21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFord scoate din foame acţionarii SIF Oltenia

Ford scoate din foame acţionarii SIF Oltenia

SIF Oltenia a raportat pe 2008 profituri de 20 de milioane de euro. Oficialii SIF recunosc că acestea erau scriptice, neexi-stând lichidităţi. Cele 18 milioane de euro primite de la Ford pe pachetul de 22% din Automobile Craiova asigură dividendele acţionarilor şi fonduri pentru investiţii.

 

SIF Oltenia a informat ieri Bursa de Valori Bucureşti (BVB) că a suspendat drepturile de vot la şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din 24/25 aprilie pentru deţinătorii a 16,10% din capitalul social al societăţii, pe motiv de acţiune concertată. Cele mai mari deţineri suspendate la vot ar fi cele din jurul omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, care ar controla concertat prin interpuşi, 8,58% din capitalul social. Alt grup prezumat că acţionează concertat ar fi compus din 46 de persoane fizice şi juridice, care deţin cumulat 6,80% din capitalul social al SIF Oltenia. Lista de acţionari menţionată a cerut introducerea pe ordinea de zi a AGA a unui punct privind acordarea de dividende pe 2008 în valoare brută de 0,06 lei/acţiune, adică 8,2 milioane de euro în total. Vicepreşedintele CA de la SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, a explicat ce s-a întâmplat. „Acţionarii care au semnat acea solicitare scrisă pentru dividende au trimis adresa de pe un singur e-mail. Noi am solicitat CNVM un punct de vedere, dacă pot fi consideraţi că acţionează concertat sau nu. Ni s-a răspuns că da, iar noi am făcut comunicatul şi i-am dat drumul la BVB. Când am afişat pe site, nu ştiu ce s-a întâmplat, dar CNVM a trimis altă adresă, anunţând că a fost o eroare. Şi-au modificat punctul de vedere şi am transmis şi noi la BVB", a precizat Ciurezu.

Criza a scăzut lichidităţile

Potrivit reprezentanţilor SIF Oltenia, societatea nici nu avea cum să acorde dividende, având în vedere rezultatele pe 2008. „Valoarea activului net de la sfârşitul anului era mai mică decât la începutul anului. Conform standardelor internaţionale de raportare, nu putea da dividende. Acum situaţia este mai bună, aveam lichidităţi de două milioane de euro, au mai venit 18 milioane de euro de la Ford şi probabil mai vin 20 din dividende. Cele pentru acţionari sunt de şapte-opt milioane de euro, deci avem bani şi pentru investiţii", a mai spus Ciurezu.

Şi preşedintele Dinel Staicu a confirmat că „afacerea Ford" a picat la ţanc pentru acţionari. „Când a propus neacordarea de dividende pentru 2008, Consiliul de Administraţie a avut în vedere criza şi faptul că afacerea Ford nu era la acea dată finalizată. Acum nu mai putem interveni pe ordinea de zi stabilită de acţionari", a spus Staicu.

CA al SIF Oltenia anunţase că va propune AGA alocarea profitului net pe 2008 în valoare de 87,6 milioane de lei (20,6 milioane de euro) ca surse de finanţare. Potrivit conducerii SIF însă, profitul era scriptic, din moment ce nu existau lichidităţi. Pentru 2009, societatea a prognozat un profit net de 59 de milioane de lei (13,9 milioane de euro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS