5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProiect de eliminare a pensiilor de parlamentari

Proiect de eliminare a pensiilor de parlamentari

Mircea Toader, liderul grupului PD-L din Camera Deputaţilor, a anunţat ieri că partidul său a depus un nou proiect de lege prin care să fie eliminate pensiile speciale pentru parlamentari prevăzute în Statutul deputaţilor şi senatorilor. El a precizat că noul proiect, semnat de 96 de deputaţi PD-L, este o variantă îmbunătăţită a unei iniţiative similare, depusă de democrat-liberali în cursul legislaturii trecute, dar care nu a mai ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.

Pedelistul a argumentat că pensiile speciale pentru parlamentari nu au un impact semnificativ asupra bugetului, însă eliminarea acestora este necesară din perspectiva refacerii imaginii parlamentului. „Pensiile nu influenţează bugetul, mai ales că sunt foarte puţini parlamentari pensionari, însă este vorba de cum încercăm să credibilizăm activitatea parlamentară“, a declarat Mircea Toader.

În expunerea de motive a proiectului PD-L se spune că scoaterea pensiilor parlamentarilor din regimul obişnuit al pensiilor din sistemul public este discriminatorie faţă de restul cetăţenilor şi contravine prevederilor constituţionale. „O asemenea exceptare nu are nici o justificare obiectivă şi raţională pentru a susţine diferenţierea situaţiei majorităţii pensionarilor de situaţia parlamentarilor, în condiţiile în care normele din Constituţie nu prevăd şi nici nu permit o astfel de excepţie. De asemenea, prin aceste norme de pensionare a parlamentarilor se creează un adevărat privilegiu pentru aceştia, ceea ce este interzis de articolul 16 din Constituţie“, se arată în expunerea de motive.

Toader a adăugat că eliminarea acestor pensii speciale a fost o obligaţie asumată de PD-L din timpul campaniei electorale. Propunerea urmează să fie discutată şi cu grupul deputaţilor celuilalt partid de guvernământ, PSD, pentru a obţine şi susţinerea acestui partid.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII