Locuri puţine la Universitatea din Craiova

Oferta de şcolarizare la Universitatea din Craiova a scăzut faţă de anul trecut


Criza economică a lovit şi învăţământul universitar. Din această toamnă, aspiranţii la titlul de student în cadrul Universităţii din Craiova vor avea mai puţine şanse să prindă un loc la buget, majoritatea facultăţilor reducând cifra de şcolarizare, în schimb, mărind, în unele cazuri, numărul locurilor disponibile la învăţământul cu taxă.

Odată cu sfârşitul vacanţei de primăvară, elevii din clasele a XII-a încep să simtă primele emoţii: bacalaureatul se apropie, iar apoi vin înscrierea şi admiterea la facultate. Pentru a oferi o perspectivă a specializărilor oferite de Universitatea din Craiova, facultăţile au început să prezinte oferta educaţională pentru anul universitar 2009/2010. Şi cum învăţământul superior nu este obligatoriu, reprezentanţii facultăţilor craiovene au început să reducă încet, dar sigur, numărul locurilor pe care le pun la dispoziţia viitorilor studenţi. După principiul cine vrea să înveţe să plătească, mai-marii din universitate au încercat, pe cât posibil, să micşoreze numărul de locuri la care altă dată era „aglomeraţie“ şi să ţină cont şi de cererea de pe piaţa muncii în această perioadă de criză.

Mai puţini viitori actori subvenţionaţi de stat

Facultatea de Matematică şi Informatică – specializarea Matematică a redus numărul locurilor la buget, anul acesta declarând vacante 49 de locuri faţă de 54 anul trecut, în schimb, la taxă, în această toamnă vor fi doar 20 de locuri, faţă de cele 50 existente până acum. Admiterea la această facultate se va face prin calculul mediei dintre examenul de bacalaureat şi media notelor din cei patru ani de liceu de la matematică sau informatică. La Fizică, cifra de şcolarizare rămâne în mare parte aceeaşi cu cea din anii trecuţi, mai puţin însă la Fizica mediului, unde la zi sunt oferite 19 locuri la buget şi 15 la taxă. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport se pare că nu ţine cont de criza economică, mărind numărul de locuri la buget, la specializarea Kinetoterapie şi motricitate, oferind şanse la 23 de tineri aspiranţi, faţă de cei 20 de anul trecut, dar şi cifra de şcolarizare la Kinetoterapie şi motricitate specială, la locurile cu taxă, cu 50. Şi Facultatea de Litere, domeniul de licenţă Limbă şi literatură, a micşorat cu nouă locuri cifra de şcolarizare la buget şi cu alte aproximativ 150 la taxă. Veste relativ bună pentru tinerii talentaţi care se şi vedeau studenţii Facultăţii de Teatru (actorie-n.r.) din Craiova sau la Muzică (interpretare muzicală-canto, instrumente sau pedagogie muzicală – n.r ), aceştia având la dispoziţie 22 de locuri la buget şi 30 la taxă.

Jurnalismul oferă 22 de locuri la buget

Nici Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane nu s-a lăsat mai prejos. Dacă e criză, păi criză să fie şi în ceea ce priveşte alocarea numărului de locuri la facultăţile cu profil socio-uman. În cazul acestei facultăţi, criza a lovit fără milă atât în repartizarea locurilor la buget, cât şi la taxă, considerându-se că este în scădere cererea pe piaţă pentru aceste specializări… Astfel se va micşora considerabil numărul viitorilor istorici, geografi, avocaţi şi economişti, absolvenţi ai Universităţii din Craiova. La Istorie, vom avea mai puţini tineri declaraţi admişi la buget faţă de numărul celor de anul trecut, în această toamnă fiind alocate 21 de locuri, iar la taxă, faţă de 70 de locuri din anul universitar trecut, vor exista 30. La Sociologie, de la 22 de locuri oferite la buget toamna trecută, pentru anul universitar 2009/2010 s-a ajuns la 30. În schimb, a fost înjumătăţit numărul de locuri la taxă, de la 100, la 50, pentru această toamnă. Redus a fost şi numărul de locuri pentru Facultatea de Geografie, din cele 148, câte au fost anul trecut, atât la buget, cât şi la taxă, în această toamnă vor fi scoase la concurs doar 80… La specializarea Jurnalism, situaţia nu este tocmai rea, faţă de cele zece locuri oferite în anii trecuţi, cifra de şcolarizare pentru această toamnă este de 22 la buget şi 30 la taxă. La Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, cifra de şcolarizare la buget a rămas la fel ca în anii trecuţi, în schimb, a fost redus numărul de locuri la taxă, din cele 1.000 existente în anii trecuţi, rămânând în acest an doar 500 la zi, învăţământ la distanţă sau fără frecvenţă. Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a păstrat în mare parte aceeaşi cifră de şcolarizare, modificări notabile existând la specializarea Finanţe şi Bănci, unde numărul de locuri a fost micşorat cu patru, rămânând astfel, la buget, 75, însă la taxă, faţă de cele 390 de locuri existente în anii trecuţi, în această toamnă 150 de tineri pot plăti să fie studenţii acestei forme de învăţământ superior. Aceeaşi situaţie şi la Finanţe şi Bănci în Drobeta Turnu Severin, unde, în locul celor 125 de studenţi la taxă, mai-marii universităţii au decis că este nevoie de doar 50.

Examen scris doar la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică   


Fiecare facultate şi-a stabilit condiţiile de selectare pentru anul universitar 2009/2010. La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, admiterea constă în următoarele probe de evaluare a capacităţii motrice: testul de atletism – 30%, testul de gimnastică – 30%, testul de ramură sportivă la alegere – 30%, iar media de la bacalaureat este de doar 10%. La Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, admiterea se va face pe baza mediei examenului de bacalaureat. În schimb, la Facultatea de Teologie, specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, prima etapă va fi cea eliminatorie, urmată de interviu – verificarea aptitudinilor vocaţionale (trăsături ale personalităţii candidatului, aspecte ale vieţii moral-religioase şi capacitatea de discernământ), care va avea o pondere de 40%. Media generală a anilor de liceu reprezintă tot 40%, iar media de bacalaureat, doar 20%. Candidaţii la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică trebuie să se pregătească însă serios pentru examenul de admitere la facultate, aceştia urmând să susţină un examen scris la algebră şi analiză matematică. El va avea o pondere de 80%, 20% fiind reprezentaţi de media examenului de bacalaureat.

Taxă unică de şcolarizare la toate facultăţile

Taxa de şcolarizare nu a fost încă stabilită, în prezent existând discuţii interne pe acest subiect, însă începând din această toamnă un lucru este cert: toate facultăţile Universităţii din Craiova vor avea aceeaşi taxă de şcolarizare. „În legătură cu valoarea taxelor, în această perioadă reprezentanţii facultăţilor vin cu propunerile de şcolarizare. Dorim ca toate facultăţile să aibă aceeaşi taxă de şcolarizare. Tot din acest an, studiile universitare de master nu se mai fac diferenţiat, acest lucru ducând, bineînţeles, la reducerea cifrei de şcolarizare pentru studiile de master pentru anul universitar 2009/2010. Am încercat, pe cât posibil, să ţinem cont de cererea de pe piaţă, dar şi de criza care a dus la consecinţe tot mai grave. Tot mai multe meserii sunt mai puţin căutate pe piaţa muncii, iar asta ne-a determinat să reducem şi noi drastic, în unele cazuri, oferta de şcolarizare“, a spus Dan Popescu, prorectorul Universităţii din Craiova. Cu toate acestea, există facultăţi care doresc să aibă autonomie în ceea ce priveşte valoarea taxei de şcolarizare. Până în prezent, reprezentanţii Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor şi-au anunţat intenţia de a putea modifica taxa de şcolarizare după primul an de studii. „Statutul de student finanţat de la buget sau cu taxă pentru cei înmatriculaţi se actualizează anual, în funcţie de performanţele universitare“, a precizat Dorel Berceanu, prodecanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor.

25 de locuri pentru tinerii romi 

Din numărul de locuri subvenţionate de la bugetul de stat au fost rezervate 25 pentru admiterea tinerilor de etnie romă, acestea urmând să fie repartizate pe facultăţi/domenii/specializări, proporţional cu numărul candidaţilor înscrişi.

 Autori

Comenteaza acum

10 Comentarii

 1. andi said:

  la Automatică, Calculatoare şi Electronică examen scris este doar la anumite sectii, la altele este interviu+diverse medii. precizati corect.

 2. gogu said:

  Daca te-ai descurcat la Bac, proba de matematica la ACE este chiar mai usoara. Cred ca au mentinut-o ca sa para ca e o facultate mai serioasa decat celelalte, desi nu e chiar asa. In ultimii ani am vazut ca si-au mai revenit, de cand s-a schimbat conducerea. Laboratoarele sunt mai dotate, poti sa faci o multime de aplicatii practice, totul este sa vrei. Pe vremea lui Rasvan ieseai din facultate cu capul plin de teorie pe care nu o sa ai sansa s-o practici in Romania, din moment ce noi nu producem tehnologie de ultima ora, ci doar o cumparam, o implementam si o intretinem.

 3. Absolvent ACE said:

  Eu am absolvit anul trecut Ace(sectia calculatoare),unde s-a intrat cat de cat greu acum 5 ani..in fine..ideea e ca am gasit de lucru foarte foarte greu…..si i-i sfatuiesc, astfel ,pe cei ce vor sa urmeze cursurile acestei facultati …sa se gandeasca de 2 ori …pt cat pe cat de greu este s-o termini ..pe atat de greu sau mult mai greu e sa gasesti de munca in domeniu…

 4. gogu said:

  Pai tocmai ce spuneam … gasesti greu de munca daca te bazezi doar pe cursurile teoretice, si nu ai incercat niciodata sa faci ceva practic (de ex. sa controlezi un motor, sau sa misti un robot sau o linie de fabricatie). Ca sa nu mai vorbim ca cea mai mare parte dintre studenti nu au habar nici macar de acea teorie, si nici nu au chef sa invete nimic. Vina este si a profesorilor care nu vor sa-si adapteze cursurile, dar si a studentilor care se trezesc in anul 3 ca de fapt ingineria nu este pentru ei si se tin de tot felul de prostii, in loc sa puna mana sa invete.

 5. dan said:

  Eu nu cred ca s-a redus numarul de locuri bugetate pe ansamblul Universitatii.Daca e asa, atunci oltenii sunt niste mari fraieri , caci la alte universitati s-a mentinut numarul de locuri ca cel de anul trecut.Cred ca onor conducerea a facut ajustari intre facultati in functie de preferintele candidatilor de anul trecut.
  Cine poate sa spuna numarul total, sa o faca, caci repaoterul n-a fost in stare, ci ne-a imbrobodit cu niste cifre neconcludente, de parca anumarul global ar fi secret de stat!

 6. tzaran said:

  Am terminat si eu Calculatoarele acum 3 ani. Cat timp in facultate or sa mai profeseze Burdescu, Marian, Cernian … nu se face mare lucru. Oricum capul rautatilor Burdescu ramane, un inadaptat ajuns prof. dr. . Profesorii buni au plecat peste hotare sau in Bucuresti, cei buni care au ramas lucreaza si in alte parti (Lemeni) si nu au timp de prostii gen doctorate, sau sunt bolnavi (excelentul profesor Ionescu).
  Programa e foarte incarcata de prostii (Mecanica, electrotehnici, matematici speciale) in primii 2 ani, dupa care ti se taie si nu mai inveti din anul 3 incolo la materiile care devin cu adevarat frumoase. Se ridica dintre cei tineri cateva cadre didactice bune (Catalin Cerbulescu, Udristoiu), dar se ridica si umbre ale Burdescului (gen Ganea).
  Multa bafta viitoarelor generatii.
  Singura sansa e sa invatati.

 7. Bojan Elena said:

  Pana acum 2 luni eram sigura ce vreau sa ma fac cand “voi fi mare” :profesor de romana… Se apropie BAC-UL si, de cand ma tot interesez de facultati, incep sa ma indoiesc de aceasta alegere. Habar n-am incotro ma voi indrepta… Se mai afla cineva in situatia mea?

 8. nico said:

  La Facultatea de Matematica-Informati ca, spec. Matematica s-a redus numarul de locuri pentru a fi date celor de la informatica si nu pentru ca nu sunt fonduri.

 9. ion said:

  tineti-l pe burdi pe sula ca nu stie nicic cat face 1+1 ib baza 2. cica tovarasu profesor doctor matematician inginer. ce facultate ai facut tatatie ca tot esti repetent la aritmetica?

 10. gigi said:

  Fa Ana, iti trebuie un Manole sa iti bage mintile in cap ca esti stupida. Nu este un efect al crizei economice. Este doar realitatea invatamanatului romanesc care este plin de persoane dubioase ce altfel nu si-ar fi gasit loc de munca in alta parte. Elevii premianti se duc la universitati eruopene, cine o fi atat de tembel sa faca o universitate in romania care nu este recunoscuta si din care iese mai stupid decat a intrat.

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 23 aprilie 2009

Actualitate

» Autoturism distrus de tencuiala unui bloc
» Patru răniţi într-un accident
» Vehiculele zgomotoase, trase pe dreapta
» Dolj: Start la transferul şi pretransferul cadrelor didactice
» Marea lectură
» Echiparea spitalelor ne costă două miliarde de euro
» Salarizarea unică: funcţia bate performanţa
» Mitrea: Lupta este pe viaţă şi pe moarte
» Raport special despre cheltuirea fondurilor UE
» Ford scoate din foame acţionarii SIF Oltenia
» Iancu, audiat de judecători
» Sulfina Barbu propune creşterea amenzilor pentru aruncatul gunoaielor

Local

» Arbitri încătuşaţi
» Bune, rele, codurile trebuie bifate!
» Plată dublă pentru apa caldă
» Cel mai mare salariu de stat, de 15 ori cât cel mai mic
» Împuşcături în Vinerea Mare

Dolj

» Centrele de permanenţă, o necesitate
» Tentativă de blocaj pe DE 70
» Maşină confiscată de poliţişti

Gorj

» Depozitele de gunoi din Gorj trebuie închise

Sport

» Punct norocos pentru Ştiinţa
» Salvare după un joc chinuit pentru panduri
» CSM Vâlcea nu renunţă la contestaţie
» Accidentat, Şoavă revine la derbiuri
» Mititelu vrea selecţioner străin
» Diţă, în top
» Ferrer şi Andreev, în optimi la Barcelona
» Stagiu de Aikido în Bănie
» Kiel, la al cincilea titlu de campioană
» Tocală nu are adversar la alegeri
» Hagi, Doroftei şi Mocanu, excluşi din COSR
» Ani-Senocico joacă însărcinată
» Oltchim, din nou pe primul loc
» Jelena Dokic vine la Bucureşti

Bani & Afaceri

» 230 de slujbe, disponibile la Bursa Locurilor de Muncă
» Venituri de nababi în Craiova: 54.000 de lei pe lună
» Segarcea, oraşul bugetar
» Economia subterană va înghiţi şi mai mulţi bani

Magazin

» Întreruperi energie electrică
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Machiaj pentru pielea închisă
» Horoscop
» Scurte stiri
» Spuneţi adio celulitei

Opinii

» Cerşetori de UEFA

Top