schimbul orelor considerate plictisitoare. La Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini (ICM) nr. 2, încă de la intrare erai întâmpinat vineri de o linişte apăsătoare. Pe la ora 11.00, doi, trei elevi care îşi făcuseră curaj să meargă la şcoală renunţaseră repede, retrăgându-se stingher spre ieşire.
„Nu este nimeni în clasă, nici măcar profesorul de serviciu nu e de găsit… Aşa a fost toată săptămâna şi la fel cred că va fi şi săptămâna viitoare, având în vedere că pe 1 mai este iar liber“, a spus Florin C., elev în clasa a XI-a la ICM 2. Numai reprezentantul unităţii şcolare a ţinut cu orice preţ să salveze onoarea elevilor, în numai câteva minute solicitând tuturor cadrelor didactice să strângă toţi elevii prezenţi în şcoală. Chiar şi aşa, din nefericire, maximum zece elevi au fost aduşi la apel.
„Avem doi, trei elevi prezenţi în atelier, alţi doi, trei la ora de fizică, alţii prin clădirea centrală. Asta este situaţia, vacanţa de primăvară trebuia pusă după sărbătorile de Paşte. Este o situaţie jenantă, marţi şi miercuri am avut o prezenţă la ore de 20% – 30%… Profesorii însă s-au prezentat la clasă, indiferent de numărul elevilor prezenţi“, a spus Ion Tănasie, director adjunct la ICM 2.

Ecologizarea, mai interesantă decât cursurile

În Grupul Şcolar „Traian Vuia“ – situaţie asemănătoare. Reprezentanţii unităţii şcolare au găsit însă o modalitate inedită de a aduce copiii la şcoală, implicându-i într-un proiect de ecologizare a curţii şcolii. Şi cum nu a fost vorba de cursuri, ci de vopsire a băncilor, gardurilor, văruirea copacilor, montarea de noi coşuri de gunoi, plantarea de pomi şi arbuşti, prezenţa a fost vineri mai mare.
„O să fie foarte greu şi săptămâna viitoare, având în vedere că vineri este liber. Este foarte probabil ca elevii să aibă de joi o nouă minivacanţă. Astăzi (vineri – n.r.) am reuşit însă să adunăm la şcoală cel puţin 200 de elevi, 150 dintre ei s-au înscris să participe la proiectul de ecologizare, decât să participe la ore“, a spus Gheorghe Popa, directorul Grupului Şcolar „Traian Vuia“ din Craiova. Şi la Liceul Sportiv „Petrache Trişcu“ prezenţa la ore în această săptămână nu a fost printre cele mai lăudabile. Având în vedere însă că este vorba de un liceu sportiv, iar antrenamentele fizice ţin mai puţin cont de zilele de sărbătoare, reprezentanţii şcolii s-au lăudat că elevii au venit la cursuri.
„Împărţirea anului şcolar în două semestre este o prostie. Aceste vacanţe intersemestriale, urmate apoi de zilele declarate oficial libere, nu fac altceva decât să scoată din priză atât profesorii, cât şi elevii. Încep şcoala două, trei săptămâni, o lună, urmează apoi o minivacanţă…“, a declarat Anghel Dănuţ, directorul Liceului „Petrache Trişcu“. Şi ca să motiveze lipsa elevilor din liceu, reprezentantul şcolii a menţionat că două autocare pline cu elevi sportivi au plecat chiar vineri dimineaţă la concursurile de la Baia Mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS