13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCulturile ecologice câştigă teren

Culturile ecologice câştigă teren

Suprafeţele cultivate în mod ecologic se extind în judeţul Olt de la an la an, fapt dovedit cu cifre de purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Olt, Maria Pavăl.
Dacă acum avem numai aproximativ 300 de hectare de culturi agricole ecologice certificate, peste trei ani în Olt vor fi aproape 2.000 de hectare cultivate ecologic pe terenuri aflate în diverse stadii de conversie spre culturile bio.
Maria Pavăl a explicat că au primit certificare şi sunt declarate ecologice culturile de pe 286 de hectare şi în curs de conversie spre acest tip de agricultură mai sunt 185 de hectare în anul de II de conversie şi 1.015 hectare în primul an de conversie. Reprezentantul DADR susţine că anul acesta suprafaţa care va intra în conversie spre a fi cultivată ecologic va creşte pentru că mai mulţi fermieri şi-au anunţat intenţiile fără să fi depus documentaţia. „Trebuie să se înscrie până la 1 iunie, deci fermierii au destul timp la dispoziţie să anunţe pe ce suprafeţe de terenuri agricole vor să facă agricultură ecologică. Observăm că anul trecut s-au dublat şi tendinţa se va menţine“, a spus Maria Pavăl. Aceasta a arătat că în judeţ sunt 12 fermieri care fac agricultură ecologică, dintre care la două ferme se cresc găini ouătoare şi la restul se cultivă plante medicinale, măceşe, furaje, cereale, soia, floarea-soarelui. Printre culturile aflate în primul an de conversie spre agricultura ecologică se numără o cultură de grâu dur (cel mai bun pentru producerea pastelor făinoase) pe o suprafaţă de 526 de hectare şi o cultură de rapiţă, pe o suprafaţă de 300 de hectare.
Cea mai importantă afacere cu produse ecologice este în judeţul Olt, producerea de ouă ecologice, cei doi producători, unul din Curtişoara, cu o fermă cu 4.000 de găini şi altul din Grădinari, cu  2.000 de găini fiind şi cei mai importanţi producători certificaţi de ouă ecologice din ţară, produsele de la aceste ferme fiind livrate în hipermarketurile din toată ţara. Pentru anul în curs, contractele încheiate pentru comercializarea ouălor bio prevăd livrarea pe parcursul întregului an a 1,4 milioane de ouă ecologice (1 milion de la ferma Curtişoara şi 400.000 de la Grădinari).  Alte produse biologice obţinute în judeţul Olt sunt cele apicole, provenind de la un apicultor care are 31 de familii de albine. Apicultorul a obţinut deja certificarea şi livrează produse bio.   
Ioana Dima

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS