10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Furt ca-n codru

Zeci de arbori sunt tăiaţi săptămânal din pădurea Osica, situată pe raza oraşului Potcoava. În timp ce localnicii şi o parte dintre autorităţi arată cu degetul spre poliţiştii din localitate, aceştia spun că îşi fac treaba, dar legile prea blânde nu îi sperie pe infractori.

 

La Potcoava, hectare întregi de pădure sunt rase în fiecare lună. Autorităţile sunt neputincioase în faţa celor ce fură lemne şi care, de cele mai multe ori, scapă fără să plătească pentru fapta lor. Poliţiştii spun că efectuează acţiuni în zona pădurii Osica, surprind în flagrant hoţi, aplică amenzi, dar legea prea blândă din România nu îi sperie pe infractori. Iar amenzile rămân doar pe hârtie, pentru că nimeni nu le plăteşte.

Proprietarii susţin că nici nu au curajul să meargă în pădure să vadă dacă a mai rămas ceva din ea. Se tem că hoţii de lemne îi omoară. Pentru toate acestea, cetăţenii, dar şi reprezentanţii primăriei şi cei ai Ocolului Silvic arată cu degetul spre poliţia din localitate. La rândul lor, oamenii legii afirmă că nu pot sta pe post de paznici la pădure şi că proprietarii ar trebui să se ocupe să le fie asigurată paza.

Primarul localităţii, Florin Mateiana, a ridicat problema furtului de lemne în faţa autorităţilor, la Slatina. A rămas ca reprezentanţii Ocolului Silvic şi cei ai poliţiei să se deplaseze la Potcoava, pentru a găsi o rezolvare. „Au zis că vin să facem un plan de acţiune, să salvăm ce se mai poate salva. N-a mai venit nimeni", a spus Mateiana. Edilul a adăugat că la primărie există de aproape doi ani 200 de contracte încheiate între proprietarii de păduri şi Ocolul Silvic pentru asigurarea pazei. Degeaba însă, dacă reprezentanţii Ocolului Silvic nu au venit până acum să ia în primire pădurile.

Directorul Direcţiei Silvice, Cătălin Lucian Matei, spune că primarul trebuie mai întâi să delimiteze pădurea pentru a putea fi luată în primire. „Nu poate fi vorba de pădurari, pentru că pădurari sunt. Problema este însă infracţionalitatea mare din zonă, de asta se tem pădurarii să meargă la Potcoava. Acolo trebuie înfiinţat un post de jandarmi şi aşa s-ar rezolva problema", a conchis Cătălin Lucian Matei.

„Amenzile le iau proştii, iar lemnele, poliţiştii“

Unii localnici din Potcoava spun că pădurile le-au dispărut de mai bine de zece ani. Le-au fost tăiate şi vândute atât în localitate, cât şi în alte comune. „Am avut pădure, da’ mai am?! Nu mai e nimic acolo de zece ani, de când a fost tăiată. De unde să ştiu cine a tăiat-o? Hoţii!", a spus Tudora Dobre, din Potcoava.

Ion Miu, alt proprietar de pădure, susţine acelaşi lucru. Bărbatul este însă de părere că şi sărăcia contribuie la aceste furturi, care au devenit un fenomen. „Nu ţin cu hoţii, dar cred că neajunsurile îi împing să facă asta. Fură lemne ca să trăiască şi le vând cine ştie pe unde. Am făcut cereri la Ocolul Silvic să ne asigure paza, dar o asigură cineva? Nimeni! Dacă e să te duci în pădure să iei două târşuri şi te vede cineva, căşună pe tine, zice că ai furat pădurea. Nu înţeleg de ce lemnele ridicate de poliţişti de la hoţi nu sunt duse la şcoală sau la grădiniţă, să se încălzească elevii cu ele. Amenzile le iau proştii, iar lemnele, poliţiştii", a adăugat Ion Miu.

Hoţul neprins, negustor cinstit

Constantin Nicolae, alt cetăţean din Potcoava, nu mai are pădure aproape de când a primit-o. „Nu mai am pădurea de zece ani, de când s-a dat. Nu mai am acolo decât frunze. Atât. Poliţia nu ştie că se fură? Că sunt 20 de poliţişti acolo. Primăria? Că are primar, viceprimar. Eu ce pot să fac, dacă ei nu iau nici o măsură? Ştiţi cum e, hoţul neprins, negustor cinstit", a spus Nicolae. Ca el sunt mulţi alţii. Oamenii aşteaptă ca autorităţile locale să le rezolve această problemă, cu care se confruntă de ani buni.

Până acum, la nivel naţional, nimeni nu a fost închis pentru furt de lemne. O legislaţie permisivă, judecătorii binevoitori cu infractorii şi pedepsele blânde sunt doar câteva dintre cauzele dezastrului din păduri. „Degeaba aplică poliţia amenzi, dacă a doua zi hoţii sunt din nou în pădure. Avem câţiva hoţi în oraş care sunt profesionişti, dacă pot să le zic aşa. Dacă întrebaţi orice om din Potcoava, vă spune că ştie câteva persoane care au acasă un fel de depozit de lemne de la care cumpără lumea. Furtul de lemne la Potcoava a devenit un fenomen în urmă cu doi ani, când s-a schimbat conducerea la poliţia din localitate. De atunci se taie arbori în masă. Am avut încredere în şeful Poliţiei Potcoava, dar e tânăr şi nu reuşeşte să se impună", a adăugat primarul Florin Mateiana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU