16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocuri puţine la Universitatea din Craiova

Locuri puţine la Universitatea din Craiova

Criza economică a lovit şi învăţământul universitar. Din această toamnă, aspiranţii la titlul de student în cadrul Universităţii din Craiova vor avea mai puţine şanse să prindă un loc la buget, majoritatea facultăţilor reducând cifra de şcolarizare, în schimb, mărind, în unele cazuri, numărul locurilor disponibile la învăţământul cu taxă.

Odată cu sfârşitul vacanţei de primăvară, elevii din clasele a XII-a încep să simtă primele emoţii: bacalaureatul se apropie, iar apoi vin înscrierea şi admiterea la facultate. Pentru a oferi o perspectivă a specializărilor oferite de Universitatea din Craiova, facultăţile au început să prezinte oferta educaţională pentru anul universitar 2009/2010. Şi cum învăţământul superior nu este obligatoriu, reprezentanţii facultăţilor craiovene au început să reducă încet, dar sigur, numărul locurilor pe care le pun la dispoziţia viitorilor studenţi. După principiul cine vrea să înveţe să plătească, mai-marii din universitate au încercat, pe cât posibil, să micşoreze numărul de locuri la care altă dată era „aglomeraţie“ şi să ţină cont şi de cererea de pe piaţa muncii în această perioadă de criză.

Mai puţini viitori actori subvenţionaţi de stat

Facultatea de Matematică şi Informatică – specializarea Matematică a redus numărul locurilor la buget, anul acesta declarând vacante 49 de locuri faţă de 54 anul trecut, în schimb, la taxă, în această toamnă vor fi doar 20 de locuri, faţă de cele 50 existente până acum. Admiterea la această facultate se va face prin calculul mediei dintre examenul de bacalaureat şi media notelor din cei patru ani de liceu de la matematică sau informatică. La Fizică, cifra de şcolarizare rămâne în mare parte aceeaşi cu cea din anii trecuţi, mai puţin însă la Fizica mediului, unde la zi sunt oferite 19 locuri la buget şi 15 la taxă. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport se pare că nu ţine cont de criza economică, mărind numărul de locuri la buget, la specializarea Kinetoterapie şi motricitate, oferind şanse la 23 de tineri aspiranţi, faţă de cei 20 de anul trecut, dar şi cifra de şcolarizare la Kinetoterapie şi motricitate specială, la locurile cu taxă, cu 50. Şi Facultatea de Litere, domeniul de licenţă Limbă şi literatură, a micşorat cu nouă locuri cifra de şcolarizare la buget şi cu alte aproximativ 150 la taxă. Veste relativ bună pentru tinerii talentaţi care se şi vedeau studenţii Facultăţii de Teatru (actorie-n.r.) din Craiova sau la Muzică (interpretare muzicală-canto, instrumente sau pedagogie muzicală – n.r ), aceştia având la dispoziţie 22 de locuri la buget şi 30 la taxă.

Jurnalismul oferă 22 de locuri la buget

Nici Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane nu s-a lăsat mai prejos. Dacă e criză, păi criză să fie şi în ceea ce priveşte alocarea numărului de locuri la facultăţile cu profil socio-uman. În cazul acestei facultăţi, criza a lovit fără milă atât în repartizarea locurilor la buget, cât şi la taxă, considerându-se că este în scădere cererea pe piaţă pentru aceste specializări… Astfel se va micşora considerabil numărul viitorilor istorici, geografi, avocaţi şi economişti, absolvenţi ai Universităţii din Craiova. La Istorie, vom avea mai puţini tineri declaraţi admişi la buget faţă de numărul celor de anul trecut, în această toamnă fiind alocate 21 de locuri, iar la taxă, faţă de 70 de locuri din anul universitar trecut, vor exista 30. La Sociologie, de la 22 de locuri oferite la buget toamna trecută, pentru anul universitar 2009/2010 s-a ajuns la 30. În schimb, a fost înjumătăţit numărul de locuri la taxă, de la 100, la 50, pentru această toamnă. Redus a fost şi numărul de locuri pentru Facultatea de Geografie, din cele 148, câte au fost anul trecut, atât la buget, cât şi la taxă, în această toamnă vor fi scoase la concurs doar 80… La specializarea Jurnalism, situaţia nu este tocmai rea, faţă de cele zece locuri oferite în anii trecuţi, cifra de şcolarizare pentru această toamnă este de 22 la buget şi 30 la taxă. La Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, cifra de şcolarizare la buget a rămas la fel ca în anii trecuţi, în schimb, a fost redus numărul de locuri la taxă, din cele 1.000 existente în anii trecuţi, rămânând în acest an doar 500 la zi, învăţământ la distanţă sau fără frecvenţă. Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a păstrat în mare parte aceeaşi cifră de şcolarizare, modificări notabile existând la specializarea Finanţe şi Bănci, unde numărul de locuri a fost micşorat cu patru, rămânând astfel, la buget, 75, însă la taxă, faţă de cele 390 de locuri existente în anii trecuţi, în această toamnă 150 de tineri pot plăti să fie studenţii acestei forme de învăţământ superior. Aceeaşi situaţie şi la Finanţe şi Bănci în Drobeta Turnu Severin, unde, în locul celor 125 de studenţi la taxă, mai-marii universităţii au decis că este nevoie de doar 50.

Examen scris doar la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică   

Fiecare facultate şi-a stabilit condiţiile de selectare pentru anul universitar 2009/2010. La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, admiterea constă în următoarele probe de evaluare a capacităţii motrice: testul de atletism – 30%, testul de gimnastică – 30%, testul de ramură sportivă la alegere – 30%, iar media de la bacalaureat este de doar 10%. La Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, admiterea se va face pe baza mediei examenului de bacalaureat. În schimb, la Facultatea de Teologie, specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, prima etapă va fi cea eliminatorie, urmată de interviu – verificarea aptitudinilor vocaţionale (trăsături ale personalităţii candidatului, aspecte ale vieţii moral-religioase şi capacitatea de discernământ), care va avea o pondere de 40%. Media generală a anilor de liceu reprezintă tot 40%, iar media de bacalaureat, doar 20%. Candidaţii la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică trebuie să se pregătească însă serios pentru examenul de admitere la facultate, aceştia urmând să susţină un examen scris la algebră şi analiză matematică. El va avea o pondere de 80%, 20% fiind reprezentaţi de media examenului de bacalaureat.

Taxă unică de şcolarizare la toate facultăţile

Taxa de şcolarizare nu a fost încă stabilită, în prezent existând discuţii interne pe acest subiect, însă începând din această toamnă un lucru este cert: toate facultăţile Universităţii din Craiova vor avea aceeaşi taxă de şcolarizare. „În legătură cu valoarea taxelor, în această perioadă reprezentanţii facultăţilor vin cu propunerile de şcolarizare. Dorim ca toate facultăţile să aibă aceeaşi taxă de şcolarizare. Tot din acest an, studiile universitare de master nu se mai fac diferenţiat, acest lucru ducând, bineînţeles, la reducerea cifrei de şcolarizare pentru studiile de master pentru anul universitar 2009/2010. Am încercat, pe cât posibil, să ţinem cont de cererea de pe piaţă, dar şi de criza care a dus la consecinţe tot mai grave. Tot mai multe meserii sunt mai puţin căutate pe piaţa muncii, iar asta ne-a determinat să reducem şi noi drastic, în unele cazuri, oferta de şcolarizare“, a spus Dan Popescu, prorectorul Universităţii din Craiova. Cu toate acestea, există facultăţi care doresc să aibă autonomie în ceea ce priveşte valoarea taxei de şcolarizare. Până în prezent, reprezentanţii Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor şi-au anunţat intenţia de a putea modifica taxa de şcolarizare după primul an de studii. „Statutul de student finanţat de la buget sau cu taxă pentru cei înmatriculaţi se actualizează anual, în funcţie de performanţele universitare“, a precizat Dorel Berceanu, prodecanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor.

25 de locuri pentru tinerii romi 

Din numărul de locuri subvenţionate de la bugetul de stat au fost rezervate 25 pentru admiterea tinerilor de etnie romă, acestea urmând să fie repartizate pe facultăţi/domenii/specializări, proporţional cu numărul candidaţilor înscrişi.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII