22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUrgenţa, la urgenţă

Urgenţa, la urgenţă

Suplimentarea numărului de paturi, angajarea de medici şi reducerea programului de lucru al cadrelor medicale la cel mult 12 ore sunt o parte din problemele discutate de managerii spitalelor de urgenţă cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Întâlnirea de marţi dintre managerii de spitale şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii a avut drept scop găsirea de soluţii pentru deblocarea situaţiei în care se află sistemul de urgenţă din România, sufocat de numărul mare de bolnavi.
Printre propunerile discutate s-a aflat stabilirea programului de lucru în concordanţă cu normele UE, astfel încât gărzile să nu mai depăşească 12 ore. Cea de-a doua propunere vizează modificarea actului normativ care reglementează funcţionarea unităţilor de primiri urgenţe, pentru a putea preveni deficienţele din sistem, precum cele semnalate în ultima vreme. Astfel, se vor asigura 5-12% din paturile de spital, care să fie libere în fiecare zi. Acestea vor fi folosite în perioadele aglomerate, când ajung foarte mulţi bolnavi la spital. Tot în perioadele aglomerate, bolnavii care nu pot fi internaţi într-o secţie din cauza depăşirii capacităţii acesteia, în special pe timpul nopţii, vor putea să fie internaţi provizoriu în altă secţie, până la eliberarea unui pat. Totodată, medicii vor putea fi încadraţi fără să se ţină cont ca până acum de normarea pe paturi, pentru a putea fi asigurate gărzi funcţionale.

Adresabilitatea la urgenţă a crescut cu 30%

În ultimii patru ani, numărul bolnavilor care ajung la urgenţă a crescut în toată lumea cu aproximativ 30%. Motivele sunt simple. Pacientul are acces mai uşor la serviciile medicale, nefiind nevoit să mai prezinte documente doveditoare, şi în al doilea rând, bolnavii preferă să rămână internaţi până la rezolvarea problemei medicale. Această situaţie este în ţările Uniunii Europene, în Australia, în Statele Unite şi în România.
În ţara noastră, fenomenul a fost accentuat şi de evenimentele din ultima vreme, a arătat managerul Spitalului de Urgenţă Craiova, dr. Cristina Calangiu, când mai mulţi pacienţi au decedat fără să fie văzuţi de medici sau au fost trataţi superficial. Spitalul de Urgenţă Craiova are, la rândul său, probleme cu numărul foarte mare de bolnavi care se prezintă zilnic în Unitatea de Primiri Urgenţe. „Pe de o parte, sunt medici speriaţi de ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme şi care, de frică să nu greşească, internează tot. Pe de altă parte, există suprasolicitare sau lipsă de profesionalism, iar oamenii se plâng că nu sunt băgaţi în seamă“, a explicat Calangiu.
Unele din amendamentele discutate la întâlnirea de marţi vor fi incluse într-un act normativ, care ar trebui să apară în Monitorul Oficial peste două săptămâni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU