10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDomeniu public cu japca

Domeniu public cu japca

Banii craiovenilor sunt convertiţi în domeniu public fără consimţământul lor şi fără vreo despăgubire: branşamentele, contoarele şi racordurile la sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare plătite de consumatori sunt luate de primărie cu japca.

 

Puţini dintre craiovenii care beneficiază de apă din reţelele publice şi au plătit materialele şi manopera pentru branşamentul, contorul şi racordul individual ştiu că acestea nu le aparţin, aşa cum ar fi normal. Asta se întâmplă din pricină că funcţionarii publici aplică o prevedere legislativă „specială", considerând utilizatorul final drept „sursă de finanţare". În regulamentul Serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare al Craiovei există un text în baza căruia primăria trece în inventarul domeniului public reţelele plătite de cetăţeni, fără să-i despăgubească. „Aceste bunuri sunt preluate în domeniul public conform Legii nr. 241 din 2006 a serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare, în baza căreia a fost întocmit şi avizat regulamentul local. Nu le sunt acordate despăgubiri beneficiarilor care au achitat materialele şi execuţia. Bunurile sunt date apoi în administrare Companiei de Apă «Oltenia» SA", a spus Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova. Într-adevăr, în Legea nr. 241 este prevăzut că „branşamentul până la contor, inclusiv căminul de branşament şi contorul, aparţine reţelei publice de distribuţie, indiferent de modul de finanţare a execuţiei. Finanţarea execuţiei branşamentului se asigură fie de operator, fie de utilizator, în funcţie de amplasamentul punctului de delimitare a instalaţiilor şi numai în baza unei documentaţii avizate de operator şi cu respectarea regimului proprietăţii", (art. 3, i), iar „racordul de la cămin spre reţea, inclusiv căminul de racord, aparţine reţelei publice de canalizare". (art. 3, k).

Lege „mai specială“ decât Constituţia

Dreptul la proprietate, aşa cum este el protejat prin Constituţie, nu face nici cât o ceapă degerată în faţa Legii nr. 241, sunt de părere funcţionarii Primăriei Craiova. „Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire", spune Constituţia. „Legea nr. 241 a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare este o lege specială şi, ca atare, are întâietate în aplicare pe domeniul respectiv. Până în prezent nu există o decizie a Curţii Constituţionale prin care prevederile Legii nr. 241 să fi fost declarate neconstituţionale", a declarat Carmen Licu. Asta, fiindcă nu a ridicat nimeni o excepţie de neconstituţionalitate. Iar în cazul contoarelor, chiar în Legea nr. 241 este stabilit: „Contravaloarea contoarelor de apă montate de utilizatori cu acordul operatorilor, inclusiv contravaloarea montajului acestora, se decontează de operatori pe baza documentelor justificative prezentate de utilizatori".

Japca, extinsă în Dolj

Şi în contractul de delegare a serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare pentru 63 dintre comunele Doljului sunt copiate prevederile Legii nr. 241 din 2006, fără a fi stabilite forme de decontare a cheltuielilor, pe care doljenii le vor suporta pentru branşamentele individuale, pentru contoare şi pentru racorduri. Contractul va intra în vigoare după ce va fi semnat de primari şi de reprezentanţii Companiei de Apă „Oltenia" SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII