22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalJudecătorii contestă ordinul ministrului justiţiei

Judecătorii contestă ordinul ministrului justiţiei

Judecătorii din cadrul mai multor instanţe din ţară cer ministrului Cătălin Predoiu anularea ordinului din 9 aprilie, prin care doar o parte a personalului auxiliar primeşte sporul de 50% pentru risc şi suprasolicitare, sub sancţiunea contestării, în contencios admi-nistrativ, a ordinului.

Magistratul Cristi Danileţ a explicat vineri că, pe 9 aprilie, atât judecătorii, cât şi personalul auxiliar au primit salariul aferent lunii martie, în care era inclus sporul de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică. La câteva ore după ce oamenii au intrat în posesia „fluturaşilor de salariu“, iar banii au fost viraţi în conturi, a fost anunţat un nou ordin al ministrului, prin care se recunosc numai hotărârile definitive care prevăd acordarea drepturilor salariale „şi pentru viitor“. Concret, cei care au hotărâri definitive favorabile, dar care nu conţin sintagma „şi pentru viitor“ nu vor primi sporul de 50%, potrivit ultimului ordin al ministrului Cătălin Predoiu, a declarat Danileţ. „Acest ordin i-a enervat pe oameni şi mai rău. Cum să spui că nu sunt bani, când au fost viraţi integral? Deci, sunt bani. Iar apoi să spui că recunoşti numai drepturile unora, când era vorba de eliminarea inechităţilor din sistem?“, a mai spus Cristi Danileţ.  
Judecătorii din peste 40 de instanţe din ţară s-au solidarizat vineri cu personalul auxiliar din justiţie, care protestează de trei zile faţă de neexecutarea, de către Ministerul Justiţiei, a hotărârilor judecătoreşti definitive privind plata drepturilor salariale restante.
Cristi Danileţ a confirmat că judecătorii de la mai multe instanţe din ţară intenţionează să suspende şedinţele de judecată şi luni, când grefierii din mai multe oraşe vor picheta sediul Ministerului Justiţiei, începând cu ora 10.00. „Colegii sunt dispuşi să nu mai intre în sală“, a declarat Cristi Danileţ.
Protestele personalului auxiliar, dar şi acţiunile solidare ale judecătorilor continuă în Bucureşti, Suceava, Cluj, Oradea, Severin, Brăila, Galaţi, Vrancea, Neamţ, Vaslui, Craiova, Braşov etc.

Cătălin Predoiu: Formulele de protest şi tensiunea sunt neproductive

Aflat la şedinţa CSM din 9 aprilie, ministrul Cătălin Predoiu a afirmat că vor fi plătite salariile din justiţie cu tot cu fondul de 50%. „Zvonurile potrivit cărora salariile nu vor fi plătite sunt neîntemeiate. Salariile vor fi achitate, inclusiv sporul neuropsihic obţinut prin hotărâre definitivă. Nu există un proiect de lege privind salarizarea în sistemul judiciar. În momentul în care va exista un proiect, va fi pus pe site-ul Ministerului Justiţiei. Discuţiile pe marginea OUG 75 şi OUG 225 au fost prorogate de guvern pentru săptămâna viitoare, după semnarea acordului cu FMI“, a declarat ministrul.
Predoiu a precizat că rectificarea bugetară pentru sistemul justiţiei înseamnă mai puţine fonduri, inclusiv pentru capitolul bunuri şi servicii. „Am discutat cu reprezentanţii personalului auxiliar, formulele de protest şi tensiunea sunt neproductive. Trebuie să facem un efort să înţelegem că România evoluează altfel decât în ceilalţi ani. Suntem în discuţii cu federaţiile salariaţilor auxiliari din justiţie, îi chemăm la dialog. Salariile vor fi plătite“, a încheiat el.     

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII