8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLicitaţiile gropilor au fost adjudecate

Licitaţiile gropilor au fost adjudecate

Contractele de zeci de milioane de euro pentru modernizarea străzilor Craiovei şi-au găsit „naşii“, lasă să se înţeleagă reprezentanţii Primăriei Craiova.

 

 

Licitaţia pentru atribuirea acordului-cadru de modernizare şi reparare a străzilor Craiovei în următorii patru ani s-a încheiat. Aşa reiese din declaraţia reprezentantului Primăriei Craiova. „Mâine (astăzi – n.r.) veţi primi informaţii legate de rezultatul licitaţiei", a spus purtătoarea de cuvânt a municipalităţii, Carmen Licu. Tot astăzi este anunţată şi o conferinţă de presă la sediul primăriei, întâlnire care, dacă nu atacă subiectul licitaţiei, ar fi inutilă. Înţelegem aşadar că licitaţia a fost adjudecată, fiindcă, în caz contrar, secretele chiar nu-şi au rostul.

La licitaţie şi-au depus ofertele trei firme: Delta ACM ‘93 Bucureşti, SCT Bucureşti şi Tehnologica Radion Bucureşti. Am făcut şi noi o analiză subţire, de aproape 20 de minute, atât cât permit internetul şi ceilalţi constructori care ştiu cine ce mişcă pe drumurile Olteniei, a posibilităţilor celor trei firme. Iată ce ne-a ieşit: una dintre societăţi nu poate face dovada deţinerii unei staţii de asfalt conform cerinţelor din caietul de sarcini, fiindcă nu are una la mai puţin de 50 de kilometri de locul faptei şi nici nu a încheiat contract cu vreunul dintre proprietarii de staţii de 150 de tone din Craiova. Asta susţin proprietarii. Din datele noastre, la mai puţin de 50 de kilometri de Craiova nu există alte staţii de 150 de tone. Cel puţin, nu unele care să şi funcţioneze. Presupunând că membrii comisiei de licitaţie au şi verificat în teren starea staţiilor şi a laboratoarelor, atunci firma Tehnologica Radion nu ar fi avut cum să rămână în cursă. Este doar raţionamentul nostru. Dintre cei doi ofertanţi păstraţi în luptă în această teorie, unul ar fi primit deja comunicarea primăriei că a fost eliminat. Şi acesta nu este Delta ACM ‘93. Aşa zic tot nişte constructori, interesaţi la rândul lor de niscaiva contracte subsecvente. Singurul director care a putut fi contactat, Ionel Pirpiliu, de la Delta ACM, a declarat că nu a văzut nimic. „Nu am primit o comunicare. De fapt, nici nu sunt la sediu. Dacă Primăria Craiova ne-a transmis una, o să vedem mâine (astăzi – n.r.)", a spus Pirpiliu.

Şi Rocada e „gata“

Tot astăzi ar urma să fie dat şi răspunsul la întrebarea: Cine ne repară Rocada? Surse din breasla constructorilor locali susţin că licitaţia pentru reabilitarea bulevardului Dacia-Decebal este rezolvată. În concurs au fost firmele Delta ACM ‘93, Tehnologica Radion, Peyber Hispanica Madrid, Euroconstruct Trading ‘98 şi asociaţia formată din Domarcons Craiova, Colas Drumuri şi Sorocam Bucureşti. Aici nu avem destule informaţii pentru a trage o concluzie, dar se zvoneşte că unii ofertanţi ar fi venit cu promisiuni de asfaltare în mare viteză – de la trei la şase luni – a Rocadei, în condiţiile în care în proiect modernizarea este estimată la doi ani. Excluzând Tehnologica Radion pe principiul enunţat la licitaţia pentru acordul-cadru şi comparând viteza de lucru şi capacităţile firmelor aşa cum au fost percepute în presă şi în contractele publice, în semifinală ne rămân doi combatanţi. Nu am reuşit să-i departajăm şi atunci am tras la sorţi. A câştigat tot Delta ACM ’93!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII